Sonoff Basic - problem z podłączeniem do sieci

Awatar użytkownika
ktsurma
Posty: 58
Rejestracja: pn lis 18, 2019 7:07 pm
Lokalizacja: Zgierz

pn sty 27, 2020 9:55 pm

Dobry wieczór.

Od jakiegoś czasu w kotłowni i garażu mam trzy urządzenia Sonoff: 1 x SV i 2 x Basic (nr 1 i nr 2) oraz miernik prądu MEW-01. Ponieważ czasami mam problem z restartem tych Basiców (a poprzez to z wyłączaniem świateł którymi te urządzenia sterują) postanowiłem dołożyć jeden router Wi-Fi w garażu i przepiąć na niego wszystkie cztery urządzenia. Jednego Basica (nr 1) udało mi się przekonfigurować tak aby korzystał z nowego routera - wszystko działa. W związku z tym zacząłem przekonfigurowywać Basica nr 2. Udało się go zresetować do sieci 192.168.4.1. Przekonfigurowałem dostęp do sieci Wi-Fi udostępnianej przez nowy router. Po restarcie urządzenia Sonoff Basic nr 2 nie może się on już podłączyć do Clouda. Dioda miga tak jak na udostępnionym filmiku.
https://www.youtube.com/watch?v=goRI8_9VH34
Urządzenie restartowałem wielokrotnie i resetowałem wielokrotnie. Próbowałem przełączyć do starej jak i nowej sieci Wi-Fi. Zwracałem uwagę na wpisywanie nazwy sieci Wi-Fi jak i hasła (bez spacji na końcu). Niestety nie udało się już. Nie podjąłem próby przełączania SV jak i MEW-ana nową sieć. Co mogłem popsuć?
Oba Basici pracują w oparciu o soft Multiboard 2.7.2 .

Jeszcze jedna obserwacja: serwerze DHCP obserwuję że Basic nr 2 średnio co 5 sekund odświeża sobie adres IP z DHCP.

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7693
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn sty 27, 2020 10:12 pm

Sprawdź czy przypadkiem nie masz włączonych dwóch serwerów DHCP w jednej sieci. Odczytaj tez LAST_STATE z 192.168.4.1
patryk051185
Posty: 44
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza / Jaworzno

pn sty 27, 2020 10:13 pm

Wejdź w tryb konfiguracji w Basic nr 2 i połącz się 192.168.4.1 sprawdź co pisze na stronie konfiguracji w pozycji LAST STATE:
Awatar użytkownika
ktsurma
Posty: 58
Rejestracja: pn lis 18, 2019 7:07 pm
Lokalizacja: Zgierz

pn sty 27, 2020 10:29 pm

Dziękuję - jutro sprawdzę.
Awatar użytkownika
ktsurma
Posty: 58
Rejestracja: pn lis 18, 2019 7:07 pm
Lokalizacja: Zgierz

wt sty 28, 2020 7:04 pm

No więc posprawdzałem wszystkie sugestie:
1. faktycznie miałem więcej niż jeden DHCP - powyłączałem wszystkie oprócz jednego.
2. Last state: WIFI - Connecting ...
3. podjąłem próbę ponownego podłączenia Basica nr 1 do nowego routera - działa
4. podjąłem próbę ponownego podłączenia Basica nr 2 do nowego routera - nie działa - objawy takie same jak poprzednio
5. za moment spróbuję podłączyć do starego routera - zobaczę czy zaskoczy czy nie zaraz dam znać - sprawdziłem: objawy takie same.
6. do nowego routera udało mi się przełączyć MEW-kę - zadziałało oraz SV - też działa

dodatkowo odkryłem że przekaźnik samodzielnie "cyka" co jakiś czas - około 50 sekund.

Jeszcze jedna rzecz - wczoraj podczas przekonfigurowywania Basica nr 2 doprowadziłem do zwarcia na wejściu. Ponieważ Basic zamontowany jest w rozdzielnicy - co widać na filmiku - to żeby go wyłączyć i włączyć po zmienia danych konfiguracyjnych zetknąłem na moment na wejściu fazę z neutralnym. Może to coś popsuło? jednak gdyby miała sie spalić elektronika to wogóle by go nie było widać w sieci, a tak nie jest
Patryk
Posty: 696
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt sty 28, 2020 8:44 pm

W ramach testu spróbuj usunąć z Cloud-a tego sonoffa nr 2 ( przy wyłączonej rejestracji urządzeń)
Następnie włącz rejestrację urządzeń.
Awatar użytkownika
ktsurma
Posty: 58
Rejestracja: pn lis 18, 2019 7:07 pm
Lokalizacja: Zgierz

wt sty 28, 2020 8:49 pm

OK spróbuję, jednak mam wrażenie że nie tu jest problem.

Na routerze pokazuje mi się Basic nr 2 i po kilku (kilkunastu) sekundach restartuje mu się dzierżawa IP.

Żeby dodać Basica nr 2 do Clouda to najpierw usze mieć dobry "internet". No chyba że Cloud wymusza restart sonoffa.
Patryk
Posty: 696
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt sty 28, 2020 8:50 pm

Wymusza.
Zrób tak jak Ci napisałem.
Awatar użytkownika
ktsurma
Posty: 58
Rejestracja: pn lis 18, 2019 7:07 pm
Lokalizacja: Zgierz

wt sty 28, 2020 9:00 pm

:D :o :D :o :D już zrobiłem

Pomogło!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Dziękuję.

Proszę o wytłumaczenie jak to działało.
Patryk
Posty: 696
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt sty 28, 2020 9:15 pm

ktsurma pisze:
wt sty 28, 2020 9:00 pm
:D :o :D :o :D już zrobiłem

Pomogło!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Dziękuję.

Proszę o wytłumaczenie jak to działało.
Super.

Ja też jestem "fanem" SUPLI od niedawna.
Większość problemów już była opisywana na tym forum.

Do rzeczy:
1. Każda zmiana czegokolwiek w (na) CLOUD-ie powoduje restart wszystkich modułów, które są podłączone
2. Czemu tak Ci " kazalem " zrobić.
Ponieważ musiałeś  coś zmienić podczas konfiguracji.
Odpowiedź jest tutaj zaraz w pierwszym poście (za czerwonym ostrzeżeniem):
 viewtopic.php?p=26195#p26195

A teraz  pytanie do Ciebie - czy potrafisz sam wgrać inny soft ?
ODPOWIEDZ