Sterownik TUYA - Wi-Fi Switch Module - jak wgrać Suplę

dobo
Posty: 267
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

czw lut 20, 2020 7:57 pm

Może na weekendzie wstawię dwa swoje dla testów i dam znać jak u mnie będą się one spisywały.
Zamówiłem sobie na ali antenki w przypadku gdy na którymś module będę miał slaby zasięg to ją wlutuję i wsadzę w ramkę.
dobo
Posty: 267
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

sob lut 22, 2020 3:40 pm

Tak jak pisałem wcześniej wmontowałem swój moduł do puszki.
.
WiFi Switch Module.png
WiFi Switch Module.png (178.54 KiB) Przejrzano 904 razy

Działanie przedstawiłem na filmiku poniżej.

https://www.youtube.com/watch?v=ikfxEFYxOLc
juras
Posty: 85
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

pn lut 24, 2020 7:28 am

Ktory soft supli wgrales do tego modulu?
Ja mam tez kilka sztuk takiego "czegos" ze zdjecia i chce wgrac suple ale bez lutowana a za pomoca Tuya Conert i Tasmota
Załączniki
20200224_080844.jpg
20200224_080844.jpg (2.39 MiB) Przejrzano 869 razy
lukosław
Posty: 30
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

pn lut 24, 2020 7:35 am

W filmiku jest odpowiedź, że jest to Primary GUI v2 by @krycha88. Mam w związku z tym pytanie, ponieważ wcześniej nie wgrywałem niczego przez Arduino IDE. Czy ten soft (Primary GUI v2) ma możliwość konfiguracji takiej jak InCan easy na stronie konfiguracji (co jest na którym GPIO)? Czy może trzeba te ustawienia zrobić wcześniej w kodzie źródłowym?

Tak na marginesie to wg mnie pady w tym module wcale nie są takie małe. Dostęp do nich jest nieco ograniczony przez kondensatory które są tuż obok, ale ogólnie lutowanie wyprowadzeń nie jest jakoś szczególnie trudne. Wg mnie gorzej jest w sonoffie mini. Tutaj wystarczy przylutować listwę z pinami i potem można się już wpinać programatorem do woli.
juras
Posty: 85
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

pn lut 24, 2020 7:38 am

Dzieki, niestety w pracy mam zablokowany dostep do YT
OK, juz widzialem w komorce :)

To teraz mam cwieka zabitego. Jaki soft powinienem wrzucic do tego modulu powyzej?
To jest :"zwykly" przelacznik dopuszkowy z mozliwoscia podlaczenia przelacznika bistabilnego a modul w filmiku jest z przelacznikiem monostabilnym
Załączniki
WiFi_modul_RR500W_10A.jpg
WiFi_modul_RR500W_10A.jpg (3.2 MiB) Przejrzano 850 razy
dobo
Posty: 267
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn lut 24, 2020 7:03 pm

W temacie gdzie zminiaturyzowałem BME280 viewtopic.php?p=63472#p63472 wstawiłem kod źródłowy oraz binarkę do WiFi Switch Module.

Do tego co pokazałeś na zdjęciu trzeba w Primary GUI V2 ustawić
GPIO00 LedLink
GPIO04 Switch1
GPIO13 Relay1
GPIO16 Led1i
Tak by wynikało z informacji jakie znalazłem na temat tego cudeńka.
lukosław pisze:
pn lut 24, 2020 7:35 am
Czy ten soft (Primary GUI v2) ma możliwość konfiguracji takiej jak InCan easy na stronie konfiguracji (co jest na którym GPIO)? Czy może trzeba te ustawienia zrobić wcześniej w kodzie źródłowym?
Ja ustawiałem w kodzie źródłowym ale z tego co patrzyłem jakiś czas temu kolega @krycha88 robi wersję na wzór multiboard ale w kodzie znalazłem jeszcze coś do testowania, może tam jest coś na wzór InCan easy. Nie wgrywałem i nie testowałem tego więc nie podam więcej szczegółów.
juras
Posty: 85
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

wt lut 25, 2020 7:56 am

Dzieki. Tak by wynikalo min. z tej stronki:
https://templates.blakadder.com/loratap_RR500W.html

Ktos kto juz w ten sposob "upgrade'owal"
Czy w Tuya Convert da sie wybrac jakas inna binarke od razu czy najpierw z sieci Tasmota i dopiero pozniej swoja z dysku?

http://www.thesmarthomehookup.com/tuya- ... uary-2019/
juras
Posty: 85
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

pn mar 02, 2020 7:51 am

To teraz mialbym pytanie o interface do wgrwania supli do tego "czegos"
Jaki polecacie zeby ogarnal ta plytke?
Jest spory wybor ale kazdy "czyms" sie rozni i nie jestem mpewien, ktory kupic
Chcialem zeby mi to ktos wgral, ale zrezygnowal czlowiek z "alledrogo" bo za duzo pracy

Probowalem za pomoca "Tuya Convert" ale nie udalo sie i mam jednego trupa wiec teraz juz musze interface'm zeby go ozywic do pozostalych wrzucic suple.

Juz nieaktualny truposz, wstal modul po kilkunastu probach i kombinacjach w aplikacji Smart Home od Tuya :)

Moze jeszxze sprobuje Tuya Convert bo wyglada na to, ze nie udalo sie wgrac nic nowego skoro modul podniosl sie i ma nadal od Tuya firmware

Wymiary modulu: 5,4x4,5x1,8 cm
Załączniki
20200227_161352.jpg
20200227_161352.jpg (2.03 MiB) Przejrzano 685 razy
20200224_114509.jpg
20200224_114509.jpg (2.62 MiB) Przejrzano 685 razy
20200224_080844.jpg
20200224_080844.jpg (2.39 MiB) Przejrzano 685 razy
Ostatnio zmieniony śr mar 04, 2020 2:23 pm przez juras, łącznie zmieniany 2 razy.
lukosław
Posty: 30
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

pn mar 02, 2020 8:33 am

Moduł kolegi @juras zasługuje chyba na osobny wątek. Nie róbmy bałaganu na forum bo potem naprawdę trudno jest dotrzeć do konkretnych informacji.
juras
Posty: 85
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

pn mar 02, 2020 9:39 am

Moze i masz racje, ale trudno drugi podobny temat otwierac.
Tytul jest raczej ogolny wiec mozna bylo zrozumiec, ze da sie podlaczac pod temat inne moduly na "Tuya" dzialajace
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt”