Sonoff Basic i Touch - klekotanie przekaźnika przy braku połączenia z serwerem

Zybi
Posty: 1490
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt mar 06, 2018 9:44 pm

Przy braku połączenia z serwerem, przy załączonym przekaźniku, wskutek działania Watchdoga następuje co około minutę reset układu i chwilowe zwolnienie przekaźnika, czego efektem jest przygaszanie światła, etc.

Niewielką przeróbką układu można pozbyć się tego efektu.
Szczegóły poniżej.
Załączniki
Basic_modyfikacja.png
Basic_modyfikacja.png (240.71 KiB) Przejrzano 13843 razy
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt mar 06, 2018 9:59 pm

Chyba jutro to przetestuję w swoim touch-u.
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi
Posty: 1490
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt mar 06, 2018 10:07 pm

wojtas567 pisze:
wt mar 06, 2018 9:59 pm
Chyba jutro to przetestuję w swoim touch-u.
W Sonoff Touch jest to inaczej, bo tam przy niezałączonym przekaźniku następuje watchdog-owe jego załączanie.
W Basic-u kondensator ma podtrzymać wysterowanie tranzystora podczas stanu niskiego na wyjście GPIO.
W Touch-u to raczej kondensator ok 100 nF, który będzie zwarciem dla "niechcianego" impulsu załączającego przekaźnik i raczej umieszczony przed rezystorem szeregowym.
Ale to tylko moje dywagacje, bo nie mam schematu Touch-a.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt mar 06, 2018 10:33 pm

W toch-u jest tak,że jak jest włączony to gaśnie, a jak wyłączony to pierwszy kanał się włącza.
Najbardziej zastanawiające jest to, że z oryginalnym softem tego nie ma.
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi
Posty: 1490
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt mar 09, 2018 8:49 pm

Poniżej przedstawiam przedstawiam sposób w jaki wyeliminowałem rozbłyski światła w moim Touch-u przy braku połączenia z Serwerem.
Tym razem musiałem zastosować kondensator o pojemności co najmniej 100 uF.

Jest to rozwiązanie dla Touch-a jak na zdjęciu obok, a tu opis softu do niego:

viewtopic.php?f=11&t=3190

.
Załączniki
2gang_mod.png
2gang_mod.png (867.8 KiB) Przejrzano 13735 razy
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt mar 09, 2018 8:53 pm

100uF to nie taki mały :) ten elektrolit.
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi
Posty: 1490
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt mar 09, 2018 8:57 pm

wojtas567 pisze:
pt mar 09, 2018 8:53 pm
100uF to nie taki mały :) ten elektrolit.
U mnie się zmieścił nawet na napięcie 25V, a napięcie właśnie znacznie wpływa na rozmiar.
Stała czasowa musiała być odpowiednio duża.

A jak Twoje testy?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt mar 09, 2018 8:59 pm

Nie miałem kiedy za bardzo bo mój touch jest w ścianie i muszę go wymontować :)
Jutro może się pobawię.
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi
Posty: 1490
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt mar 09, 2018 9:02 pm

wojtas567 pisze:
pt mar 09, 2018 8:59 pm
Nie miałem kiedy za bardzo bo mój touch jest w ścianie i muszę go wymontować :)
Jutro może się pobawię.
Przecież przy tym Touch-u nie ma właściwie żadnego demontażu.
Śrubokrętem tylko pstryk i wyciągasz płytkę z gniazda.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 581
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

pt mar 09, 2018 9:06 pm

Czyli rozumiem ze ten kondensator między nóżki B i E?
Dziś takie montowałem :P
Niespełniony automatyk.
XiaomiFans.PL
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gotowy sprzęt”