Sonoff Touch 2 kanałowy.

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1891
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr gru 20, 2017 8:17 pm

Dziękuję za życzenia i wzajemnie :)
Pozdrawiam
Wojtek
maras
Posty: 69
Rejestracja: pt sty 26, 2018 10:10 am

pt sty 26, 2018 10:16 am

Witam.
Proszę o pomoc w podłączeniu sonoff Touch.
Tak wygląda instalacja u mnie. Jest dobrze bo mam 220V na przełączniku (brązowy kabel)
Teraz co z L? Niebieski wpinam w L in i teraz czy mogę jakoś skrosować ten kabel złączka wago czy musiałbym jednak wykorzystać kabel pe?
Załączniki
IMG_20180126_110323.jpg
IMG_20180126_110323.jpg (5.03 MiB) Przejrzano 1574 razy
IMG_20180126_110308.jpg
IMG_20180126_110308.jpg (4.71 MiB) Przejrzano 1574 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7636
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt sty 26, 2018 10:20 am

Tam masz dwie żarówki ?
maras
Posty: 69
Rejestracja: pt sty 26, 2018 10:10 am

pt sty 26, 2018 11:02 am

Nie przyciski są dwa na wyłączniku ale podłączone jest pod jedną żarówkę / lampę.
Przy lampie tez tak samo trzy kable L, N i Pe
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7636
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt sty 26, 2018 11:07 am

No to po "Pe" musisz puścić N łącząc N z Pe przy lampie. Inaczej nie będziesz miał zasilania przy sonoffie.
(Zaznaczam, że nie jest to zgodne z przepisami)

Wtedy w gniazdku masz N,L i linie zasilającą która idzie do żarówki.
bicker
Posty: 346
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

pt sty 26, 2018 3:23 pm

miałem ten sam problem, dostałem się do puszki nad włącznikiem (tam łączą się przewody od sieci, włącznika i lampy) i tam odpowiednio połączyłem.
dopiero zadziałało, łączenie przy lampie nie zawsze pomoże, mi się nie udało ...
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

sob sty 27, 2018 9:00 pm

Kolego skoro masz tylko jedną żarówkę i trzy żyły w puszcze włącznika , to lepiej być nie może :)
Brązowy fazowy L już masz , teraz przy żarówce łączysz przewód zerowy , który tam jest na stałe ( ten na którym nie świeci próbnik ) z żółto- zielonym i na nim właśnie będziesz miał zero czyli N dla tego sonoffa , natomiast wyjście z sonoffa na żarówkę dajesz tym który został czyli niebieskim . Jest to już trochę mniej nie zgodne ze sztuką .
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob sty 27, 2018 9:23 pm

besix pisze:
sob sty 27, 2018 9:00 pm
Kolego skoro masz tylko jedną żarówkę i trzy żyły w puszcze włącznika , to lepiej być nie może :)
Brązowy fazowy L już masz , teraz przy żarówce łączysz przewód zerowy , który tam jest na stałe ( ten na którym nie świeci próbnik ) z żółto- zielonym i na nim właśnie będziesz miał zero czyli N dla tego sonoffa , natomiast wyjście z sonoffa na żarówkę dajesz tym który został czyli niebieskim . Jest to już trochę mniej nie zgodne ze sztuką .
Pomijam fakt, że wcale nie mniej, bo tym przewodem powinno być podpięte uziemienie lampy :!: , dodatkowo - dochodzi pytanie, czy przewody żółto-zielone (lub inne - w każdym bądź razie chodzi o tą trzecią żyłę) są połączone w puszce nad wyłącznikiem...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

sob sty 27, 2018 9:37 pm

Uziemienie lampy jest wymagane pod warunkiem , że jej obudowa wykonana jest z metalu i posiada taki zacisk, a obudowy np z tworzywa takowego nie posiadają , a skoro ktoś zamontował u kolegi przełącznik , który ma podawać fazę na dwa niezależne obwody ( dwie żarówki ) , to raczej połączył żółto - zielone w puszce , bo w innym przypadku ten przełącznik nie miał by sensu :)
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob sty 27, 2018 9:52 pm

besix pisze:
sob sty 27, 2018 9:37 pm
Uziemienie lampy jest wymagane pod warunkiem , że jej obudowa wykonana jest z metalu i posiada taki zacisk, a obudowy np z tworzywa takowego nie posiadają ...
Niestety - jesteś w błędzie... poza tym lampę można zawsze wymienić na inną... ale to nie to forum i nie będziemy się kłócić ;)
Wiem, że praktyka odbiega od tych przepisów, ale jeśli je już tu "naginamy" - starajmy się o tym informować. Najważniejsze jest bezpieczeństwo użytkowników.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ