Yunshan wi-fi relay jako Gate module - wielki powrót

Locked
Zybi
Posts: 1388
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Dec 20, 2017 9:00 pm

Szykuje się wielki powrót Yunshan wi-fi relay module w zastosowaniu jako Gate module.

Na początek powiem, że nie są potrzebne żadne przeróbki modułu, czyli bez dolutowywania dodatkowych rezystorów oraz najnowsza wersja softu v2.5.3.1 beż żadnych bug-ów i z dodatkowymi możliwościami. Szczegóły już wkrótce.

Mowa o tym module:
.
Attachments
Yunshan.png
Yunshan.png (256.94 KiB) Viewed 23655 times
szym3k
Posts: 128
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Thu Dec 21, 2017 12:19 am

Czekam, bo idą do mnie dwa takie moduły :)
Zybi
Posts: 1388
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Dec 27, 2017 7:34 pm

Firmware już po testach - pozytywnych.

Sterowanie kanału GATE z przycisku jest zrealizowane w taki sposób, że nie ma możliwości zmiany/odwrócenia stanu przekaźnika krótkotrwałymi impulsami zakłócającymi, co może skutkować np. spaleniem rygla furtki.

Z Clod-a można wybrać typ sensora NO lub NC - wybieramy albo jeden, albo drugi, ale nigdy obu jednocześnie. Sensor możemy podłączyć z wykorzystaniem wewnętrznego napięcia 5V dostępnego na złączu ARK, ale wówczas łączymy se sobą masy głównego modułu oraz masy obwodu wejściowego czujnika lub też zastosować jakieś niezależne źródło napięcia do wysterowania transoptora.

Ponadto, mamy do wyboru typ termometru: DS18B20 lub DHT22 z dodatkowym pomiarem wilgotności - również i w tym przypadku wybieramy tylko jeden kanał. Termometr podłączamy do GPIO3 (RX). Ze strony konfiguracyjnej modułu można skorygować temperaturę w zakresie +/- 10 stopni Celcjusza ze skokiem co 0,1 stopnia, niezależnie dla każdego typu czujnika. Bardzo przydatna funkcja, gdy termometr styka się z obudową, np centralki, bo powoduje to zawyżenie wskazań od ciepła elektroniki. Uwaga wpis, np. 34 oznacza korekcję w górę o 3,4 stopnia, a np. -56 oznacza korekcję w dół o 5,6 stopnia.

Mamy także możliwość "ręcznego" załączania przekaźnika z przycisku chwilowego, tzw. "dzwonkowego" podłączonego do GPIO1 (TX). Przekaźnik załączany jest na czas trzymania przycisku plus x sekund - defaultowo ustawiona jest 1 sekunda. Czas ten Timer period można zmienić na stronie konfiguracyjnej modułu. Najważniejsze w tym sterowaniu jest to, że nie ma możliwości odwrócenia działania przekaźnika jakimś krótkim impulsem zakłócającym - tego u "konkurencji" nie znajdziecie. Z czym się wiąże takie odwrócenia działania w przypadku kanalów Gate, to chyba nie muszę tłumaczyć.

Niebieska dioda na ESP-12 pełni rolę diody konfiguracyjnej i tu też na stronie konfiguracyjnej modułu możemy określić sposób jej zachowania.
Możemy ją włączyć lub wyłączyć dla normalnej pracy modułu lub też całkowicie wygasić nawet w przypadku braku połączenia z serwerem, np przy braku Internetu - opcja LED DISABLED. Ponoć taka mrugająca dioda bardzo wiele osób denerwuje. Niezależnie od ustawionej opcji w trybie konfiguracji dioda zawsze szybko pulsuje.

Samo wejście w tryb konfiguracji to GPIO0 do masy na co najmniej 5 sekund..

Poniżej kilka screenów:
.
Attachments
Channels.png
Channels.png (58.19 KiB) Viewed 24147 times
Config_page.png
Config_page.png (25.91 KiB) Viewed 24147 times
Smartfon.png
Smartfon.png (16.21 KiB) Viewed 24147 times
m4r0n
Posts: 25
Joined: Mon Oct 09, 2017 11:00 am

Thu Dec 28, 2017 8:08 am

Zybi wrote:
Wed Dec 27, 2017 7:34 pm
Samo wejście w tryb konfiguracji to GPIO0 do masy na co najmniej 5 sekund..
Czyli wystarczy założyć zworkę na pinach boot na te 5 sekund podczas startu modułu?

W jaki też sposób podłączyć czujnik temperatury DS18B20?
Czy musi on być podłączony przez dodatkowy rezystor i do jakich wyprowadzeń oprócz GPIO3?
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Dec 28, 2017 8:37 am

Nie musi być podczas startu
DS18B20 ma trzy nogi jedną do plus drugą do masy i trzecią do GPIO jak w opisie danego softu.
Rezystor musi być ok 4k7 - 3k3 między nogą sygnałową a plusem.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Dec 28, 2017 9:05 am

wojtas567 wrote:
Thu Dec 28, 2017 8:37 am
Nie musi być podczas startu
Nie może być podczas startu bo wejdzie w tryb flash zamiast cfg
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Dec 28, 2017 9:22 am

Faktycznie nie zauważyłem, że to gpio0 😀
Pozdrawiam
Wojtek
m4r0n
Posts: 25
Joined: Mon Oct 09, 2017 11:00 am

Thu Dec 28, 2017 9:28 am

W zasadzie chodziło mi najpierw o tryb flash, ale w sumie wyjaśniło się i jedno i drugie ;)
pyszczak
Posts: 2
Joined: Thu Nov 24, 2016 9:51 am

Thu Dec 28, 2017 1:25 pm

Witam serdecznie, gdzie można znaleźć soft do tego modułu? Pliki z githuba chyba zostały usunięte.
Zybi
Posts: 1388
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Thu Dec 28, 2017 1:26 pm

pyszczak wrote:
Thu Dec 28, 2017 1:25 pm
Witam serdecznie, gdzie można znaleźć soft do tego modułu? Pliki z githuba chyba zostały usunięte.
Kontakt na priv proszę.
Locked