sonoff mini instalacja

Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pn gru 02, 2019 8:46 pm

Potrafił byś sam wgrać nowy soft do tych sonoff-ów mini. ???
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 912
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn gru 02, 2019 8:48 pm

Prawdopodobnie problemem jest zasilacz zastosowany w tych mini.

A co z tym zrobisz, to już Twoja decyzja :D

A na poważnie, to poszukaj na forum. Może softwarowo problem został rozwiązany.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
leszcz70
Posty: 61
Rejestracja: pt maja 03, 2019 5:06 am

pt gru 06, 2019 5:00 am

Patryk pisze:
pn gru 02, 2019 8:46 pm
Potrafił byś sam wgrać nowy soft do tych sonoff-ów mini. ???

Jeżeli będę miał „instrukcje” mogę spróbować
leszcz70
Posty: 61
Rejestracja: pt maja 03, 2019 5:06 am

pt gru 06, 2019 5:04 am

Robert Błaszczak pisze:
pn gru 02, 2019 8:48 pm
Prawdopodobnie problemem jest zasilacz zastosowany w tych mini.

A co z tym zrobisz, to już Twoja decyzja :D

A na poważnie, to poszukaj na forum. Może softwarowo problem został rozwiązany.

Wczoraj jeden SRW się zawiesił
Czy mam wykonać zmianę we wszystkich
Chodzi o DND
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 912
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt gru 06, 2019 5:30 am

Możesz spróbować w konfiguracji SRW wpisać adres IP zamiast nazwy serwera.

Ale ja bym jednak szybciej zajął się zmianą routera lub sprawdzenia, czy np. SRW, Sonoffy nie zawieszają się w momencie włączenia któregoś z komputerów / laptopów. Był na forum opisywany podobny przypadek.

Ps.
Może masz jakąś zaprzyjaźnioną firmę komputerową lub kogoś znajomego, który byłby w stanie pożyczyć Ci inny model routera na kilka, kilkanaście dni?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7980
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt gru 06, 2019 8:21 am

Najpierw sprawdź co masz w last state.
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pt gru 06, 2019 11:18 am

Robert Błaszczak pisze:
pt gru 06, 2019 5:30 am

Ale ja bym jednak szybciej zajął się zmianą routera lub sprawdzenia, czy np. SRW, Sonoffy nie zawieszają się w momencie włączenia któregoś z komputerów / laptopów. Był na forum opisywany podobny przypadek.
Między innymi ja miałem podobny problem.
Jak już byli wszyscy w domu ( każdy ma wiadomo swój telefon ), to router rozłączal mój laptop.
Tym routerem był tp-wr1043nd ( miał już swoich parę lat).
Po wymianie na nowszy  ( Archer C7), problem zniknął.
Ostatnio również odkryłem, że wzmacniacz sygnału  (AP), który nie  dawno kupiłem ( tylko do obsługi urządzeń SUPLI ), TL-WA855RE, obsługuje wyłącznie 8 urządzeń.
Czyli jak dodałem już 9 urządzenie, ( po restarcie ),łączy się losowo tylko 8. ( które szybciej dostanie adres DHCP).
I tak to właśnie nie kiedy wygląda.
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pt gru 06, 2019 11:49 am

leszcz70 pisze:
pt gru 06, 2019 5:00 am
Patryk pisze:
pn gru 02, 2019 8:46 pm
Potrafił byś sam wgrać nowy soft do tych sonoff-ów mini. ???

Jeżeli będę miał „instrukcje” mogę spróbować
Największym problemem jest, że trzeba " dość dobrze " umieć lutować.
Pady lutownicze są bardzo  małe.
Przy sofcie, który masz wgrany do sonoff-ów mini, niektórzy koledzy zgłaszali problem:
 viewtopic.php?p=48439#p48439
Dlatego wprowadziłem 2 zmiany do softu:
 viewtopic.php?p=52999#p52999
oraz
 viewtopic.php?p=50785#p50785
Chodź do końca nie wiem, czy rozwiązuje to problem w 100%
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 912
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt gru 06, 2019 11:52 am

Dzięki @Patryk za informację uzupełniającą. Właśnie pisałem o Twoim przypadku :) , tyle że nie miałem czasu go znaleźć na forum.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
leszcz70
Posty: 61
Rejestracja: pt maja 03, 2019 5:06 am

wt gru 24, 2019 6:51 am

Robert Błaszczak pisze:
sob lis 02, 2019 5:20 pm
Czyli masz zaktualizowane firmware i zmieniłeś SSID (nazwę sieci) na taką bez spacji. Rozumiem, że sieci 2.4 GHz i 5 GHz mają inne nazwy?

Aby wykluczyć problemy z DNS wpisz testowo na trzech SRW-01 zamiast adresu serwera Supla Cloud, adres IP. Wejdź przyciskiem CONFIG w tryb konfiguracji, podłącz się smartfonem do rozgłaszanej przez sterownik sieci Wi-Fi a następnie w przeglądarce wpisz adres http://192.168.4.1. W polu Server zamiast srv22.supla.org wpisz 51.83.41.188 (zwracając uwagę na spacje). Kliknik zapisz i wciśnij krótko przycisk CONFIG. Po tej operacji SRW-01 będzie łączył się z Cloud'em z pominięciem zapytań DNS.
witam.

dostałem taką informację, w 3 urządzeniach mam taką zmianę, co z tym zrobić wprowadzić stare ustawienia - W polu Server wpisać : srv22.supla.org, czy sugerowany adres ip:178.32.101.148

Drogi użytkowniku!

Na wstępie chcielibyśmy Ci gorąco podziękować, że z nami jesteś!

Dzięki Tobie oraz całej społeczności, cały czas się rozwijamy, a co za tym idzie,
stale rozbudowujemy i udoskonalamy naszą infrastrukturę.

W związku z powyższym zaistniała potrzeba zmiany adresów IP dla części z naszych serwerów.
Chcielibyśmy Cię poinformować, że przynajmniej jedno z Twoich Suplowych urządzeń posiada
wprowadzony w ustawieniach adres serwera w postaci adresu IP 51.83.41.188

Adres ten przestanie funkcjonować z dniem 31.03.2020.

Jeżeli nadal chcesz posługiwać się adresem serwera w postaci adresu IP,
prosimy o jego zmianę na nowy adres tj. 178.32.101.148 w terminie do 31.03.2020.

W przypadku pytań prosimy o kontakt za pośrednictwem https://forum.supla.org lub
pisząc na adres supla@supla.org
ODPOWIEDZ