Smart DGM

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1011
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw gru 19, 2019 12:36 am

Darkman pisze:
wt gru 17, 2019 7:55 am
nonflammable pisze:
wt lis 26, 2019 11:50 pm
udało mi się za pomocą tuya-convert wgrać w gniazdko Tasmota (ESPurna też wchodzi) ... i teraz pytanie czy jest gotowy jednoplikowy BIN aktualizacji OTA do Supla ?
niestety plik wygenerowany przy pomocy CombineBin w ESP Download Tool nie wchodzi :(
przypuszczam, że plik jest za duży (1009k) i jedyna opcja to coś w stylu "2-step flash"
jakieś pomysły inne niż rozbieranie gniazdka ?

[edit]
gniazdko uceglone ;P
czas dobrać się do środka
@nonflammable Czy udało Ci się ostatecznie wgrać kompletny firmware do gniazdka?
Czy jesteś w stanie (lub ktokolwiek inny) zgrać z niego (zrobić backup) oprogramowanie? Wtedy byłby to jednoplikowy bin o wielkości całej pamięci flash.
Planuje kupić te gniazdka (są na Allegro) i wgrać taki backup przez tuya-convert :)
Witam, mi również udało się wgrać Tasmota i próba wgrania skompilowanego Primary GUI V2 w Arduino IDE która generuje jeden plik bin, zakończona niepowodzeniem plik za duży, również Primary GUI V1 też generuje za duży plik, Możliwe że udałoby się wgrać firmware "sztywne" z konkretną konfiguracją i siecią wifi ale to One Way Ticket :lol:
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
nonflammable
Posty: 21
Rejestracja: wt lis 26, 2019 11:12 pm
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

czw gru 19, 2019 4:38 pm

Darkman pisze:
wt gru 17, 2019 7:55 am
@nonflammable Czy udało Ci się ostatecznie wgrać kompletny firmware do gniazdka?
Czy jesteś w stanie (lub ktokolwiek inny) zgrać z niego (zrobić backup) oprogramowanie? Wtedy byłby to jednoplikowy bin o wielkości całej pamięci flash.
Planuje kupić te gniazdka (są na Allegro) i wgrać taki backup przez tuya-convert :)
Nie podchodziłem jeszcze do tematu po ucegleniu.
Darkman
Posty: 34
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

pt gru 20, 2019 12:02 am

Ja podchodzilem od roznych stron.
Udalo mi sie stworzyc pojedynczy plik binarny ktory mozna wgrac przez RS, ale poleglem na probie wgrania go OTA bo jest on zbyt duży = 1020kB, a Tuya-convert lub Tasmota (a potem OTA) ograniczają wgrywanie do wielkosci pliku 512kB bo tyle mają wolnego miejsca w pamięci :(

Przydalby się kod Arduino do skompilowania z działającym pomiarem energi, bo po skompilowaniu zmiescil by sie do 512kB.
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gniazdko z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gniazdko
1x MediaTech MT3105 gniazdko
1x Yunshan (brama)
elmaya
Posty: 632
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt gru 20, 2019 8:05 am

My compilations for SonoffPow (HLW8012) and Bilzwolf (BL0937) are 403K in size, made with arduino.
They work similarly to this:
viewtopic.php?f=10&t=5717
elmaya
Posty: 632
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt gru 20, 2019 6:17 pm

using the pulse counter channel for the energy meter and a temperature and humidity channel for voltage and wattage.
similar to:
viewtopic.php?f=10&t=5717

To access the Wi-Fi configuration, press button for at least 10 seconds.
in the configuration page enter the data for "suplaServer, Email and Supla Device Name (name with which it will be seen in the cloud)"

Obrazek

read-only field with the latest Supla connection state.

expectedVoltage -- for calibration.

expectedActivePower -- for calibration.

clear counter -- reset pulse counter.

calibration process:
connect a resistive load with a known consumption, for example a 60W bulb.
access wificonfig (button pressed 10 seconds)
in the "expectedVoltage" field set the voltage of your line for example 227.
in the "expectedActivePower" field, set the consumption of the connected load, for example 60.
press save.
The procedure takes about 15 seconds, then the device restarts and the readings will be correct.
the calibration is only executed if there are data in both fields "expectedVoltage" and "expectedActivePower"
This allows for example to change the Wi-Fi network without recalibrating.

Active Power (W) reading in the humidity channel will be /10
11.1 corresponds to a consumption of 111W

OTA update http://XX:81/update -- xx = device ip. for example http://192.168.1.22:81/update
user: admin
password: pass

If someone wants to test?
Test soft, may contain some fault! (hopeful not)

Supla_SonofPow_DOUT_8Mbit.rar
Sonoff Pow V1 (HLW8012)
(294.75 KiB) Pobrany 26 razy



Supla_Blizwolf_16A_DOUT_8Mbit.rar
Blizwolf 16A (BL0937)
(294.67 KiB) Pobrany 27 razy
Ostatnio zmieniony pn sty 06, 2020 10:49 am przez elmaya, łącznie zmieniany 1 raz.
Simono
Posty: 325
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

sob gru 21, 2019 8:31 am

@elmaya could You compile for Sonoff Pow R2?
elmaya
Posty: 632
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob gru 21, 2019 9:56 am

Not yet, Sonoff Pow2 uses totally different hardware (CSE7766) connected with Rx Tx.
maybe later when the electricity meter is implemented in arduino .
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1011
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob gru 21, 2019 10:12 am

Udało mi się wgrać program od elmaya, za który bardzo dziękuje , działa przekaźnik i to mi wystarcza nie potrzebuję mierzyć zużycia prądu ani czujnika temperatury. Podsumowując udało mi się zmienić oryginalny soft na Suplę bez rozkręcania urządzenia i lutowania :D
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 249
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

sob gru 21, 2019 12:18 pm

shimano73 pisze:
sob gru 21, 2019 10:12 am
Udało mi się wgrać program od elmaya, za który bardzo dziękuje , działa przekaźnik i to mi wystarcza nie potrzebuję mierzyć zużycia prądu ani czujnika temperatury. Podsumowując udało mi się zmienić oryginalny soft na Suplę bez rozkręcania urządzenia i lutowania :D
...a mozesz podac step by step jak zrobiles te czary bez rozkrecania? :)
Budek
Posty: 42
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

sob gru 21, 2019 12:56 pm

shimano73 pisze:
sob gru 21, 2019 10:12 am
Udało mi się wgrać program od elmaya, za który bardzo dziękuje , działa przekaźnik i to mi wystarcza nie potrzebuję mierzyć zużycia prądu ani czujnika temperatury. Podsumowując udało mi się zmienić oryginalny soft na Suplę bez rozkręcania urządzenia i lutowania :D
Też poproszę :)

/Budek
ODPOWIEDZ