Shelly 2.5

Post Reply
Tikooo
Posts: 4
Joined: Mon Dec 03, 2018 10:16 pm

Sun Jul 07, 2019 5:22 pm

Który i firmware Supli mogę wgrać do shelly 2.5?
tymczap
Posts: 1
Joined: Mon Aug 26, 2019 5:54 pm

Mon Aug 26, 2019 6:26 pm

Chętnie dołączę do pytania poprzednika.
który firmware do Shelly 2.5?
pikciu
Posts: 22
Joined: Mon Feb 04, 2019 11:20 pm

Tue Aug 27, 2019 5:50 am

tymczap wrote:
Mon Aug 26, 2019 6:26 pm
Chętnie dołączę do pytania poprzednika.
który firmware do Shelly 2.5?
Kurde zaraz będzie że sabotuje na forum i dostanę bana :( moja opinia jest taka żeby nie zmieniać oprogramowania na gorsze. Domyślne oprogramowanie wspiera chociażby protokół MQTT i można moduły integrować z wieloma przeróżnymi systemami automatyki np Domoticz, openHAB, Home Assistant no ale nie z Suplą, która to niestety mocno ogranicza użytkowników.

Odpowiadając na Twoje pytanie:
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmware inCan-Easy by Espablo powinno sobie pogardzić. Można tam poustawiać dowolnie piny.
Co do samego flashowania Shelly 2.5 polecam zapoznać się z tym - https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmo ... Shelly-2.5 żeby nie zrobić sobie krzywdy :)
isom
Posts: 46
Joined: Sat Oct 27, 2018 6:09 am

Tue Aug 27, 2019 8:42 am

Szkoda zachodu InCan- Easy + Shelly 2,5 to nie działający przycisk sw2 czyli gpio 13 . Nie działa też LED który jest na GPIO 0 , ale to mniej ważne Czy to ustawienie dla rolet czy włącznik światła GPIO 13 nie reaguje.
Wgrywałem kilka razy na przemian z tasmotą . Tasmota działa ze wszystkimi funkcjami czyli pomiar poboru mocy dla każdego kanału , temp wew modułu i wszystkie funkcje sterowania , przy InCan działają tylko przekaźniki i przycisk kanału 1 .
drivermax
Posts: 4
Joined: Sun Apr 21, 2019 12:39 pm

Wed Sep 25, 2019 9:25 am

Czy ktoś z forumowiczów ogarnął temat supli na Shelly 2.5? Nie rozumiem jaki i dlaczego występuje problem z GPIO13.
Sterowanie z aplikacji działa poprawnie, ale sterowanie ręczne działa tylko z jednym przekaźnikiem.
djack2017
Posts: 296
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Sun Oct 27, 2019 8:01 pm

drivermax wrote:
Wed Sep 25, 2019 9:25 am
Czy ktoś z forumowiczów ogarnął temat supli na Shelly 2.5? Nie rozumiem jaki i dlaczego występuje problem z GPIO13.
Sterowanie z aplikacji działa poprawnie, ale sterowanie ręczne działa tylko z jednym przekaźnikiem.
Jaki dokładnie software wgrałeś (podaj link) i pod jaki adres?
andrej
Posts: 11
Joined: Wed Jun 27, 2018 6:14 pm

Thu Oct 31, 2019 6:44 pm

djack2017 wrote:
Sun Oct 27, 2019 8:01 pm
drivermax wrote:
Wed Sep 25, 2019 9:25 am
Czy ktoś z forumowiczów ogarnął temat supli na Shelly 2.5? Nie rozumiem jaki i dlaczego występuje problem z GPIO13.
Sterowanie z aplikacji działa poprawnie, ale sterowanie ręczne działa tylko z jednym przekaźnikiem.
Jaki dokładnie software wgrałeś (podaj link) i pod jaki adres?
Dołączam się do wątku ja wgrałem inCan Easy ROZMIAR FLASH 8 Mb (1 MB)

inCan_easy_1024_eagle.flash.bin --------> 0x00000

inCan_easy_1024_eagle.irom0text.bin ----> 0x40000

i potwierdzam nie działa przycisk na GPIO13
djack2017
Posts: 296
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Wed Nov 13, 2019 7:53 am

andrej wrote:
Thu Oct 31, 2019 6:44 pm
Dołączam się do wątku ja wgrałem inCan Easy ROZMIAR FLASH 8 Mb (1 MB)
inCan_easy_1024_eagle.flash.bin --------> 0x00000
inCan_easy_1024_eagle.irom0text.bin ----> 0x40000
i potwierdzam nie działa przycisk na GPIO13
Czy może podłączałeś shelly po RS232 do komputera i zczytywałeś wyświetlane logi?
Bo u mnie dobrze działa wgrywanie mojego oprogramowania po RS232, ale potem, jak już się uruchamia program,
to w pewnym momencie ucina kolejny komunikat logu (w sposób powtarzalny) i dalej już nic nie wyświetla.
I robi to w zupełnie dziwnym miejscu programu, zupełnie nie związanym z programowaniem portów.
Post Reply