Melink z biedronki

majer_s92
Posty: 7
Rejestracja: pt sty 18, 2019 4:29 pm

sob sty 19, 2019 3:59 pm

wojtas567 pisze:
sob sty 19, 2019 3:51 pm
Może być jeszcze problem z zasilaniem ESP jeżeli programator masz zasilany z USB z laptopa
Zasilacz regulowany, napięcie 3.4v. Zastanawiałem się nad zasilaniem bezpośrednio z melink ale szybko zrezygnowałem z tego pomysłu, szkoda mi laptopa :)
majer_s92
Posty: 7
Rejestracja: pt sty 18, 2019 4:29 pm

sob sty 19, 2019 4:02 pm

Dorwałem inny programator więc wieczorem będę z tym walczył.
Zastanawia mnie ten komunikat:

Kod: Zaznacz cały

UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) (avr) i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) (esp8266).
Czy tak ma być, czy może mam złe biblioteki?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1891
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob sty 19, 2019 4:04 pm

Ten komunikat jest ok.
Pozdrawiam
Wojtek
majer_s92
Posty: 7
Rejestracja: pt sty 18, 2019 4:29 pm

sob sty 19, 2019 4:13 pm

A trzeba wcześniej wyczyścić pamięć ESP czy po prostu wgrywam nowy wsad i powinno załapać?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1891
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob sty 19, 2019 4:15 pm

Bezpieczniej będzie wyczyścić
Pozdrawiam
Wojtek
majer_s92
Posty: 7
Rejestracja: pt sty 18, 2019 4:29 pm

sob sty 19, 2019 4:16 pm

Jakieś wskazówki jak to zrobić? :)
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1891
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob sty 19, 2019 4:36 pm

Na forum koledzy udostępniali plik blank do wgrania, a jeżeli korzystasz z najnowszego Arduino to tam też jest opcja czyszczenia.
Pozdrawiam
Wojtek
majer_s92
Posty: 7
Rejestracja: pt sty 18, 2019 4:29 pm

sob sty 19, 2019 10:39 pm

Witam,
Udało się wgrać poprawnie SUPLA do tego melink-a. Problem tkwił w programatorze :)
Konwerter oparty na CP2102 załatwił sprawę. :) Gniazdko śmiga aż miło :p
akir
Posty: 124
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

śr sty 30, 2019 4:32 pm

3,3v na gpio 2żeby wprowadzić w tryb flashowania?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr sty 30, 2019 4:42 pm

akir pisze:
śr sty 30, 2019 4:32 pm
3,3v na gpio 2żeby wprowadzić w tryb flashowania?
Nie - jak zawsze masa z GPIO0...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ