Smart DGM

dogu18
Posty: 231
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

Budek pisze: czw gru 24, 2020 12:58 pm
dogu18 pisze: czw gru 24, 2020 11:32 am Proszę o radę. Chcę wgrać soft przez tuya convert. Niestety laptop z Ubuntu i karta sieciowa tp-link nie rozgłasza sieci. Czy wymiana karty sieciowej pomoże czy lepiej zainwestować w malinę?
Daj mi log z plików z katalogu script. Tam jest plik z logiem z karty wifi.

/Budek
temat ogarnąłem na innym kompie. teraz mam tasmotę ale żaden soft nie chce przejść suplowy.
wyskakuje
"Tasmota
Upload Failed

Not compatible"
Pozdrawiam
Grzegorz Labudda
Budek
Posty: 147
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

Przez Tyua update wgrywasz soft gui updater. Dopiero później wgrywasz soft docelowy.

/Budek
dogu18
Posty: 231
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

Problem rozwiązany.
na początku nie chciał przejść updater przez tasmote, pomogło wgranie tasmoty minimal a dopiero potem updater i na końcu właściwy gui_generic.

teraz działa idealnie :)

pozdrawiam i wesołych
Pozdrawiam
Grzegorz Labudda
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 648
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

dogu18 pisze: czw gru 24, 2020 10:39 pm Problem rozwiązany.
na początku nie chciał przejść updater przez tasmote, pomogło wgranie tasmoty minimal a dopiero potem updater i na końcu właściwy gui_generic.

teraz działa idealnie :)

pozdrawiam i wesołych
Gdy juz mam Tasmotę, da się przejść na Tasmotę mini i na updater?
e-talking............
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 648
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

Gdyby ktoś chciał skorzystać z Tuya-converter ale nie ma Raspberry, polecam https://www.youtube.com/watch?v=oTXI42X2H10
Jestem świeżo po, spróbowałem bo malina, którą wcześniej używałem znalazła ciekawsze zastosowanie.
Testowałem na SmartDGM PP-W162, poszło gładko. Jedyne wi-fi usb jakie miałem to TL-WN822N TP-LINK.
Obecnie SmartDGM działa na tasmocie, jeżeli macie potwierdzone, że na GUI Generic też jest ok i możecie podesłać opis GPIO, będę zobowiązany (nigdy w Supli nie stosowałem pomiaru energii).
e-talking............
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 648
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

Dzisiaj zmieniłem tasmote na GUI Generic. Wszystko działa, pomiary są ok. Generując w https://gui-generic-builder.supla.io/ należy wybrać przekaźnik, przycisk i licznik energii HLW8012.

Minus: Przekaźnik sterowany stanem wysokim, przy resecie następuję chwilowe wyłączenie podłączonego urządzenia.

Przekaźnik: gpio14 (stan wysoki)
Przycisk: gpio13 RX (reakcja na wciśnięcie)
CF: gpio4
CF1: gpio5
SELi: gpio12
LED: gpio13
e-talking............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gotowy sprzęt”