Shelly 2.5

Tikooo
Posty: 5
Rejestracja: pn gru 03, 2018 10:16 pm

ndz lip 07, 2019 5:22 pm

Który i firmware Supli mogę wgrać do shelly 2.5?
tymczap
Posty: 1
Rejestracja: pn sie 26, 2019 5:54 pm

pn sie 26, 2019 6:26 pm

Chętnie dołączę do pytania poprzednika.
który firmware do Shelly 2.5?
pikciu
Posty: 22
Rejestracja: pn lut 04, 2019 11:20 pm

wt sie 27, 2019 5:50 am

tymczap pisze:
pn sie 26, 2019 6:26 pm
Chętnie dołączę do pytania poprzednika.
który firmware do Shelly 2.5?
Kurde zaraz będzie że sabotuje na forum i dostanę bana :( moja opinia jest taka żeby nie zmieniać oprogramowania na gorsze. Domyślne oprogramowanie wspiera chociażby protokół MQTT i można moduły integrować z wieloma przeróżnymi systemami automatyki np Domoticz, openHAB, Home Assistant no ale nie z Suplą, która to niestety mocno ogranicza użytkowników.

Odpowiadając na Twoje pytanie:
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmware inCan-Easy by Espablo powinno sobie pogardzić. Można tam poustawiać dowolnie piny.
Co do samego flashowania Shelly 2.5 polecam zapoznać się z tym - https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmo ... Shelly-2.5 żeby nie zrobić sobie krzywdy :)
isom
Posty: 46
Rejestracja: sob paź 27, 2018 6:09 am

wt sie 27, 2019 8:42 am

Szkoda zachodu InCan- Easy + Shelly 2,5 to nie działający przycisk sw2 czyli gpio 13 . Nie działa też LED który jest na GPIO 0 , ale to mniej ważne Czy to ustawienie dla rolet czy włącznik światła GPIO 13 nie reaguje.
Wgrywałem kilka razy na przemian z tasmotą . Tasmota działa ze wszystkimi funkcjami czyli pomiar poboru mocy dla każdego kanału , temp wew modułu i wszystkie funkcje sterowania , przy InCan działają tylko przekaźniki i przycisk kanału 1 .
drivermax
Posty: 4
Rejestracja: ndz kwie 21, 2019 12:39 pm

śr wrz 25, 2019 9:25 am

Czy ktoś z forumowiczów ogarnął temat supli na Shelly 2.5? Nie rozumiem jaki i dlaczego występuje problem z GPIO13.
Sterowanie z aplikacji działa poprawnie, ale sterowanie ręczne działa tylko z jednym przekaźnikiem.
djack2017
Posty: 342
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

ndz paź 27, 2019 8:01 pm

drivermax pisze:
śr wrz 25, 2019 9:25 am
Czy ktoś z forumowiczów ogarnął temat supli na Shelly 2.5? Nie rozumiem jaki i dlaczego występuje problem z GPIO13.
Sterowanie z aplikacji działa poprawnie, ale sterowanie ręczne działa tylko z jednym przekaźnikiem.
Jaki dokładnie software wgrałeś (podaj link) i pod jaki adres?
andrej
Posty: 35
Rejestracja: śr cze 27, 2018 6:14 pm

czw paź 31, 2019 6:44 pm

djack2017 pisze:
ndz paź 27, 2019 8:01 pm
drivermax pisze:
śr wrz 25, 2019 9:25 am
Czy ktoś z forumowiczów ogarnął temat supli na Shelly 2.5? Nie rozumiem jaki i dlaczego występuje problem z GPIO13.
Sterowanie z aplikacji działa poprawnie, ale sterowanie ręczne działa tylko z jednym przekaźnikiem.
Jaki dokładnie software wgrałeś (podaj link) i pod jaki adres?
Dołączam się do wątku ja wgrałem inCan Easy ROZMIAR FLASH 8 Mb (1 MB)

inCan_easy_1024_eagle.flash.bin --------> 0x00000

inCan_easy_1024_eagle.irom0text.bin ----> 0x40000

i potwierdzam nie działa przycisk na GPIO13
djack2017
Posty: 342
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

śr lis 13, 2019 7:53 am

andrej pisze:
czw paź 31, 2019 6:44 pm
Dołączam się do wątku ja wgrałem inCan Easy ROZMIAR FLASH 8 Mb (1 MB)
inCan_easy_1024_eagle.flash.bin --------> 0x00000
inCan_easy_1024_eagle.irom0text.bin ----> 0x40000
i potwierdzam nie działa przycisk na GPIO13
Czy może podłączałeś shelly po RS232 do komputera i zczytywałeś wyświetlane logi?
Bo u mnie dobrze działa wgrywanie mojego oprogramowania po RS232, ale potem, jak już się uruchamia program,
to w pewnym momencie ucina kolejny komunikat logu (w sposób powtarzalny) i dalej już nic nie wyświetla.
I robi to w zupełnie dziwnym miejscu programu, zupełnie nie związanym z programowaniem portów.
andrej
Posty: 35
Rejestracja: śr cze 27, 2018 6:14 pm

śr gru 04, 2019 7:47 pm

djack2017 pisze:
śr lis 13, 2019 7:53 am
andrej pisze:
czw paź 31, 2019 6:44 pm
Dołączam się do wątku ja wgrałem inCan Easy ROZMIAR FLASH 8 Mb (1 MB)
inCan_easy_1024_eagle.flash.bin --------> 0x00000
inCan_easy_1024_eagle.irom0text.bin ----> 0x40000
i potwierdzam nie działa przycisk na GPIO13
Czy może podłączałeś shelly po RS232 do komputera i zczytywałeś wyświetlane logi?
Bo u mnie dobrze działa wgrywanie mojego oprogramowania po RS232, ale potem, jak już się uruchamia program,
to w pewnym momencie ucina kolejny komunikat logu (w sposób powtarzalny) i dalej już nic nie wyświetla.
I robi to w zupełnie dziwnym miejscu programu, zupełnie nie związanym z programowaniem portów.
ja wgrywam po cp2102 niewiem czy oto Ci chodziło, czy o sprawdzenie już wgranego programu
djack2017
Posty: 342
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

czw gru 05, 2019 7:30 am

andrej pisze:
śr gru 04, 2019 7:47 pm
ja wgrywam po cp2102 niewiem czy oto Ci chodziło, czy o sprawdzenie już wgranego programu
Ja też tak wgrywam, ale chodzi mi o sprawdzenie działania programu, a ściśle biorąc o debugowanie po RS232.
Program, jak mi się wydaje, wgrywa się poprawnie. Jeśli wcześniej wyczyściłem pamięć, to po pierwszym uruchomieniu, LED miga szybko i urządzenie jest w trybie wystawienia strony html (192.168.4.1) do konfiguracji. Na razie jest OK.
Jak skonfiguruję już urządzenie i zrobę restart to urządzenie zachowuje się już inaczej niż bym oczekiwał.
Mam go podłączonego poprzez RS232 do komputera (putty) i wyświetlają mi się komunikaty kontrolne, ale dosyć szybko przestają sie one wyświetlać (wręcz ucinany jest jeden z kolejnych komunikatów). Tak jakby pojawiało się nagle jakieś przerwanie i przerzucało program w inne miejsce - jakąś pętlę, gdzie LED miga mniej więcej co pół sekundy i więcej nic się juz nie dzieje. Sytuacja jest powtarzalna - dokładnie w tym samym miejscu. Sam program jest poprawny, gdyż działa na wielu innych urządzeniach z rodziny Sonoff.
Może masz jakiś pomysł, albo znasz jakieś dziwne cechy shelly?
ODPOWIEDZ