Yunshan wi-fi relay jako Gate module - wielki powrót

Locked
mareks6
Posts: 108
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Mon Mar 05, 2018 7:49 pm

Widzę że koledzy już wszystko wyjaśnili.

A jak tam sprawa o której pisałem wyżej? Da radę coś polepszyć w, supli?
User avatar
Lector
Posts: 468
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Mon Mar 05, 2018 9:30 pm

Pilot ma 4 funkcje czyli można sterować np dwoma bramami (brama garażowa i wjazdowa), można ustawić tzw funkcję furtki, możesz zrobić otwieranie jednym klawiszem obu bram, drugim zamykanie obu a dwa pozostałe do poszczególnych bram w trybie krok po kroku.

W/w funkcję oczywiście zależą od samego sterownika bramy, obie bramy z mechanizmem tego samego producenta itp.
maxikaz
Posts: 5
Joined: Thu Mar 01, 2018 11:07 am

Thu Mar 08, 2018 8:34 pm

Od wczoraj jestem użytkownikiem Sanoffa :) Udało mi się wgrać Suplę i bardzo się rozochociłem ;) ale ponieważ jestem początkujący to wybaczcie moje lamerskie pytania.

Moduł Yunshan chciałbym używać do sterowania bramą za pomocą wyjścia beznapięciowego z pinem TX i z tym wydaje mi się, że nie będzie problemu, ale czy za pomocą wyjścia "krok po kroku"da się otwierać elektrozaczep do furtki podając 12V np. przez 5s?

Pytanie nr 2

W module, który kupiłem https://www.aliexpress.com/item/ESP8266 ... 02028.html widzę piny RX i TX, a nie widzę GND i VCC do podłączenie programatora, dlatego proszę podpowiedzcie jak to ogarnąć. Wiem, że moduł będzie do mnie szedł jeszcze pewnie przez co najmniej 2-3 tygodnie, ale nurtuje mnie to pytanie ;)

Z góry dziękuję za cierpliwość i chęć pomocy :)
User avatar
Lector
Posts: 468
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Thu Mar 08, 2018 9:24 pm

Vcc i GND to podwójny zacisk (zielona kostka nad TX RX) dla DC 7-30 V.
Przy wgrywaniu Supli połącz piny BOOT.
maxikaz
Posts: 5
Joined: Thu Mar 01, 2018 11:07 am

Fri Mar 09, 2018 5:54 am

Dzięki za odpowiedź na pytanie nr 2

Jestem ciekaw co z pytaniem nr 1 ;-)

Czy za pomocą wyjścia "krok po kroku"da się otwierać elektrozaczep do furtki podając 12V np. przez 5s?
Lechu_
Posts: 149
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Fri Mar 09, 2018 6:36 am

Generalnie do jednego zacisku NO musisz doprowadzić + albo - z 12V tak aby przekaźnik zamykając obwód podawał 12V na elektrozaczep.
Sprawdz tylko ktory zacisk jest NO i NC. W cloud ustawiasz kanał przekaźnika na 5s i po sprawie.
Attachments
asdasd.jpg
asdasd.jpg (41.5 KiB) Viewed 1414 times
kris.gie
Posts: 149
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Fri Mar 09, 2018 6:57 am

Lechu_ wrote:
Fri Mar 09, 2018 6:36 am
Generalnie do jednego zacisku NO musisz doprowadzić + albo - z 12V tak aby przekaźnik zamykając obwód podawał 12V na elektrozaczep.
Sprawdz tylko ktory zacisk jest NO i NC. W cloud ustawiasz kanał przekaźnika na 5s i po sprawie.
Zaznaczyłeś wyjścia czujnika otwarcia a nie przekaźnika, trochę wcześniej w tym wątku jest już schemat podłączeń.
maxikaz
Posts: 5
Joined: Thu Mar 01, 2018 11:07 am

Fri Mar 09, 2018 7:53 am

Chyba coś źle zrozumiałem, mam zrobić coś takiego? Zasilanie do modułu i do przełącznika musi iść oddzielnie?
Yunshan_podlaczenie_MD.jpg
Yunshan_podlaczenie_MD.jpg (58 KiB) Viewed 1400 times
Lechu_
Posts: 149
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Fri Mar 09, 2018 7:59 am

Tak
gajowa-dom
Posts: 2
Joined: Sat Jan 27, 2018 3:10 pm

Sat Mar 10, 2018 9:00 am

Które firmware przeznaczone jest do sterowania bramą? Istnieje jakiś tutorial wgrywania softu? posiadam taki moduł:

Image


Oczywiscie pytam o te z github-a @Zybi
Locked