Yunshan wi-fi relay jako Gate module - wielki powrót

User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Dec 28, 2017 1:40 pm

pyszczak wrote:
Thu Dec 28, 2017 1:25 pm
Witam serdecznie, gdzie można znaleźć soft do tego modułu? Pliki z githuba chyba zostały usunięte.
Wgraj sobie inCan-Easy i sam sobie ustaw

Relay 1 - GPIO4
Button 1 - GPIO5
Config - GPIO0
Relay2 wyłącz sobie w chmurze
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posts: 1388
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Thu Dec 28, 2017 2:50 pm

Espablo wrote:
Thu Dec 28, 2017 1:40 pm
...
Wgraj sobie inCan-Easy i sam sobie ustaw
...
Ale to chyba nie ten wątek, tu rozmawiamy o konkretnym rozwiązaniu dedykowanym do modułu Yunshan.
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Dec 28, 2017 3:18 pm

Zgadza się. Kolega @pyszczak szukał softu do tego modułu na github-ie a ja mu podsunąłem rozwiązanie tymczasowe i uniwersalne.
Nie zrozum mnie źle, ale nie bardzo rozumiem czemu ma służyć to kompilowanie softu na "zamowienie" i podawanie MAC STA dla każdego modułu.
Troche to komplikuje wgrywanie i testowanie softu.
Możesz to wyjaśnić?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posts: 1388
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Thu Dec 28, 2017 3:49 pm

Espablo wrote:
Thu Dec 28, 2017 3:18 pm
Zgadza się. Kolega @pyszczak szukał softu do tego modułu na github-ie a ja mu podsunąłem rozwiązanie tymczasowe i uniwersalne.
Nie zrozum mnie źle, ale nie bardzo rozumiem czemu ma służyć to kompilowanie softu na "zamowienie" i podawanie MAC STA dla każdego modułu.
Troche to komplikuje wgrywanie i testowanie softu.
Możesz to wyjaśnić?
@Espablo, a dlaczego moduł dopuszkowy v3 nie jest "upubliczniony", chociażby jako Gerbery, bo o plikach Eagle nie wspomnę?

To tak jak u mnie kompilacje v2.0 są dostępne, czyż nie? Dla ESP-01 masz nawet v2.5.3 (mam sentyment do tego modułu), a aktualizacja softu była nawet wczoraj na moim forku - https://github.com/zchmielak/ESP8266/tree/master/Zybi , bo niestety nie mam wpływu na oficjalnego Github-a.
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Dec 28, 2017 4:12 pm

No to mi przysoliłeś ;) Potraktowałeś moje pytanie jakbym pytał o źródła Twoich kompilacji. Nie o to mi chodziło i przepraszam. Myślałem, że powód jest inny - teraz rozumiem.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
m4r0n
Posts: 25
Joined: Mon Oct 09, 2017 11:00 am

Thu Dec 28, 2017 9:06 pm

Czy te ustawienia są poprawne? Bez przerwy jest błąd synchronizacji.

CreystalFreq 26M
SPI SPEED 40 MHz
SPI MODE QIO
BAUDRATE 115200
FLASH SIZE 32Mbit (4MByte)
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Dec 28, 2017 11:37 pm

Zasilanie musi mieć min. 7V ... tu jest twój problem
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
m4r0n
Posts: 25
Joined: Mon Oct 09, 2017 11:00 am

Fri Dec 29, 2017 6:14 am

slawek wrote:
Thu Dec 28, 2017 11:37 pm
Zasilanie musi mieć min. 7V [...]
Wczoraj przez moment też o tym pomyślałem, bo rzeczywiście zasilałem go 5V.
Sądziłem, że to wystarczy chociażby do odczytu adresu STA.
Dzięki za wyjaśnienie.
szym3k
Posts: 129
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Wed Jan 03, 2018 11:06 pm

Jestem po wstępnej zabawie z modułem, na razie jest wpięty w sterownik od bramy mhouse gd01, działa już cały dzień bez problemu - nie łapie zakłóceń tak jak sonoff, przynajmniej na razie.

Uwagi jakie mogę mieć: trzeba uważać z czego go zasilamy, początkowo wziąłem zasilacz 9V @ 550 mAh od Ascom (dokładnie od telefonu Eurit 133) - zaprogramowałem, wpisałem dane, chwile działał, później przeniosłem do garażu nie działa, znowu do domu i zauważyłem, że raz działa raz nie, więc wymieniłem zasilacz na 12V @ 1A od jakiegoś uszkodzonego tabletu - moduł działał PRAWIE za każdym razem ale tylko prawie, nieraz w trybie konfiguracji nie dało się połączyć w trybie AP, nieraz po odłączeniu od prądu przestawał się łączyć - loteria. Więc na tą chwile podłączyłem zasilacz od laptopa 19V @ 3,6A - wszystko działa jak na razie, idzie do mnie jeszcze jeden moduł, domyślnie mają być trzy będę pisał jak się sprawują.

Soft oczywiście od @Zybi - full wypas!
Zybi
Posts: 1388
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Jan 03, 2018 11:14 pm

szym3k wrote:
Wed Jan 03, 2018 11:06 pm
...

Soft oczywiście od @Zybi - full wypas!
I am pleased to hear that this is a NICE soft ;)
Locked