Sonoff Basic i Touch - klekotanie przekaźnika przy braku połączenia z serwerem

Zybi
Posts: 1389
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Mar 09, 2018 9:07 pm

Tak jest. Emiter jest na masie.
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Mar 09, 2018 9:07 pm

Zybi wrote:
Fri Mar 09, 2018 9:02 pm

Przecież przy tym Touch-u nie ma właściwie żadnego demontażu.
Śrubokrętem tylko pstryk i wyciągasz płytkę z gniazda.
No tak ale wtedy w salonie nie będę miał światła ;)
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi
Posts: 1389
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Mar 09, 2018 9:10 pm

wojtas567 wrote:
Fri Mar 09, 2018 9:07 pm
Zybi wrote:
Fri Mar 09, 2018 9:02 pm

Przecież przy tym Touch-u nie ma właściwie żadnego demontażu.
Śrubokrętem tylko pstryk i wyciągasz płytkę z gniazda.
No tak ale wtedy w salonie nie będę miał światła ;)
Mała zworka i masz światło, a jak to sam pomyśl.
szym3k
Posts: 129
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Fri Mar 09, 2018 10:45 pm

@Zybi, a może zobaczysz do 4ch, bo tam mnie to też irytuje :)
Zybi
Posts: 1389
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Mar 09, 2018 11:09 pm

szym3k wrote:
Fri Mar 09, 2018 10:45 pm
@Zybi, a może zobaczysz do 4ch, bo tam mnie to też irytuje :)
Nie posiadam takiego modułu.
User avatar
Lector
Posts: 468
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Fri Mar 09, 2018 11:18 pm

A może posiadasz H801 kontroler RGB?
szabel99
Posts: 56
Joined: Sun Jan 28, 2018 10:30 am

Sat Mar 17, 2018 12:32 pm

Ja dzisiaj testowałem to rozwiązanie na swoim podwójnym Touchu i niestety nie pomogło. Wlutowałem na dwa kanały kondensatory 220 uF i nic, sonoff wyłączał się jak wszystkie pozostałe. Późniejsze testy to wlutowanie na jeden kanał kondenstaora 470 uF (dwóch nie udało mi się upchnąć) i coś się zmieniło ale nie tego oczekiwałem, obydwa kanały nie wyłączały się jedniocześnie tylko jeden robił to z opóźnieniem co wskazywałoby na to, że coś jest na rzeczy ale nawet kondenstaor 470uF nie jest w stanie podtrzymać tranzystora sterującego przekaźnikiem. Ja mam sonoffa z najnowszej serii ale to raczej nie ma znaczenia ponieważ sterowanie przekaźnikami jest raczej takie samo. Przepraszam, za być może lamerskie pytanie ale czy ten impuls "Watchdoga" można programowo regulować czasowo ? Gdyby impuls był krótszy moje dzisiejsze próby może skończyłyby się pozytywnie. Ktoś wspomniał na forum, że z oryginalnym softem nie ma tego problemu, czy ktoś próbował "rozkminić" to zagadnienie ? Dzisiaj podczas testów okazało się, że mój sonoff 4Ch również ma taką przypadłość.


Image


Pozdrawiam i czekam na informarcje czy komuś udało rozwiązać się ten problem.
Zybi
Posts: 1389
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sat Mar 17, 2018 12:47 pm

A może w tej wersji jest podwójny stopień sterowania przekaźnikiem, bo kondensator dajemy na pierwszym stopniu.
Sprawdź czy na pierwszej płytce z dotykami są jakieś tranzystory sterowane bezpośrednio z GPIO ?
szabel99
Posts: 56
Joined: Sun Jan 28, 2018 10:30 am

Sat Mar 17, 2018 2:35 pm

Przesyłam zdjęcia całego układu, na pierwszej płytce (z ESP) też są 3 tranzystory. Przesyłam komplet zdjęć może ktoś to przeanalizuje i coś podpowie.

Image
Image
Image
Zybi
Posts: 1389
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sat Mar 17, 2018 2:58 pm

To jest Touch z RF-em, czyli trochę się sprawa komplikuje.
Sterowanie z RF-a jest bodajże "zrównoleglone" ze sterowaniem z GPIO.
Tak jak pisałem wcześniej szukaj bezpośredniego (ale poprzez rezystor szeregowy) połączenia z GPIO sterującego przekaźnik do odpowiedniego tranzystora.

Ale to już na własną odpowiedzialność.
Post Reply