Smart DGM

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1031
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob gru 21, 2019 2:25 pm

A proszę bardzo , potrzebne będzie Raspberry pi na który stawiamy system , następnie ... otwieramy link http://www.thesmarthomehookup.com/tuya- ... uary-2019/ , jeśli ktoś ma problem z j. angielskim , translator wujka daje radę 🤣
i postępujemy zgodnie z przestawionym krokami.
Po zainstalowaniu Tasmota , wykonujemy upgrade , ładujemy sofcik od kolegi elmaya , i cieszymy się działającym gniazdkiem 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

sob gru 21, 2019 3:50 pm

...lo jeju..... a nie mozna na XP czy jakims innym "normalnym czyms":)

Tak powaznie... da sie po VPN zrobic taki upgrade ewentualnie dac DMZ dla urządzenia i wrzucić upgrade?
Dla mnie maliny, putty i inne tasmoty to juz kosmos a jednego DGM'a juz uwalilem przy wgrywaniu wiec fajnie jakby dalo sie wrzucic SUPLE bez niszczenia hardwaru....
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1031
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob gru 21, 2019 4:05 pm

o_rany pisze:
sob gru 21, 2019 3:50 pm
...lo jeju..... a nie mozna na XP czy jakims innym "normalnym czyms":)

Tak powaznie... da sie po VPN zrobic taki upgrade ewentualnie dac DMZ dla urządzenia i wrzucić upgrade?
Dla mnie maliny, putty i inne tasmoty to juz kosmos a jednego DGM'a juz uwalilem przy wgrywaniu wiec fajnie jakby dalo sie wrzucic SUPLE bez niszczenia hardwaru....
Nie pękaj , dasz rade . Dla mnie malina to wciąż kosmos , ten linkowany sposób jest szybki łatwy i sprawdzony na dwóch sztukach. Należy pamiętać aby urządzenie które było przypisane do DGM usunąć.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

sob gru 21, 2019 4:13 pm

...tyle ze nie mam zadnej maliny ogrodowej, hardwarewej a nawet w postaci dzemu:) CHyba ze da sie zrobic jakas virtualna maline?
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

sob gru 21, 2019 5:06 pm

Mi co prawda nie udało się jeszcze tego ogarnąć, ale problem mam chyba z samym gniazdkiem bo nie mogę wprowadzić go w tyb konfiguracji.

o_rany nie musi to być koniecznie Malina wystarczy jakaś dystrybucja live linuxa np. Kali. Sprawdzałem i działało na zwykłym PC z kartą wifi. W sensie że doszedłem do momentu rozglaszania sieci i mogłem się z nią połączyć.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

sob gru 21, 2019 11:41 pm

Czy ktoś z was miał może taki problem z tymi gniazdkami. Otóż jak dłużej poleży nie używane to po włączeniu do sieci lampka mruga na czerwono i nawet widoczna jest sieć smart life, ale po chwili sieć znika a lampka mruga ale już wolniej. Tak kilka razy po czym lampka gaśnie i już nic się nie dzieje przytrzymanie przycisku nic nie daje, włączenie i wyłączenie z sieci też nic. Trzeba wyjąć na kilka godzin i znowu tak samo.
Nie próbowałem go jeszcze parować z oryginalną aplikacja, ale czy możliwe że jest uszkodzone?
Budek
Posty: 44
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

ndz gru 22, 2019 10:09 am

PuteR pisze:
sob gru 21, 2019 11:41 pm
Czy ktoś z was miał może taki problem z tymi gniazdkami. Otóż jak dłużej poleży nie używane to po włączeniu do sieci lampka mruga na czerwono i nawet widoczna jest sieć smart life, ale po chwili sieć znika a lampka mruga ale już wolniej. Tak kilka razy po czym lampka gaśnie i już nic się nie dzieje przytrzymanie przycisku nic nie daje, włączenie i wyłączenie z sieci też nic. Trzeba wyjąć na kilka godzin i znowu tak samo.
Nie próbowałem go jeszcze parować z oryginalną aplikacja, ale czy możliwe że jest uszkodzone?
Ja mam nowe gniazdko, oryginalne oprogramowanie. Wkładam do gniazdka, wciskam przycisk programowania i dwie minuty mruga tak samo. Dłużej nie chciało mi się czekać.

/Budek
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz gru 22, 2019 10:48 am

Te moje też nowe i również z oryginalnym oprogramowaniem. Dziś próbowałem je połączyć z aplikacją smart life niestety bez rezultatu, więc zwracam do jako uszkodzone. Miało być niby neo coolcam, ale nic na to nie wskazuje żadnego logo nie ma, więc może to jakiś klon.
Budek
Posty: 44
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

ndz gru 22, 2019 1:34 pm

PuteR pisze:
ndz gru 22, 2019 10:48 am
Te moje też nowe i również z oryginalnym oprogramowaniem. Dziś próbowałem je połączyć z aplikacją smart life niestety bez rezultatu, więc zwracam do jako uszkodzone. Miało być niby neo coolcam, ale nic na to nie wskazuje żadnego logo nie ma, więc może to jakiś klon.
Pokaż zdjecie.

/Budek
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz gru 22, 2019 2:08 pm

Załączam zdjęcia
Załączniki
20191222_150659.jpg
20191222_150659.jpg (1.02 MiB) Przejrzano 519 razy
20191222_150613.jpg
20191222_150613.jpg (1.5 MiB) Przejrzano 519 razy
20191222_150641.jpg
20191222_150641.jpg (1.62 MiB) Przejrzano 519 razy
ODPOWIEDZ