DHT22 przykład zachowania dwóch różnych czujników

Arek.kandula
Posts: 286
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Wed Oct 02, 2019 7:24 am

uchnast.michal wrote:
Wed Oct 02, 2019 4:19 am
Opisywany problem miałam wyłącznie na sonoff basic multiboard. Na sofcie gate Zybi i skomplikowanych samodzielnie primary GUI działają ok, łącznie 5 sztuk.
Działają bez problemu?a soft od ziboego do obsługi sonoffa plus dht22 gdzie znajdę
leo
Posts: 12
Joined: Thu Jun 28, 2018 10:55 am

Wed Oct 02, 2019 10:06 am

Po zamianie czujnika z ASAIR DHT22 Na DHT11 efekt jest taki sam. Po włączeniu zasilania wyskakuje pomiar po czym po kilu sekundach pojawia się "---". z tą rużnica ze na DHT22 Pomiary wyglądały na wiarygodne a na DHT11 Odczyty ma takie Temp. 691,4 i wilgotność 1100,8
User avatar
wojtas567
Posts: 1797
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Oct 02, 2019 10:09 am

Dht 22 i 11 nie są zamienne między sobą
Pozdrawiam
Wojtek
leo
Posts: 12
Joined: Thu Jun 28, 2018 10:55 am

Wed Oct 02, 2019 10:17 am

wojtas567 wrote:
Wed Oct 02, 2019 10:09 am
Dht 22 i 11 nie są zamienne między sobą

Tak wiem zmieniłem w konfiguracji czujnik z DHT22 na DHT11 i dodałem od nowa moduł do Clauda i po takim zabiegu mam takie efekty
wsosniak
Posts: 337
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Sun Oct 06, 2019 11:11 am

Jak Espablo załążył ten wątek , zamówiłem na Ali 3 czujniki DHT22, gdzie na zdjęciu było AOSONG, no ale niestey przyszły ASAIR :) i się zacząłem bawić z nadzieją że nie będą gubiły pomiarów . Miesiąc z tym walczyłem i UDAŁO SIĘ!. W skrócie zobaczcie jak to wyglądało i jakie mam wnioski:

1) przyłączyłem te 3 ASAIRy do : sonoff basica i do dwóch canwingów (wszystkie miały wgrany muliboard) . Dwa z nich, przyłączone do canwingów notorycznie gubiły pomiary a jeden był ok (ten przyłączony do sonoffa).

2) Wiec zamieniłem dht22 ten co był przyłączony do sonoff basica z tym z canwinga. I okazało się że ten co był wcześniej przyłączony do canwinga i gubił pomiary, teraz przyłączony do sonoff-a juz nie gubi pomiarów.

3) Zacząłem przeglądać wątek muliboard gdzie dyskutowałem z Espablo o tych problemach z dht22, doszedłem do tego że ten sonoff ma wgrany multiboard z pażdziernika 2018 ( A te canwingi mają najnowszy muliboard ktory jest dostępny na github-ie) Ale niestety nie znalazłem u siebie tej wersji z pażdziernika 2018. Ale znalazłem ją tutaj (niby z poprawką do shelly_v1 ale to przeciez muliboard): viewtopic.php?p=27497#p27497

4) wgrałem ją do canwingów i ustawiłem na początku tak :
- thermometer type (gpio1) : NONE
- GPIO3 = DHT22
ale kicha była okropna , po minucie dht22 gubiły pomiary

5) no to zmieniłem na:
- thermometer type (gpio1) : DHT22
- gpio3: NONE
i było duzo lepiej ale co kilka godzin , czasami dni, gubiły sie te pomiary (zresztą na forum ludzie mówili żeby nie podłączać czujników do GPIO1)

6) I myślałem że coś z tymi canwingami jest nie tak , ale jeszcze raz sprawdziłem config tego sonoffa, ktory nigdy nie gubił pomiarów . I się okazało że skonfigurowałem go w 2018roku (nie wiem czemu) tak :
- thermometer type (gpio1) : DS18B20 (fizycznie nie było tego czujnika)
- GPIO3 = DHT22
a w cloud kanał czujnika DS18B20 mam wyłączony ( FUNKCJA = BRAK)
I tak tez ustawiłem te canwingi i ............... już nie gubią pomiarów !!! :)

7) dla testów wgrałem jeszcze raz najnowszy muliboard do tych canwingów i chciałem tak samo to poustawiać jak na starym sofcie , ale coś się miesza z tym ds-em i dht (chyba dlatego ze ten najnowszy soft wykrywa co jest na poszczególnych gpio i gdy dht22 mam fizycznie podłączony do gpio3 to on sam jakos deaktywuje konfig na gpio1 i mam sytuację taką jak opisaną w punkcie 4 - i znowu kicha).

8) Wiec wgrałem ponownie tą starą wersję muliborad (z punktu 3) skonfigurowałem tak jak w punkcie 6 i jest ok , pomiary się nie gubią nawet przy restarcie routera:)

MOje wnioski : być może te czujniki ASAIR bardziej srają zakłóceniami niż stare AOSONGi , ale da się je opanować tym softem muliboard z pazdziernika 2018. Trzeba jedynie pamietać żeby THEROMETER TYPE (GPIO1) wybrać DS18B20 (na tym GPIO1 nie moze byc NONE!!) a na GPIO3 wybrac DHT22 i tam ten czujnik podpiąć .
Last edited by wsosniak on Sun Oct 06, 2019 12:52 pm, edited 1 time in total.
User avatar
wojtas567
Posts: 1797
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Oct 06, 2019 12:51 pm

Widzę, że walka trwa. Nie mam tego czujnika więc nie mam jak sprawdzić ale jak mógłbyś sprawdzić ten soft. To jest z ubiegłego roku jak robiłem na kilka DHT znalazłem kompilację z tamtego okresu i tam jest DHT między innymi na GPIO3 i GPIO13, tak możesz też podłączyć pod GPIO13 pod nogę LED od strony SW. Pamiętam, że były tam kłopoty z biblioteką od DHT i były jakieś modyfikacje bo nie chciało też działać.
Nie ma tam przekaźnika więc sonoff nie będzie w pełni funkcjonalny ale będzie jakiś trop.
Attachments
Primary_GUI_x6DHT.7z
(234.36 KiB) Downloaded 24 times
Pozdrawiam
Wojtek
firozkhan
Posts: 1
Joined: Mon Oct 07, 2019 5:23 am

Mon Oct 07, 2019 5:30 am

Great Information.Thank You :)
Arek.kandula
Posts: 286
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Tue Oct 08, 2019 6:04 am

Będzie trzeba wgrać to co kolega napisał a czy wemos plus dwa przekaźniki też to ogarnie
User avatar
wojtas567
Posts: 1797
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Oct 08, 2019 6:35 am

Tam są tylko czujniki temperatury ale jeżeli to zadziała to będę szukał innych kompilacji. Dajcie znać czy dht pracuje stabilnie.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
milion81
Posts: 184
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Wed Oct 30, 2019 7:23 pm

Jestem w trakcie testów DHT22 Asair na sofcie Primary v2 z Relay + 2xDHT22 na RX i TX i takie spostrzeżenia:
1. przekaźnik podłączony od wentylatora i podczas załączania lub wyłączania przekaźnika DHT22 jeden lub drugi się zawiesza, ale nie za każdym razem,
2. przekaźnik podłączony do żarówki na biurku i zero zawieszania DHT22
Oba przypadki na tych samych DHT22, jedyna różnica to Wentylator piętro wyżej czyli słabsze WIFI (ale nie ma problemu z wpięciem do Clodua), hardware Sonoff Basic, próby z rezystorem 4,7 i bez a efekt ten sam.
Tak jakby wentylator powodował zakłócenia czujnika DHT22.

EDIT
Założyłem w miejsce nowych DHT22 stare DHT21(zakupione 1,5 roku temu) i problem opisany wyżej pod numerem 1 zniknął, włączenie/wyłączenie wentylatora nie powoduje zawieszenia DHT21. Ewidentnie nowe DHT22 Asair mają problem ze stabilną pracą.
PS Ja chciałem wymienić DHT21 dla tego, że bardzo mocno zawyżają pomiar wilgotności o czym mowa tu taj:viewtopic.php?f=8&t=5489
Post Reply