Wemos D1 Mini Pro + moduł 8 przekaźnikowy

Krzysztof-KP
Posty: 43
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

czw sty 30, 2020 6:28 am

Bardzo proszę o pomoc w doborze zestawu do sterowania oświetleniem.

Chciałbym zbudować zestaw składający się z modułu Wemos D1 Mini Pro oraz 8 przekaźników.
Sądzę, że będą to przekaźniki SSR lub standardowe z optoizolacją.
Jakie powinienem zakupić żeby współpracowały z Wemosem - sterowanie niskim czy wysokim stanem?
Na jakie zasilanie - 5 czy 12V?

Zależy mi również abym mógł podłączyć do tego tradycyjne włączniki bistabilne lub monostabilne.

Z góry dziękuję za wskazówki.
kriz1
Posty: 6
Rejestracja: sob sty 26, 2019 9:30 pm

wt lut 04, 2020 3:14 pm

Przepraszam że wtrącę się w temat ale jestem na etapie składania właśnie takiego pakietu.
Mam dziwny objaw związany ze stanami przełączników w aplikacji i sprzęcie zaraz po załączeniu zasilania.
Mianowicie aplikacja wskazuje mi 7 z 9 przekaźników w stanie załączonym, natomiast sprzętowo załączony jest jeden.
Z poziomu aplikacji załączyłem wszystkie stany w aplikacji poprawne.
Po zaniku (celowym ) połączenia z siecią wszystkie przełączniki poleciały do stanu wyjściowego.

Klepanie przekaźników jak się domyślam muszę przeżyć :-)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 831
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lut 04, 2020 3:32 pm

kriz1 pisze:
wt lut 04, 2020 3:14 pm
Przepraszam że wtrącę się w temat ale jestem na etapie składania właśnie takiego pakietu.
Mam dziwny objaw związany ze stanami przełączników w aplikacji i sprzęcie zaraz po załączeniu zasilania.
Mianowicie aplikacja wskazuje mi 7 z 9 przekaźników w stanie załączonym, natomiast sprzętowo załączony jest jeden.
Z poziomu aplikacji załączyłem wszystkie stany w aplikacji poprawne.
Po zaniku (celowym ) połączenia z siecią wszystkie przełączniki poleciały do stanu wyjściowego.

Klepanie przekaźników jak się domyślam muszę przeżyć :-)
Układ zachowa się tak jak będzie to wynikało z fizycznego podłączenia i użytego oprogramowania.
Ogólnie przy dobrej znajomości sprzętu oraz poprawnie napisanym oprogramowaniu, zachowanie całego układu powinno być zgodne z Twoimi założeniami projektowymi.

Klikanie przy starcie może świadczyć o użyciu gpio, które mają jakiś inny stan przy bootowaniu.
Rozjechanie stanu urządzenia w aplikacji i stanu fizycznego, jest raczej błędem oprogramowania.
Klikanie przy utracie wifi jest raczej błędem oprogramowania.
kriz1
Posty: 6
Rejestracja: sob sty 26, 2019 9:30 pm

wt lut 04, 2020 5:43 pm

Firmware multiboard - RELAYS x9 więc raczej oklepany temat.
Dziwi mnie różnica w stanach początkowych po połączeniu do sieci.
Po przełączeniu "z palca" stany przekaźników są zgodne z tym co mam w aplikacji.

Niestety obecnie brakuje czasu żeby podjąć wyzwanie z arduino i ugotować coś samodzielnie.
ODPOWIEDZ