Smart DGM

777dawid
Posty: 26
Rejestracja: sob gru 07, 2019 8:40 am

pn gru 30, 2019 5:10 pm

Jednak za szybko ta radość. Soft do gniazdka wgrany niby wszystko działa jednak występują błędy w pomiarach. Dla przykładu zmywarka która powinna brać 0,75kwh na cykl ledwo dochodzi do 0,6kwh. Podobnie drugie gniazdko lodówka dzienne zużycie powinno być ok 0,55kwh a pokazuje w supla 0,4 kWh maxymalnie. Zauważyłem też że moc nie utrzymuje się na poziomie stałym tylko skacze. Podłącze gniazdko z oryginalnym softem to dla lodówki w trakcie pracy mam stałe 49,3W a jak podłącze gniazdko z wgraną supla to móc skacze od ok 35W do 55W. Czy to normalne z wgraną supla czy gdzieś robię jakiś błąd? Konfigurowane z żarówka 70W i z oryginalnym softem tych różnic nie ma.
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 505
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

wt gru 31, 2019 9:55 am

shimano73 pisze:
sob gru 21, 2019 2:25 pm
A proszę bardzo , potrzebne będzie Raspberry pi na który stawiamy system , następnie ... otwieramy link http://www.thesmarthomehookup.com/tuya- ... uary-2019/ , jeśli ktoś ma problem z j. angielskim , translator wujka daje radę 🤣
i postępujemy zgodnie z przestawionym krokami.
Po zainstalowaniu Tasmota , wykonujemy upgrade , ładujemy sofcik od kolegi elmaya , i cieszymy się działającym gniazdkiem 😁
Chyba właśnie ucegliłem sobie jedną wtyczkę. Chyba soft od kolegi elmaya coś źle mi się wgrał. Niby pisało, że ok. Ale teraz po restarcie wtyczka jest martwa. Dobrze, że wtyczka otwarta, bo trzeba będzie lutować.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x Shelly 1v3, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt gru 31, 2019 10:35 am

Lucas pisze:
wt gru 31, 2019 9:55 am
shimano73 pisze:
sob gru 21, 2019 2:25 pm
A proszę bardzo , potrzebne będzie Raspberry pi na który stawiamy system , następnie ... otwieramy link http://www.thesmarthomehookup.com/tuya- ... uary-2019/ , jeśli ktoś ma problem z j. angielskim , translator wujka daje radę 🤣
i postępujemy zgodnie z przestawionym krokami.
Po zainstalowaniu Tasmota , wykonujemy upgrade , ładujemy sofcik od kolegi elmaya , i cieszymy się działającym gniazdkiem 😁
Chyba właśnie ucegliłem sobie jedną wtyczkę. Chyba soft od kolegi elmaya coś źle mi się wgrał. Niby pisało, że ok. Ale teraz po restarcie wtyczka jest martwa. Dobrze, że wtyczka otwarta, bo trzeba będzie lutować.
No cóż , czasem tak bywa ☹️, pozostałe użycie AED na otwartym sercu 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 505
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

wt gru 31, 2019 11:38 am

shimano73 pisze:
wt gru 31, 2019 10:35 am
Lucas pisze:
wt gru 31, 2019 9:55 am
shimano73 pisze:
sob gru 21, 2019 2:25 pm
A proszę bardzo , potrzebne będzie Raspberry pi na który stawiamy system , następnie ... otwieramy link http://www.thesmarthomehookup.com/tuya- ... uary-2019/ , jeśli ktoś ma problem z j. angielskim , translator wujka daje radę 🤣
i postępujemy zgodnie z przestawionym krokami.
Po zainstalowaniu Tasmota , wykonujemy upgrade , ładujemy sofcik od kolegi elmaya , i cieszymy się działającym gniazdkiem 😁
Chyba właśnie ucegliłem sobie jedną wtyczkę. Chyba soft od kolegi elmaya coś źle mi się wgrał. Niby pisało, że ok. Ale teraz po restarcie wtyczka jest martwa. Dobrze, że wtyczka otwarta, bo trzeba będzie lutować.
No cóż , czasem tak bywa ☹️, pozostałe użycie AED na otwartym sercu 😁
Obejdzie się bez AED :D Wtyczka żyje. Mam tyle wifi dookoła, że nie skojarzyłem, że sieć Neo jest od DGM. Tak to jest jak chce się coś dokończyć w starym roku i robi się dużo rzeczy naraz :oops:
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x Shelly 1v3, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
elmaya
Posty: 715
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

wt gru 31, 2019 11:46 am

I forgot to change the name of the access point for wificonfig. :oops:
Sorry this confused you.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw sty 02, 2020 8:58 pm

Witam, czy ktoś z was używa na sofcie kolegi elmaya w tym gniazdku pomiaru energii? Jak to należy poprawnie skonfigurować dokonuje kalibracji na stronie konfiguracji wifi. Później już na swoim koncie podaje cenę z kWh, ale co mam wpisać w pole impulsy czy może zostać jako zero?? Wartości początkowej chyba nie muszę wpisywać.

Przy takich ustawieniach nic nie widzę cały czas jest 0 bez względu na to czy coś jest podłączone czy nie.
elmaya
Posty: 715
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw sty 02, 2020 9:04 pm

set the cloud to 1000imp / KW.
amarszal8
Posty: 2
Rejestracja: pt sty 25, 2019 10:42 pm

pt sty 03, 2020 7:50 pm

Kolego PuteR.
Na początek nic nie kalibruj, zostaw wartości domyślne. Podłącz większe obciążenie. Ja podłączyłem czajnik elektryczny o mocy 1800 W i wtedy wartości się pokazały. Dopiero teraz można po pomiarze miernikiem faktycznych wartośći prądu i napięcia w sieci, można skalibrować licznik, aby w supli pokazywał wartości prawidłowe (czyli takie jak przy pomiarze miernikiem). Pozdrawiam.
Artur
djack2017
Posty: 367
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

ndz sty 05, 2020 7:01 pm

amarszal8 pisze:
ndz gru 29, 2019 8:16 pm
Hej. A jakie dane serwera zabbix należy wpisać ma stronie konfiguracji aby działały pomiary prądu i mocy?
Należy podać adres serwera zabbix (IP lub domenowy), oraz nazwę hosta, pod którą na serwerze zabbix jest skonfigurowane to urządzenie. Jak ściągniesz sobie pakiet do Blitzwolf-SHP6, to jest tam plik pdf, w którym opisana jest konfiguracja serwera zabbix.
kuris
Posty: 103
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am

pt sty 10, 2020 12:56 pm

Czy pod tą wersję mamy gotowego softa ??
https://abc-rc.pl/product-pol-14284-Int ... 00W-4.html

Fajna cenę maja za te gniazdka.

Mają też wersję z podwójnym gniazdkiem
https://abc-rc.pl/product-pol-14330-Pod ... 00W-4.html
ODPOWIEDZ