Sterownik TUYA - Wi-Fi Switch Module - jak wgrać Suplę

Krzyśku
Posty: 75
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

ndz maja 03, 2020 10:16 am

Niechcący przy otwieraniu zahaczyłem o element i odpadł.
Ktoś podpowie co dolutować w miejscu zaznaczonym na czerwono?

Obrazek
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

ndz maja 03, 2020 10:27 am

well "D5" is a diode.
Search images of "Moes_MS-104B"
Krzyśku
Posty: 75
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

ndz maja 03, 2020 6:14 pm

thanks :)
Krzyśku
Posty: 75
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

śr maja 13, 2020 4:17 pm

Wgrałem soft elmaya. Niby wszystko ok, ale na jednym z kanałów włącznik światła sam (co jakiś czas) się włącza.
Korzystam z włącznika bistabilnego, więc żeby włączyć muszę nacisnąć go dwa razy (włączyć i wyłączyć) to oczywiste.
Co może być powodem? Jakieś zakłócenie napięcia z sieci czy coś? Ale dziwne, że tylko jeden kanał.
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr maja 13, 2020 4:49 pm

please try this soft, I have made some improvements.
you can update through the web browser, OTA.

Moes_MS-104B_DOUT_8Mbit.rar
(281.69 KiB) Pobrany 79 razy
Krzyśku
Posty: 75
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

śr maja 13, 2020 5:31 pm

Thank you. I updated it. I will test and let You know.
Great thing with this update through the browser. If so inCan easy or other so could be updated ...

EDIT:
Unfortunately, I have a disco. Now both channels are going crazy. They light up and go out by themselves. When they want and how they want :(

EDIT:
Strange, but it has calmed down and for now everything is ok.
dobo
Posty: 287
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn maja 18, 2020 12:32 pm

Ostatnio trafiłem na fotkę gdzie wstawione zostały dwa kondensatory elektrolityczne 4,7uF 50V i ponoć działa - będę to sprawdzał.
Sam swego czasu zastanawiałem się czy wstawienie w odpowiednie miejsce dodatkowej diody prostowniczej też by nie załatwiło sprawy ale chwilowo nie mam na to czasu.
Zamówiłem kondensatory SMD tantalowe o rozmiarze A zamiast elektrolitów bo te są zbyt duże to sprawdzę jaki będzie odpowiedni, sprawdzę też swoje założenia z diodą prostowniczą.
72579889-c29b1680-391d-11ea-903d-0431387d0ace.jpg
72579889-c29b1680-391d-11ea-903d-0431387d0ace.jpg (1.71 MiB) Przejrzano 844 razy
dobo
Posty: 287
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

czw maja 21, 2020 8:46 pm

Panowie potwierdzam, że zastosowanie kondensatorów rozwiązuje problem. Jaki zaprezentowałem w trzeciej minucie filmiku https://www.youtube.com/watch?v=ikfxEFYxOLc.
Oczywiście teraz testy ze stołu przeniosę do gniazdka, w którym również zamontuję do testów zminiaturyzowany czujnik BME280.

Wczoraj udało mi się nabyć kondensatory o rożnych pojemnościach zaczynając od 0,68uF, 1uF, 1,5uF, 3,3uF i 4,7uF natomiast w tej gradacji zabrakło 2,2uF.
Test zacząłem od kondensatora 1,5uF i przy tej pojemności występowały zmiany stanu przekaźnika ale wolniejsze niż na zaprezentowanym filmiku więc zwiększyłem pojemność na kolejny jaki nabyłem tj. 3,3uF i problem z przełączaniem zniknął :)
Możliwe, że przy 2,2uF problem też by nie występował ale w związku, że nie udało mi się go nabyć nie potwierdzę.



Na poniższym zdjęciu jak to u mnie wygląda.
kondensatory tantalowe 3,3uF 6,3V rozm.A.jpg
kondensatory tantalowe 3,3uF 6,3V rozm.A.jpg (108.72 KiB) Przejrzano 805 razy
dobo
Posty: 287
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

ndz maja 31, 2020 9:03 pm

Zmodyfikowany moduł w dniu dzisiejszym został umieszczony w puszce.
Modyfikacja to jak post wyżej kondensatory ponadto czujnik Mini BME280 oraz dodatkowo zamontowałem zewnętrzną antenkę WiFi (zdjęcia poniżej oraz viewtopic.php?p=70417#p70417)

.
IMG_20200531_151316.jpg
IMG_20200531_151316.jpg (118.03 KiB) Przejrzano 693 razy
IMG_20200531_152424.jpg
IMG_20200531_152424.jpg (93.78 KiB) Przejrzano 693 razy
IMG_20200531_152814.jpg
IMG_20200531_152814.jpg (88.8 KiB) Przejrzano 693 razy
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

ndz maja 31, 2020 9:13 pm

Are you aware that the module does not have galvanic insulation and that therefore the sensor and the antenna are directly connected to the "220V" electrical network?

there is a real danger of death if you come in contact with the antenna or the sensor !!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt”