Sterownik TUYA - Wi-Fi Switch Module - jak wgrać Suplę

dobo
Posty: 286
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn cze 01, 2020 11:35 am

Elmaya zgadzam się ale nie do końca.
Zdaję sobie sprawę, że zastosowany moduł nie posiada takiego zabezpieczenia. W tym wypadku antena nie stanowi zagrożenia gdyż nie mamy fizycznego z nią kontaktu po zamontowaniu jej w ramce. Jedyny problem to BME, z którym możemy mieć fizyczny kontakt podczas przecierania wilgotną szmatką ramki w czasie czyszczenia bo w czasie użytkowania nikt raczej nie jeździ palcem pod ramką. Oczywiście można wydrukować osłonkę (sitko) lub w samej ramce zamiast otworu na czujnik 4,8mm nawiercić małe otwory np 5 o średnicy 0,5-1mm i tam przyłożyć czujnik zalewając go potem klejem na gorąco.
Przy tym wszystkim należy pamiętać, że dłubiąc w puszce należy wyłączyć bezpiecznik dla tego obwodu.


Jedyny z bezpiecznych modułów do puszki to Canwing CW-001.
mareks6
Posty: 148
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

pt wrz 04, 2020 2:38 pm

Koledzy a czy ktoś z Was może próbował przerobić moduł taki jak z tego wątku:

https://community.home-assistant.io/t/u ... hip/153591

Kupiłem 3szt z myślą, że wystarczy że wymienię moduł WIFI na ESP-12F z wgranym softem Supla pod np pod Sonoff Dual i po podpięciu odpowiednich pinów wszystko ruszy. Niestety o ile zdalnie wszystko gra to przyciski lokalne nie działają.

Próbowałem też z softem od kolegi Elmaya (z 5 strony) lecz dalej nic...

Rozrysowałem tor wejściowy tych modułów i nie wiem co to za układ ten U4. Z góry nie ma nic napisane (pewnie chińczyk zmazał lub na życzenie chiński producent w ogóle nie pisał). a po wylutowaniu z dołu pisze 19B5NAZ01S (lub coś podobnego), ale to pewnie mało ważne dane dotyczące daty produkcji itp bo w google niczego nie znalazłem.

W załączniku schemat wejścia na przyciski w wersji modułu jaki mam.

Może ktoś rozrysować jak wygląda tor wejściowy w pierwszej wersji tego modułu gdzie fabrycznie było zastosowane ESP? Może nie będzie z tym dużo pracy i przerobię...

Zastanawiałem się też czy zwyczajnie nie ominąć tego układu U4 i sygnały z wyjść Q1 i Q5 bezpośrednio podać na GPIO w ESP, ale nie wiem czy to będzie bezpieczne...
Załączniki
schemat.jpeg
schemat.jpeg (199.39 KiB) Przejrzano 335 razy
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1171
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt wrz 04, 2020 3:17 pm

Jak dla mnie to ten U4 wygląda na jakiś 3 kanałowy transoptor
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt wrz 04, 2020 3:42 pm

U4 converts input pulses and gives 100ms 0v output pulse , you have to use software without filter.
mareks6
Posty: 148
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

pt wrz 04, 2020 3:47 pm

shimano73 pisze:
pt wrz 04, 2020 3:17 pm
Jak dla mnie to ten U4 wygląda na jakiś 3 kanałowy transoptor
No z jednej strony też tak myślałem, ale później stwierdziłem, że po co byłby tam użyty transoptor jeśli masa układu to i tak N i byłaby to taka pseudo izolacja...

Zmierzyłem sygnały na wyjściach tego układu (przy podłączonym module ESP, gdyby mógł wpłynąć) i niezależnie od stanu wejść S1/S2 cały czas jest tam sygnał ok 3,15V, lecz miernik na dodatkowym wskaźniku liniowym cały czas pokazuje szybkie skoki i spadki napięcia, ale to pewnie kwestia przebiegu sinusoidy co do zasilania. Widać natomiast mocniejszy spadek (ale tylko krótki impuls) z chwilą przełączania stanu wejść S1/S2, tj chwila podpięcia L oraz odłączenia.

Przed układem mam natomiast całkiem inne (i bardziej oczywiste zachowanie), tj z chwilą podłączenia L na wejścia S1/S2 mam na wyjściach z tranzystorów (Q1 / Q5), a więc wejściach U4 - 3,3V względem masy, a gdy brak podłączonego L na wejścia modułu, to napięcie to spada do ok 150mV

Wygląda to tak jakby ten układ nie był jednak transoptorem, a miał za zadanie podanie krótkiego niskiego stanu na wyjście z chwilą przełączenia stanu na wejściu
mareks6
Posty: 148
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

pt wrz 04, 2020 3:52 pm

elmaya pisze:
pt wrz 04, 2020 3:42 pm
U4 converts input pulses and gives 100ms 0v output pulse , you have to use software without filter.
I see that in the meantime you have also write back and your speech probably shows what I described in the previous post.

Do you have any firmware that I could try on this system? Unfortunately, the one you proposed on page 5 of this topic does not work ...

Sorry for my English :-)
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt wrz 04, 2020 4:02 pm

have tried with Multiboard, it should work without problems.

viewtopic.php?f=11&t=7133
mareks6
Posty: 148
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

pt wrz 04, 2020 4:12 pm

elmaya pisze:
pt wrz 04, 2020 4:02 pm
have tried with Multiboard, it should work without problems.

viewtopic.php?f=11&t=7133
yes, this was the first firmware I tried (I chose Sonoff Touch Dual and connected the signals to the corresponding GPIO). Then when these did not work, I tried the firmware provided by you on the 5th page and sold the GPIO to what you gave there under this firmware
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt wrz 04, 2020 5:50 pm

Have you seen the publication date? :lol: :lol: :lol: :lol:
when have you tried?
mareks6
Posty: 148
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

pt wrz 04, 2020 7:42 pm

elmaya pisze:
pt wrz 04, 2020 5:50 pm
Have you seen the publication date? :lol: :lol: :lol: :lol:
when have you tried?
of course I saw the dates, but if something is half a year old, it does not have to mean that it will not work :-)

And I checked today because only yesterday these 3 modules arrived :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt”