Yunshan wi-fi relay jako Gate module - wielki powrót

Awatar użytkownika
bulek68
Posty: 156
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm
Lokalizacja: Podkarpackie

pt maja 18, 2018 8:24 pm

shimano73 pisze:
pt maja 18, 2018 3:18 pm
Ja zamontowałbym mostek gretza , kondensator elektrolityczny 470uF i ceramik 100n . Miałem podobny problem w moim Came , to rozwiązało problem .
Dzięki za zainteresowanie.
Jeśli to nie problem wypisz konkretne elementy i narysuj prosty schemat, spróbuję Twego rozwiązania.
7x inCan
4x SRW-01
1x SLW-01
1x ROW-02
1x WEMOS Supla Button 8 direct links by Elmaya
1x Yunshan 8xDS+DHT22+TIMER.CWU+OLED by Zybi
1x Sonoff Dual R2 2xGATE+DHT22 by Zybi
1x Sonoff BASIC
2x MELINK
Pawele
Posty: 108
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

śr maja 23, 2018 11:25 am

Ciągle mam problem z wprowadzeniem go w tryb flashowania.. Połączony dobrze, zasilacz 12V 2A i 5A - niby coś tam miga a komputer tego portu nie widzi..
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr maja 23, 2018 11:32 am

Jeżeli komputer nie widzi portu to masz problem z konwerterem UART-USB. Musisz najpierw ustanowić komunikację pomiędzy komputerem a modułem. Poczytaj FAQ
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
enzoaw
Posty: 13
Rejestracja: pn maja 21, 2018 10:39 am

pn cze 25, 2018 9:22 pm

I ja muszę poprosić o pomoc.
Napęd nice spido wewnętrzne zasilanie 24 AC - moduł nie rusza, jakieś sugestie jak podpiąć zasilanie z napędu.

Z góry dziękuje
Marcin
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1085
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn cze 25, 2018 9:29 pm

Spróbuj wpiąć w szereg diodę prostowniczą i duży kondensator elektrolityczny np 1000uf/40V
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
enzoaw
Posty: 13
Rejestracja: pn maja 21, 2018 10:39 am

wt cze 26, 2018 5:28 am

shimano73 pisze:
pn cze 25, 2018 9:29 pm
Spróbuj wpiąć w szereg diodę prostowniczą i duży kondensator elektrolityczny np 1000uf/40V
https://goo.gl/images/BfWFgS
Mowisz o takim gotowym roziwazaniu ?

Marcin
enzoaw
Posty: 13
Rejestracja: pn maja 21, 2018 10:39 am

śr cze 27, 2018 12:16 pm

Panowie,
Prośba o weryfikację,
Czy poniższy schemat jest ok ?
2018-06-27_13h54_56.png
2018-06-27_13h54_56.png (199.85 KiB) Przejrzano 1869 razy
Dwa wideofony połączone ze sobą 4 żyłami Gniazda P3
dzwonek na bramie P1 - Dzwonek

Elektrozawór z czujnikiem zamknięcia (2 zielone żyły) - zasilany osobnym źródłem zasilania
NO i COM z dzwonka na bramie przez yunshana softy by Zibi :)

jeżeli coś pomyliłem proszę o korektę
Pozdrawiam
Marcin
Pawele
Posty: 108
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

wt lip 10, 2018 10:22 am

Czym najlepiej wgrać soft? ESPFlashDownload widzi moduł, widzi MAC a przy próbie wgrania softu od razu jest stop, w nodemcu zaczyna działać i tak "myśli" podczas gdy UART i moduł ESP migają na niebiesko kilkadziesiąt minut i nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt lip 10, 2018 4:36 pm

Pawele pisze:
wt lip 10, 2018 10:22 am
Czym najlepiej wgrać soft? ESPFlashDownload widzi moduł, widzi MAC a przy próbie wgrania softu od razu jest stop, w nodemcu zaczyna działać i tak "myśli" podczas gdy UART i moduł ESP migają na niebiesko kilkadziesiąt minut i nic się nie dzieje.
Jaki to moduł?
Port prawidłowy ( i sterowniki)?
Co z trybem FLASH?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
krzysztof_d
Posty: 6
Rejestracja: czw lis 23, 2017 7:05 am

wt lip 17, 2018 7:37 pm

Mam problem z tym modułem. Pierwszy egzemplarz mi się spalił, dokładnie jak tu viewtopic.php?p=21802#p21802, teraz mam nowy nie mogę się połączyć, a chce choćby odczytać AP MAC i STA .
Postępuje analogicznie jak robiłem z sonofami basic:
ESP Flash Download Tool V1.2, CP-2102 TTL, zasilam Ynshan 12V DC, podłaczam GND, RX, TX pod gniazdem zasilania. Przy podpinaniu zasilania zwieram 2 piny BOOT i dostaje 1 błysk. Lekko żarzy się mała dioda obok napisu D4.
40MHz
QIO (próbowalem juz wszystkie)
32Mbit
port otwiera i fail. (com poprawny)
Normalnie włączony błyska 2 razy, zgłasza ssid ESP8266 na hasło.
Próbowałem też przez PuTTy, próbowałem na innych usb, innych komputerach. Bez odpowiedzi. Coś robię źle?
Zablokowany