Sterownik TUYA - Wi-Fi Switch Module - jak wgrać Suplę

mareks6
Posty: 148
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

sob wrz 05, 2020 9:58 am

tak jak kolega Elmaya napisał - układ U4 ma za zadanie podanie impulsu 100ms z chwilą zmiany stanu na wejściach S1 / S2.

Przedstawia to poniższy film. Podlutowałem do wyjść wspomnianego układu scalonego diody i widać że to właśnie tak działa. Niestety Multiboard (testowane Sonoff Dual oraz Touch Dual) nie rozpoznają tego impulsu. Czyżby był za krótki?

https://youtu.be/XBIfX6siiGo
Patryk
Posty: 890
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

sob wrz 05, 2020 10:56 am

mareks6 pisze:
sob wrz 05, 2020 9:58 am
tak jak kolega Elmaya napisał - układ U4 ma za zadanie podanie impulsu 100ms z chwilą zmiany stanu na wejściach S1 / S2.

Niestety Multiboard (testowane Sonoff Dual oraz Touch Dual) nie rozpoznają tego impulsu. Czyżby był za krótki?
Prawdopodobnie tak, gdyż w oryginalnych ustawieniach softu jest zastosowany filtr, który ignoruje impulsy poniżej 100ms.
 viewtopic.php?p=52998#p52998
mareks6
Posty: 148
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

sob wrz 05, 2020 6:24 pm

Z pomocą kolegi Elmaya udało mi się uruchomić jeden moduł pojedynczy oraz jeden podwójny. Pojedynczy już poskłądałem na gotowo, poniżej fotki jak to wygląda po wymianie oryginalnego modułu WIFI na ESP.

W załączniku dodatkowo działający kod napisany przez Elmaya. Pinologia:

GPIO00 Button "WiFiConfig"
GPIO04 Buzzer
GPIO12 S2
GPIO13 S1
GPIO14 Relay1
GPIO15 Relay2

W przypadku pojedynczego wystarczy wyłączyć nieczynny kanał w Cloud.


Dodatkowo kombinowałem też by uzyskać podświetlenie w przypadku użycia takich włączników. Dodałem kondensator (taki jak używany przy żarówkach LED by nie migały) pomiędzy sygnał klawisza (S1/S2) a przewód N. Podświetlenie ruszyło, lecz wtedy moduł nie reagował już na naciskanie klawisza. Po krótkiej analizie połączeń na PCB stwierdziłem, że może moduł będzie działać jak będę sterować sygnałem N poprzez przełączniki a przez kondensator puszczę na moduł fazę (L). Coś poszło do przodu, ale nie jest to to co powinno być. Podświetlenie przełącznika działa, a po jego naciśnięciu przekaźnik "przeważnie" pyka lecz moduł bardzo często reaguje podwójnie na jedno naciśnięcie tegoż przycisku, przez co dany kanał się włącza a zaraz potem wyłącza. Wydaje mi się, że to można by było wyeliminować programowo (wystarczy by firmware reagował tylko na jeden impuls w ciągu sekundy), ale parę razy zdarzyło mi się, że przekaźnik pykał bez powodu, więc dałem sobie spokój. Wszystko zaobserwowałem na diodach LED podlutowanych tak jak w filmie który wcześniej wkleiłem

.
Załączniki
Moes_custom_Gpio0_DOUT_8Mbit.rar
(302.69 KiB) Pobrany 10 razy
2.jpeg
2.jpeg (76.32 KiB) Przejrzano 325 razy
1.jpeg
1.jpeg (59.39 KiB) Przejrzano 325 razy
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 869
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz paź 04, 2020 12:33 pm

Czy ktoś z was próbował ostatnio wgrywać suplę poprzez tuya convert?? Wcześniej bez problemu wgrywałem tą metodą, teraz robię to samo i nie rozgłasza mi sieci vtrust-flsh. Robię to linuxie kali live.
elmaya
Posty: 973
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

ndz paź 04, 2020 12:58 pm

Tuya-Convert might not be possible for device using newest Tuya firmware

https://github.com/ct-Open-Source/tuya- ... issues/483
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 869
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz paź 04, 2020 1:09 pm

maybe, but in this case it probably has nothing to do with the software. I do not see the network to which I should connect. I tried linux kali and RPI4 always the same.

Kod: Zaznacz cały

root@kali:~# git clone https://github.com/ct-Open-Source/tuya-convert
Cloning into 'tuya-convert'...
remote: Enumerating objects: 1333, done.
remote: Total 1333 (delta 0), reused 0 (delta 0), pack-reused 1333
Receiving objects: 100% (1333/1333), 3.54 MiB | 1.12 MiB/s, done.
Resolving deltas: 100% (834/834), done.
root@kali:~# cd tuya-convert
root@kali:~/tuya-convert# ./install_prereq.sh
Hit:1 http://kali.koyanet.lv/kali kali-rolling InRelease
Reading package lists... Done
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
build-essential is already the newest version (12.8).
build-essential set to manually installed.
net-tools is already the newest version (1.60+git20180626.aebd88e-1).
net-tools set to manually installed.
Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.
The following information may help to resolve the situation:

The following packages have unmet dependencies:
 libc6-dev : Breaks: libgcc-9-dev (< 9.3.0-5~) but 9.2.1-19 is to be installed
 linux-headers-5.3.0-kali2-amd64 : Depends: linux-compiler-gcc-9-x86 but it is not going to be installed
E: Error, pkgProblemResolver::Resolve generated breaks, this may be caused by held packages.
root@kali:~/tuya-convert# ./start_flash.sh
tuya-convert v2.4.4
======================================================
TUYA-CONVERT

https://github.com/ct-Open-Source/tuya-convert
TUYA-CONVERT was developed by Michael Steigerwald from the IT security company VTRUST (https://www.vtrust.de/) in collaboration with the techjournalists Merlin Schumacher, Pina Merkert, Andrijan Moecker and Jan Mahn at c't Magazine. (https://www.ct.de/)


======================================================
PLEASE READ THIS CAREFULLY!
======================================================
TUYA-CONVERT creates a fake update server environment for ESP8266/85 based tuya devices. It enables you to backup your devices firmware and upload an alternative one (e.g. ESPEasy, Tasmota, Espurna) without the need to open the device and solder a serial connection (OTA, Over-the-air).
Please make sure that you understand the consequences of flashing an alternative firmware, since you might lose functionality!

Flashing an alternative firmware can cause unexpected device behavior and/or render the device unusable. Be aware that you do use this software at YOUR OWN RISK! Please acknowledge that VTRUST and c't Magazine (or Heise Medien GmbH & Co. KG) CAN NOT be held accountable for ANY DAMAGE or LOSS OF FUNCTIONALITY by typing yes + Enter

yes
Checking for network interface wlan0... Found.
Checking UDP port 53... Available.
Checking UDP port 67... Available.
Checking TCP port 80... Available.
Checking TCP port 443... Available.
Checking UDP port 6666... Occupied by python3 with PID 2169.
Port 6666 is needed to detect unencrypted Tuya firmware
Do you wish to terminate python3? [y/N] y
Attempting to terminate python3
Checking UDP port 6667... Available.
Checking TCP port 1883... Available.
Checking TCP port 8886... Available.
======================================================
  Starting AP in a screen.
  Starting web server in a screen
  Starting Mosquitto in a screen
  Starting PSK frontend in a screen
  Starting Tuya Discovery in a screen

======================================================

IMPORTANT
1. Connect any other device (a smartphone or something) to the WIFI vtrust-flash
   This step is IMPORTANT otherwise the smartconfig may not work!
2. Put your IoT device in autoconfig/smartconfig/pairing mode (LED will blink fast). This is usually done by pressing and holding the primary button of the device
   Make sure nothing else is plugged into your IoT device while attempting to flash.
3. Press ENTER to continue
at this point I should connect to the vtrust-flash network on another device, but it does not appear for me.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 869
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz paź 04, 2020 6:43 pm

elmaya pisze:
ndz paź 04, 2020 12:58 pm
Tuya-Convert might not be possible for device using newest Tuya firmware

https://github.com/ct-Open-Source/tuya- ... issues/483
chyba jednak masz rację w końcu udało mu się utworzyć i połączyć z siecią vtrust-flash, jednak gdy dylko przechodzę do flashowania to gniazdko od razu wychodzi z trybu wificonfig i lipa nie da się wgrać w ten sposób. Może ktoś kiedyś znajdzie sposób jak to obejść. Narazie gniazdko z suplą chyba nie zadziała :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt”