Smart DGM

Marcin1988
Posts: 13
Joined: Sun Sep 01, 2019 12:17 am

Tue Sep 10, 2019 4:34 pm

Demolkaa wrote:
Tue Sep 10, 2019 4:27 pm
Czy noze ktos podwiesic w pierwszym poście gdzie sciagnac ten działający soft.?
http://djack.com.pl/modules.php?name=Do ... oad&cid=54
djack2017
Posts: 252
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Tue Sep 10, 2019 4:50 pm

Marcin1988 wrote:
Tue Sep 10, 2019 4:29 pm
Marco79 wrote:
Tue Sep 10, 2019 4:24 pm
djack2017 wrote:
Tue Sep 10, 2019 3:27 pm
Jest kolejna wersja firmware'u dla DGM.
Działa dioda która mruga szybko przed dodaniem do Supli a świeci się po dodaniu, bez różnicy czy jest przekaźnik załączony czy nie.
Przekaźnik działa ale tylko z aplikacji, fizyczny przycisk nie działa w ogóle.
Co do pomiarów to u mnie jak na razie nic nie pokazują.
U mnie dokładnie te same obserwacje
1. Czyli układ rejestruje się w supli.
2. Z tego, co było napisane wcześniej, wynika , że ma on tylko jedną diodę LED - tą od Wifi. Czyli LED też działa poprawnie. NIe będzie okraślał stanu przekaźnika.
3. Czułość przycisku jest zmniejszona, więc żeby zadziałał trzeba go przytrzymać przez jakieś 3 sekundy - tak testowaliście?
4. Jakiej mocy odbiornikiem obciążyliście układ , czy wyniki napięcia, prądy i mocy były zerowe?
User avatar
o_rany
Posts: 187
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Tue Sep 10, 2019 4:56 pm

i....
5. Co zapisalo w cloudzie w historii..
Marco79
Posts: 15
Joined: Mon Sep 09, 2019 7:52 am

Tue Sep 10, 2019 4:59 pm

djack2017 wrote:
Tue Sep 10, 2019 4:50 pm
Marcin1988 wrote:
Tue Sep 10, 2019 4:29 pm
Marco79 wrote:
Tue Sep 10, 2019 4:24 pm


Działa dioda która mruga szybko przed dodaniem do Supli a świeci się po dodaniu, bez różnicy czy jest przekaźnik załączony czy nie.
Przekaźnik działa ale tylko z aplikacji, fizyczny przycisk nie działa w ogóle.
Co do pomiarów to u mnie jak na razie nic nie pokazują.
U mnie dokładnie te same obserwacje
1. Czyli układ rejestruje się w supli.
2. Z tego, co było napisane wcześniej, wynika , że ma on tylko jedną diodę LED - tą od Wifi. Czyli LED też działa poprawnie. NIe będzie okraślał stanu przekaźnika.
3. Czułość przycisku jest zmniejszona, więc żeby zadziałał trzeba go przytrzymać przez jakieś 3 sekundy - tak testowaliście?
4. Jakiej mocy odbiornikiem obciążyliście układ , czy wyniki napięcia, prądy i mocy były zerowe?
1. TAK
2. TAK jest OK
3. Trzymałem nawet dłużej i nic się nie dzieje
4. Podłączoną mam żarówkę 60W i nie pokazuje żadnych danych w aplikacji. Na każdej fazie są tylko kreski ----
5. Historia pomiarów wygląda następująco:
1568125602,"2019-09-10 16:26:42",0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000
1568127402,"2019-09-10 16:56:42",0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000,0.0000

Jest również zła strefa czasowa.
djack2017
Posts: 252
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Tue Sep 10, 2019 5:14 pm

Strefa czasowa jest dobra tylko nie rozróżniam czasu letniego od zimowego.
Czy masz możliwość podłączenia poprzez RS-232 do terminala putty (szybkość 74880) i zgrania logu?
Kabel Rx (od strony DGM) powinien być odłączony ze względu na użycie tej linii do innych celów - DGM powinien tylko nadawać.
Czy przytrzymanie wciśniętego przycisku przez ok 10 sek powoduje wejście urządzenia w stan konfiguracji (szybkie miganie diody)?
Last edited by djack2017 on Tue Sep 10, 2019 5:20 pm, edited 1 time in total.
siba
Posts: 90
Joined: Mon Feb 06, 2017 4:01 pm
Location: Kraków

Tue Sep 10, 2019 5:19 pm

U mnie działa pomiar z aplikacji na fazie pierwszej chociaż pokazuje napięcie 283V a multimetr 234 więc chyba układ pomiarowy nie jest zbyt dokładny. Przycisk fizyczny faktycznie nie działa nawet przytrzymany dłużej a co za tym idzie nie ma pewnie możliwości wejścia ponownie w tryb konfiguracji.
djack2017
Posts: 252
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Tue Sep 10, 2019 5:24 pm

siba wrote:
Tue Sep 10, 2019 5:19 pm
U mnie działa pomiar z aplikacji na fazie pierwszej chociaż pokazuje napięcie 283V a multimetr 234 więc chyba układ pomiarowy nie jest zbyt dokładny. Przycisk fizyczny faktycznie nie działa nawet przytrzymany dłużej a co za tym idzie nie ma pewnie możliwości wejścia ponownie w tryb konfiguracji.
Jeśli chodzi o wyniki to dopiero będziemy to kalibrować:
- potrzebuję faktyczne wartości zmierzone woltomierzem i amperomierzem i wskazania w aplikacji android
- jak pisałem wcześniej dobrze jest podłączyć żarówkę (ja podłączałem 70W OSRAM) min 70W a lepiej 100W i podać mi jaka jest moc pokazywana na apce oraz moc samej żarówki
Czy da się wejść w tryb konfiguracji?
User avatar
o_rany
Posts: 187
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Tue Sep 10, 2019 5:31 pm

Ciekawe ze interwal pomiaru jest 30 minut.... Chyba ze miales urzadzenie offline
djack2017
Posts: 252
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Tue Sep 10, 2019 5:41 pm

Marco79 wrote:
Tue Sep 10, 2019 4:59 pm
4. Podłączoną mam żarówkę 60W i nie pokazuje żadnych danych w aplikacji. Na każdej fazie są tylko kreski ----
60 W może być za mało - podłącz dla testu suszarkę do włosów (na ciepło)
siba
Posts: 90
Joined: Mon Feb 06, 2017 4:01 pm
Location: Kraków

Tue Sep 10, 2019 5:47 pm

djack2017 wrote:
Tue Sep 10, 2019 5:41 pm
Marco79 wrote:
Tue Sep 10, 2019 4:59 pm
4. Podłączoną mam żarówkę 60W i nie pokazuje żadnych danych w aplikacji. Na każdej fazie są tylko kreski ----
60 W może być za mało - podłącz dla testu suszarkę do włosów (na ciepło)
ja podłączyłem czajnik bezprzewodowy pełny zimnej wody i zagotowałem to pokazało zużycie 0.07KWh podczas gotowania pokazywał prąd pobierany coś niewiele ponad 5A, wiem że całość potrzebuje jeszcze skalibrowania ale już mi się podoba :D
Post Reply