ESP8266 Wi-Fi Relay - jak go "zmusić" do prawidłowego działania

Zybi
Posty: 1434
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw cze 20, 2019 8:59 pm

Wątek dotyczy chyba najtańszego modułu przekaźnikowego Wi-Fi, a skoro najtańszy to wiadomo, że problemowy.
Ze względu na to że posiadam kilka sztuk takich modułów postanowiłem lepiej mu się przyjrzeć i "zmusić" go do poprawnej pracy z Suplą.
Idea jaka mi przyświecała, to aby konieczne do wykonania przeróbki był proste w fizycznym wykonaniu.

Na chwilę obecną mamy dwie wersje przekaźników z płytkami bazowymi v1.0 oraz v4.0 i wydawać by się mogło, że wersja nowsza, czyli v4.0 powinna być lepsza. Jednak moje doświadczenia wykazują, że lepiej kupić starą wersję.
A dlaczego?

1. Wersja v1.0 z modułami ESP-01S (czyli ulepszoną wersją modułu ESP-01) lub ESP-1 (czyli zamiennik modułu ESP-01 z chipem 8285) nie wymaga żadnych przeróbek do poprawnej pracy. Należy jedynie skompilować sobie soft ze sterowaniem stanem wysokim przekaźnika, czyli z taką normalną logiką suplową, tj początkowy stan na wyjściu GPIO0 ma być "0".

2. Wersja v1.0 z modułami ESP-01 niebieskim, czyli z flash-em 512kB lub ESP-01 czarnym, czyli z flash-em 1MB do poprawnej pracy wymaga dolutowania dwóch rezystorów 10-12 k - na załączonych zdjęciach pokazałem miejsca punktów lutowniczych. Są to "duże" punkty więc nie powinno być żadnych problemów z ich dolutowaniem. I tak jak w punkcie powyżej należy jedynie skompilować sobie soft ze sterowaniem stanem wysokim przekaźnika, czyli z taką normalną logiką suplową, tj początkowy stan na wyjściu GPIO0 ma być "0".

3. Wersja v4.0 może pracować z dowolnym modułem ESP, ale również wymaga małej przeróbki. Do poprawnej pracy wymaga dolutowania kondensatora elektrolitycznego o wartości 100uF/6,3V. Na załączonym zdjęciu pokazałem miejsca punktów lutowniczych. Są to "duże" punkty więc nie powinno być żadnych problemów z jego dolutowaniem. Musimy tylko trochę poskrobać płytkę przy złączu ARK, aby "dostać" się do masy. W tym przypadku należy skompilować sobie soft ze sterowaniem stanem niskim przekaźnika, czyli z taką odwróconą logiką suplową, tj początkowy stan na wyjściu GPIO0 ma być "1". Małym mankamentem takiej przeróbki jest niewielkie wydłużenie czasu odpuszczania przekaźnika.

We wszystkich przypadkach nie występuje chwilowe "kliknięcie" przekaźnika przy załączeniu zasilania, więc moduł nadaje się do sterowania bramą, a ponadto na GPIO3(RX) można zrobić czujnik otwarcia lub dodatkowy przycisk w dowolnym trybie pracy.

Ponadto na GPIO1 lub GPOIO2 (w zależności od zastosowanego modułu ESP) możemy zdefiniować diodę konfiguracyjną na wbudowanym LEDzie i odpowiednio na GPIO2 lub GPIO1 możemy również zdefiniować czujnik temperatury (DS18B20 lub DHT11/22).

W taki oto sposób wykorzystujemy wszystkie 4 dostępne piny we właściwy sposób.

.
Załączniki
ESP8266_Relay.png
ESP8266_Relay.png (887.5 KiB) Przejrzano 886 razy
ESP8266_Relay_v1.0_2.png
ESP8266_Relay_v1.0_2.png (331.73 KiB) Przejrzano 886 razy
ESP8266_Relay_v1.0_1.png
ESP8266_Relay_v1.0_1.png (719.49 KiB) Przejrzano 886 razy
ESP8266_Relay_v4.0_1.png
ESP8266_Relay_v4.0_1.png (365.24 KiB) Przejrzano 886 razy
piotrek_falownik
Posty: 3
Rejestracja: sob cze 08, 2019 6:02 am

wt lip 02, 2019 9:40 pm

Witam,
Jaki używasz firmware do tego modułu?, również posiadam ESP-01S z tym przekaźnikiem..

Pozdrawiam Piotrek
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

czw sie 29, 2019 6:55 am

U mnie płytka ESP8266_Relay_v1.0 dopiero zadziała jak zmieniłem rezystor PULLUP GPIO0 na 2,2k Ohm.
Przy wyższych wartościach rezystancji układ nie chciał startować (było za niskie napięcie na GPIO0).
Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

czw sie 29, 2019 7:18 am

superprzemo pisze:
czw sie 29, 2019 6:55 am
U mnie płytka ESP8266_Relay_v1.0 dopiero zadziała jak zmieniłem rezystor PULLUP GPIO0 na 2,2k Ohm.
Przy wyższych wartościach rezystancji układ nie chciał startować (było za niskie napięcie na GPIO0).
Często w sprzedaźy są płytki, z zamienionymi wartościami R1 z R2 (sam takie miałem).
Wtedy moduł "esp-01s" po włożeniu go do płytki "ESP-01S Relay v1.0" przechodzi momentalnie w tryb "fleshowania".
Jedynym sposobem jest wylutowanie R1 i R2 oraz ponowne poprawne wlutowanie. (Ale NIE jest łatwe).
Poprawnie wlutowane rezystory to: R1=2,2kohm oraz R2=10kohm
Ostatnio zmieniony czw sie 29, 2019 8:08 pm przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zybi
Posty: 1434
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw sie 29, 2019 7:42 am

Moje wszystkie moduły mają właściwe rezystory i pracują zgodnie z opisem.
Zybi
Posty: 1434
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz gru 08, 2019 4:43 pm

Dostępna jest jeszcze jedna wersja płytki dla tego niskobudżetowego modułu. Sterowanie przekaźnikiem odbywa się również z pinu GPIO0, ale poprzez dwa tranzystory polowe 2N7002. Również i w tym module występuje chwilowe załączenie przekaźnika w momencie podania zasilania lub przy resecie modułu. Problemu tego nie da się rozwiązać programowo i jedynym rozwiązaniem jest dolutowanie dodatkowego kondensatora pomiędzy bramką "G" tranzystora Q1 i masą. Ze względu, że mamy do czynienia z tranzystorem polowym, to w zupełności wystarczy kondensator o pojemności 22uF, a przy większych pojemnościach mogą wystąpić niewielkie opóźnienia w załączaniu przekaźnika.

Na załączonym zdjęciu pokazałem miejsca punktów lutowniczych. Są to "spore" punkty więc nie powinno być żadnych problemów z jego dolutowaniem. Musimy tylko trochę poskrobać płytkę, aby "dostać" się do masy. W tym przypadku należy skompilować sobie soft ze sterowaniem stanem niskim przekaźnika, czyli z taką odwróconą logiką suplową, tj początkowy stan na wyjściu GPIO0 ma być "1".

Moduł "wyposażony" jest w niezbędne rezystory podciągające, więc będzie pracował z każdą odmianą modułu ESP-01.

.
Załączniki
ESP-01S_Relay_v1.0_schemat.png
ESP-01S_Relay_v1.0_schemat.png (24.05 KiB) Przejrzano 334 razy
ESP-01S_Relay_v1.0_top.png
ESP-01S_Relay_v1.0_top.png (233.26 KiB) Przejrzano 334 razy
ODPOWIEDZ