Smart DGM

Post Reply
gbcolin
Posts: 29
Joined: Wed Jun 12, 2019 4:13 pm

Wed Sep 04, 2019 5:27 pm

A co z incan easy tam są ustawiane gpio?
Geniuszem nie jest ten kto wie więcej, a ten kto wie szybciej... :D
djack2017
Posts: 296
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Wed Sep 04, 2019 6:43 pm

Jest aktualna wersja.
Wprowadziłem na ekranie konfiguracj urządzenia współczynniki kalibracji dla napięcia, prądu i mocy.
Są one trzycyfrowe (bez kontroli poprawności wpisywania):
mnożnik x1 odpowiada wpisowi 100,
mnożnik x1.25 odpowiada wpisowi 125, itd.
Najlepiej kalibrować na żarówce 70W, sprawdzić wskazanie, wejść do konfiguracji (trzymając wciśnięty przycisk ok 10sek) i wpisać wyliczony współczynnik kalibracji.
Stwierdziłem (konkurencja zresztą też), że urządzenie jest trochę wraźliwe na zakłócenia występujące w sieci, blisko gniazda, do którego jest wpięte. Dlatego też zmniejszyłem "czułość " przycisku. Chcą włączyć (lub wyłączyć) odbiornik przyciskiem, trzeba go trzymać wciśniętego przez ok. 3 sek. Rozważam też jeszcze wprowadzenie opcji całkowitego wyłączenia tego przycisku na ekranie konfiguracji (w ew. następnej wersji firmware'u).
Niestety, trzeba się też pogodzić z tym, że na wykresie napięcia lub prądu mogą się pojawić czasami małe szpilki (w górę i w dół), a nie chcę ich "na siłę" likwidować.
Marcin1988
Posts: 14
Joined: Sun Sep 01, 2019 12:17 am

Wed Sep 04, 2019 8:12 pm

djack2017_ Jest szansa ze skompilujesz ten kod z pinami pod smart dgm :?: :)
Marcin1988
Posts: 14
Joined: Sun Sep 01, 2019 12:17 am

Wed Sep 04, 2019 8:15 pm

Simono wrote:
Wed Sep 04, 2019 5:10 pm
@djack2017 pisał, że chyba ten sam układ pomiarowy, reszta nie wiem. Ja jeszcze nie sprawdzałem czy wstanie.
czekałem z niecierpliwością. niestety gpio się nie zgadzają.
djack2017
Posts: 296
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Wed Sep 04, 2019 9:45 pm

Marcin1988 wrote:
Wed Sep 04, 2019 8:15 pm
czekałem z niecierpliwością. niestety gpio się nie zgadzają.
A czy po wgraniu oprogramowania do DGM układ zgłasza się ekranem konfiguracji - wystawia sieć wifi SUPLA-ESP8266-xxxxxxx ?
W dołączonej dokumentacji do BW-SHP6 jest błąd: esp_init_data_default.bin należy wgrywać od adresu 0x3fc000
User avatar
Gang
Posts: 36
Joined: Fri Nov 09, 2018 12:44 pm

Thu Sep 05, 2019 10:12 am

Może kiedyś supla i DGM jakaś współpracę rozpoczną ;) Wtedy byłoby nam łatwiej :mrgreen:
User avatar
Lucas
Posts: 424
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Thu Sep 05, 2019 12:59 pm

Gang wrote:
Thu Sep 05, 2019 10:12 am
Może kiedyś supla i DGM jakaś współpracę rozpoczną ;) Wtedy byłoby nam łatwiej :mrgreen:
Łatwiej by było, gdyby DGM zmienił obudowę, bo ta kwadratowa to niestety średnio się mieści przy gniazdach podwójnych. Chciałem w kuchni wsadzić do takich potrójnych chowanych w blacie i niestety nie wlezie. BlitzWolf mieści się bez problemu :)
Marcin1988
Posts: 14
Joined: Sun Sep 01, 2019 12:17 am

Thu Sep 05, 2019 1:57 pm

djack2017 wrote:
Wed Sep 04, 2019 9:45 pm
Marcin1988 wrote:
Wed Sep 04, 2019 8:15 pm
czekałem z niecierpliwością. niestety gpio się nie zgadzają.
A czy po wgraniu oprogramowania do DGM układ zgłasza się ekranem konfiguracji - wystawia sieć wifi SUPLA-ESP8266-xxxxxxx ?
W dołączonej dokumentacji do BW-SHP6 jest błąd: esp_init_data_default.bin należy wgrywać od adresu 0x3fc000
Tak udało mi się wgrać soft. Skonfigurować dodało się pięknie do supli, niestety inne gpio.
Attachments
6739F246-C67C-4EC0-8646-23F1E064B7C1.jpeg
6739F246-C67C-4EC0-8646-23F1E064B7C1.jpeg (270.64 KiB) Viewed 153 times
djack2017
Posts: 296
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Thu Sep 05, 2019 4:32 pm

OK, to przekompiluję "w ciemno", bo nie mam tego urządzenia.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6884
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Sep 05, 2019 4:42 pm

Urządzenia są offline to nic nie zobaczysz.
Post Reply