Sterownik TUYA - Wi-Fi Switch Module - jak wgrać Suplę

Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

sob lut 01, 2020 12:44 pm

dobo tu jest wszystko ładnie opisane http://www.thesmarthomehookup.com/tuya- ... uary-2019/
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1131
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob lut 01, 2020 1:04 pm

W moim poście wyżej jest link , w którym jest link do strony na podstawie której udało mi się to wykonać , co prawda jest nie po naszemu 😁, ale wujek Google daje radę i dałem radę 😎
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
dobo
Posty: 269
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

ndz lut 02, 2020 4:42 pm

I już na początku jest problem bo potrzebny jest Raspberry Pi. Innej metody bez Raspberry Pi nie ma?
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz lut 02, 2020 10:41 pm

dobo pisze:
ndz lut 02, 2020 4:42 pm
I już na początku jest problem bo potrzebny jest Raspberry Pi. Innej metody bez Raspberry Pi nie ma?
Oczywiście że jest pobierz sobie wersję live linuxa kali, nagraj na pendrive i odpal np. na laptopie lub PC jeśli ma wifi.
dobo
Posty: 269
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn lut 03, 2020 12:12 pm

Dzięki za info.
Za dużo zachodu szybciej jednak wgram firmware lutując się w ESP.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn lut 03, 2020 12:39 pm

dobo pisze:
pn lut 03, 2020 12:12 pm
Dzięki za info.
Za dużo zachodu szybciej jednak wgram firmware lutując się w ESP.
To może groźnie wygląda, ale w rzeczywistości myślę że rozbieranie i lutowanie zajmie więcej czasu niż ta opcja, ale co kto woli :D
dobo
Posty: 269
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn lut 03, 2020 12:52 pm

Zobaczę co teraz jest najnowsze i do czego potem będę mógł jeszcze wykorzystać.
Krzysztof-KP
Posty: 43
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

czw lut 06, 2020 1:59 pm

Wracając do tematu wątku - zasuplowane moduły 2 szt. użytkuję już jakiś czas i z moich obserwacji wynika, że nie działają one dobrze.
Bywają sytuacje, że przestają reagować na manualne przyciski.
Jedynie z aplikacji jest wtedy możliwość obsługi.
Po jakimś czasie wszystko zaczyna normalnie funkcjonować i tak w kółko.
Nie wiem od czego to zależy, ale najczęściej wpadają w taki dziwny zawieszony stan w sytuacji, kiedy jest próba kilkukrotnego wciśnięcia manualnego włącznika.
lukosław
Posty: 30
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

wt lut 11, 2020 7:00 pm

Próbuję zasuplować, ale nie mogę wprowadzić tego modułu w tryb programowania. Zwieram GPIO0 do GND, podłączam programator i Nodemcu nie wykrywa modułu. Macie jakieś podpowiedzi co może być źle?

EDIT:
Jednak udało się. Zrobiłem drugie podejście i za 4 lub 5 próbą w końcu Nodemcu ruszyło z flashowaniem. Trochę jest to dziwne, bo mam wrażenie, że trzeba zrobić coś więcej niż tylko zewrzeć GPIO0 do masy (np przytrzymać konkretnie dłużej), ale grunt że ruszyło.
Moduł zainstalowałem w puszcze i jest w fazie testów.
lukosław
Posty: 30
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

czw lut 20, 2020 7:18 pm

U mnie niestety podobne zachowanie jak u kolegi Krzysztof-KP opisane wyżej. Dość często występuje problem ze sterowaniem z przełącznika (bistabilnego). Spróbuję jeszcze z przełącznikiem mono, ale coś czuję, że to nie będzie rozwiązanie :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt”