Sonoff Basic RFR3

rumpelek
Posty: 33
Rejestracja: ndz maja 08, 2016 12:07 pm

ndz gru 22, 2019 12:28 pm

ręce opadają...
do tej pory robiłem wszystko na Boud: 115200...
Zrobiłem dodatkowo poniższą procedurę z prędkościami: 115200, 230400, 460800, 921600, 1152000, 1500000:
1) odłączenie +vcc(3,3v), przyciśnięty przycisk i podłączenie +vcc
2) wgranie blank 1MB na 0x00000 i 0x40000
3) reset zasilania (odłączone +3,3v i podłączone po 1 sec. )
4) odłączenie +vcc(3,3v), przyciśnięty przycisk i podłączenie +vcc
5) wgranie multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin na 0x00000 i multiboard_1024_dout_eagle.irom0text.bin na 0x40000
6) reset zasilania (odłączone +3,3v i podłączone po 1 sec. )
7) poszukiwania WIFI...

multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin - 64 468 bajtów
multiboard_1024_dout_eagle.irom0text.bin - 64 664 bajtów
Awatar użytkownika
TomekSkarabeusz
Posty: 41
Rejestracja: wt maja 29, 2018 6:14 am

ndz gru 22, 2019 12:57 pm

Obniż Baudrate w dół
Awatar użytkownika
TomekSkarabeusz
Posty: 41
Rejestracja: wt maja 29, 2018 6:14 am

ndz gru 22, 2019 1:06 pm

Wczoraj robiłem na zamówionym Sonoff Basic RFR3 z Allegro. Zamówiłem usługę wgrania, ale dodali najnowszy Multiboard.
Wgrałem tak jak pisałem poprzednio. Poniżej masz jeszcze screeny. Poszło za pierwszym razem. Nawet nie lutowałem tylko wsadziłem goldpiny w otwory. Potem chwila konsternacji, bo po wpięciu do sieci nie zaświeciła kontrolka, ale w Multiboard trzeba najpierw wybrać moduł. I poszło.
https://prnt.sc/qe9swk
https://prnt.sc/qe9t7p
rumpelek
Posty: 33
Rejestracja: ndz maja 08, 2016 12:07 pm

ndz gru 22, 2019 1:10 pm

Sukces: dla potomnych:
1) zasilanie zewnętrzne z 230v
2) jeszcze raz zgrałem pliki z serwera (tu podejrzewam błędy)

było:
multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin - 64 468 bajtów
multiboard_1024_dout_eagle.irom0text.bin - 64 664 bajtów

jest:
multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin - 45 760 bajtów
multiboard_1024_dout_eagle.irom0text.bin - 266 268 bajtów

Na bank błąd plików... - sprawdzony drugi egz. programonie od ręki... za pierwszym strzałem.
Awatar użytkownika
TomekSkarabeusz
Posty: 41
Rejestracja: wt maja 29, 2018 6:14 am

ndz gru 22, 2019 1:33 pm

U mnie:
  • multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin 44,3 k 27.11.2018
  • multiboard_1024_dout_eagle.irom0text 258 k 27.11.2018
Więc jednak błąd plików
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 807
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt sty 14, 2020 7:41 pm

Ile ten nowy basic ma wyprowadzeń gpio? Da się pod niego podłączyć jednocześnie np. Czujnik temperatury, Sensor otwarcia i dodatkowy przycisk? Czy raczej nie możliwe tak jak w wersji r2?

A przy okazji może ktoś wie gdzie jeszcze można kupić wersję r1 bo jak dla mnie chyba były najlepsze 😁
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sonoff Basic”