Smart DGM

siba
Posty: 99
Rejestracja: pn lut 06, 2017 4:01 pm
Lokalizacja: Kraków

wt wrz 10, 2019 6:43 pm

djack2017 pisze:
wt wrz 10, 2019 6:25 pm
Czy ktoś ma możliwość podłączyć się DGM do komputera po RS232 - (BEZ PODŁĄCZANIA SIĘ DO 230V !!!)
(putty z logowaniem historii), nacisnąć kilka razy przycisk, zgrać logi i przesłać mi je mailem?
kurcze trochę strach to podłączać do komputera z podpiętym zasilaniem z sieci bo nie mam pewności czy tam gdzieś się faza nie pojawi jeśli elektronika nie ma izolacji galwanicznej już nie wspomnę o tym że ten prowizoryczny pająk na którym to zlutowałem do flashowania może generować jakieś zwarcie
Ostatnio zmieniony wt wrz 10, 2019 6:52 pm przez siba, łącznie zmieniany 2 razy.
Marco79
Posty: 24
Rejestracja: pn wrz 09, 2019 7:52 am

wt wrz 10, 2019 6:45 pm

Robert Błaszczak pisze:
wt wrz 10, 2019 6:40 pm
@Marco79, na iOS aplikacja jeszcze nie obsługuje w 100% poprawnie licznika energii.
Dzięki już do tego doszedłem. Na androidzie aplikacja pokazuje wartości tylko są one dalekie od rzeczywistości.
djack2017
Posty: 392
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

wt wrz 10, 2019 6:48 pm

siba pisze:
wt wrz 10, 2019 6:43 pm
djack2017 pisze:
wt wrz 10, 2019 6:25 pm
Czy ktoś ma możliwość podłączyć się DGM do komputera po RS232 - (BEZ PODŁĄCZANIA SIĘ DO 230V !!!)
(putty z logowaniem historii), nacisnąć kilka razy przycisk, zgrać logi i przesłać mi je mailem?
kurcze trochę strach to podłączać do komputera z podpiętym zasilaniem z sieci bo nie mam pewności czy tam gdzieś się faza nie pojawi jeśli elektronika nie ma izolacji galwanicznej już nie wspomnę o tym że ten prowizoryczny pająk na którym to zlutowałem do flashowania może generować jakieś zwarcie
!!! W żadnym wypadku nie podłączaj DGM do sieci 230V i RS232 do komputera !!!!
Bez separacji galwanicznej na 100% spalisz DGM i komputer (nie mówiąc już o możliwości porażenia prądem).
Logi można (i w tym przypadku należy) zebrać zasilając układ tylko z RS232 (3.3V)
siba
Posty: 99
Rejestracja: pn lut 06, 2017 4:01 pm
Lokalizacja: Kraków

wt wrz 10, 2019 6:53 pm

ok ale nie wiem czy ten log coś da bo w putty przyciskanie przycisku nic nie powoduje, zero reakcji
djack2017
Posty: 392
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

wt wrz 10, 2019 6:54 pm

siba pisze:
wt wrz 10, 2019 6:53 pm
ok ale nie wiem czy ten log coś da bo w putty przyciskanie przycisku nic nie powoduje, zero reakcji
OK - to też jest informacja. Muszę spokojnie przejrzeć kod odnośnie generowania przerwania przez przycisk.
Tymczasem może by ktoś dokonał pomiarów do kalibracji...
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

wt wrz 10, 2019 7:12 pm

djack2017 pisze:
wt wrz 10, 2019 6:54 pm
siba pisze:
wt wrz 10, 2019 6:53 pm
ok ale nie wiem czy ten log coś da bo w putty przyciskanie przycisku nic nie powoduje, zero reakcji
OK - to też jest informacja. Muszę spokojnie przejrzeć kod odnośnie generowania przerwania przez przycisk.
Tymczasem może by ktoś dokonał pomiarów do kalibracji...
Jaśłi potrzebujesz do testow i kalibracji jutro moge Ci wyslać DGM'a- śłicznie rozklejony ale bez wyprowadzen.
Codziennie wychodzi od nas kurier DPD wiec na czwartek u Ciebie paczka. Adres wysyłki podaj na prv.
Marco79
Posty: 24
Rejestracja: pn wrz 09, 2019 7:52 am

wt wrz 10, 2019 7:28 pm

djack2017 pisze:
wt wrz 10, 2019 6:54 pm
siba pisze:
wt wrz 10, 2019 6:53 pm
ok ale nie wiem czy ten log coś da bo w putty przyciskanie przycisku nic nie powoduje, zero reakcji
OK - to też jest informacja. Muszę spokojnie przejrzeć kod odnośnie generowania przerwania przez przycisk.
Tymczasem może by ktoś dokonał pomiarów do kalibracji...
Po podłączeniu czajnika z wodą na mierniku cyfrowym dostaję następujące wartości:
- napięcie 238V
- natężenie 9,38A
- moc 2237W
Natomiast na DGM mam następujące wartości:
- napięcie 105,5V
- natężenie 5,925A
- moc 1733W

I jeszcze jedno spostrzeżenie, prawie pełny czajnik wody się zagotuje zanim w aplikacji wyświetlą się wartości.
djack2017
Posty: 392
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

wt wrz 10, 2019 8:18 pm

Marco79 pisze:
wt wrz 10, 2019 7:28 pm
Po podłączeniu czajnika z wodą na mierniku cyfrowym dostaję następujące wartości:
- napięcie 238V
- natężenie 9,38A
- moc 2237W
Natomiast na DGM mam następujące wartości:
- napięcie 105,5V
- natężenie 5,925A
- moc 1733W
Do pobrania jest nowy firmware z ustawioną bazową kalibracją według powyższych wartości.
Resztę testów przeprowadzę jak otrzymam wypożyczony do testów DGM.
djack2017
Posty: 392
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

wt wrz 10, 2019 8:20 pm

o_rany pisze:
wt wrz 10, 2019 7:12 pm
Jaśłi potrzebujesz do testow i kalibracji jutro moge Ci wyslać DGM'a- śłicznie rozklejony ale bez wyprowadzen.
Codziennie wychodzi od nas kurier DPD wiec na czwartek u Ciebie paczka. Adres wysyłki podaj na prv.
Dzięki. Już zadeklarował się @Marcin1988 do wypożyczenia DGM (z przewodami)
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

wt wrz 10, 2019 8:23 pm

djack2017 pisze:
wt wrz 10, 2019 8:20 pm
o_rany pisze:
wt wrz 10, 2019 7:12 pm
Jaśłi potrzebujesz do testow i kalibracji jutro moge Ci wyslać DGM'a- śłicznie rozklejony ale bez wyprowadzen.
Codziennie wychodzi od nas kurier DPD wiec na czwartek u Ciebie paczka. Adres wysyłki podaj na prv.
Dzięki. Już zadeklarował się @Marcin1988 do wypożyczenia DGM (z przewodami)
Bo Marciny to fajne chłopaki :) Tyle że ja gorzej lutuje:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gotowy sprzęt”