Sonoff Basic - problem z podłączeniem do sieci

Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 742
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw lut 13, 2020 8:33 pm

Wgrałem nowy soft i niestety lipa, urządzenie nie może podłączyć się do sieci a w Last State jest

Kod: Zaznacz cały

LAST STATE: SSID Not found
Czy możliwe że zepsuła się antena?? Czy raczej coś inne bo w sumie sieć emituje i można się do nie podłączyć.
Maniek913
Posty: 203
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

czw lut 13, 2020 8:47 pm

Ten komunikat mówi że nie znaleziono sieci wi-Fi o podanej nazwie .
Sprawdź czy nie pomyliłeś się w wpisanych danych.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 742
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw lut 13, 2020 8:53 pm

Domyślam się co mówi ten komunikat, ale nazwa wpisana jest poprawnie. Próbowałem z kilkoma sieciami (źródło jednej z nich było oddalone o jakieś 2m) i zawsze to samo. Po za tym moduł działał nie przerwanie od kilku miesięcy i nagle się rozłączył i nie może się już połączyć.
Maniek913
Posty: 203
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

czw lut 13, 2020 9:23 pm

Też miałem takie przypadki w basicach - nagle zaczęły dziwne rzeczy robić, wchodzić w tryb konfiguracji, restartować się samoczynnie itp. nawet dla ciekawości wymieniłem w jednym sam układ ESP i teraz działa, ale nie jest stabilny - bywa że jest online przez dwie doby, by potem bez powodu się rozłączyć.( może degradacja flash?, albo moja "fachowa" naprawa :? ) Takie "słabe egzemplarze" można poznać że już od początku dłużej niż w innych modułach trwa łączenie do sieci i serwera. W tym "wskrzeszonym" czasem trwa to z 5minut, ale zawsze w końcu się połączy :)
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 742
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt lut 14, 2020 7:14 am

Niestety ja za cienki jestem by sam wymienić układ ESP. Co nie zmienia faktu że sytuacja dziwna z tym wykrywaniem sieci. Mam innego Basica i tamten ma cały czas status conection... Ehs te chińczyki...
elmaya
Posty: 661
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt lut 14, 2020 8:46 am

in many cases it is due to the degradation of the power supply.
test by feeding the device with an external 3.3v source
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt lut 14, 2020 8:46 am

A jak zrobisz hotspota z telefonu o tych danych co masz w sonofie to połączy się?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 742
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt lut 14, 2020 9:05 am

elmaya pisze:
pt lut 14, 2020 8:46 am
in many cases it is due to the degradation of the power supply.
test by feeding the device with an external 3.3v source
podłączałem pod programator, wgrałem nowy soft ustawiłem wszystko na stronie konfiguracji i cały czas to samo nie może znaleźć nazwy sieci.

Kod: Zaznacz cały

A jak zrobisz hotspota z telefonu o tych danych co masz w sonofie to połączy się?
Niestety w miejscu gdzie mieszkam praktycznie nie ma zasięgu sieci GSM wiec nie zrobię hotspota :( , ale może przy okazji spróbuje ten moduł podłączyć w innym miejscu i do innej sieci.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt lut 14, 2020 9:39 am

PuteR pisze:
pt lut 14, 2020 9:05 am
Niestety w miejscu gdzie mieszkam praktycznie nie ma zasięgu sieci GSM wiec nie zrobię hotspota :( , ale może przy okazji spróbuje ten moduł podłączyć w innym miejscu i do innej sieci.
Możesz zrobić hotspota bez dostępu do Internetu. Sprawdź tyklo, czy ESP łączy się z siecią rozgłaszaną z telefonu (wtedy nie powinno być błędu SSID not found"
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 742
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt lut 14, 2020 9:41 am

klew pisze:
pt lut 14, 2020 9:39 am
PuteR pisze:
pt lut 14, 2020 9:05 am
Niestety w miejscu gdzie mieszkam praktycznie nie ma zasięgu sieci GSM wiec nie zrobię hotspota :( , ale może przy okazji spróbuje ten moduł podłączyć w innym miejscu i do innej sieci.
Możesz zrobić hotspota bez dostępu do Internetu. Sprawdź tyklo, czy ESP łączy się z siecią rozgłaszaną z telefonu (wtedy nie powinno być błędu SSID not found"
OK Sprawdzę to
ODPOWIEDZ