Sonoff Touch 2 kanałowy.

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2239
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz gru 30, 2018 5:34 pm

Tu masz schemat - podmień tylko na touch...
viewtopic.php?p=25217#p25217
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz gru 30, 2018 6:57 pm

Tylko touch nie ma odpowiednich przekaźników do tego zadania.
Pozdrawiam
Wojtek
akir
Posty: 141
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

pn gru 31, 2018 11:00 am

Plan jest taki że w całym domu chce mieć identyczne włączniki. Użyłem sonoff touch, została mi jedynie schodówka mogę je zastąpić tradycyjnymi takimi https://www.tim.pl/touchme-duzy-panel-s ... QcEALw_wcB

Myślałem nawet nad zwykłą sonoffa i włączniki podłączyć pod gpio, tylko nie ma szklanych dzwonkowych. Jak ugryźć ten temat?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn gru 31, 2018 11:24 am

Do toucha musisz dodać dodatkowy przekaźnik tego typu:
https://www.tme.eu/pl/details/rm87n-p-2 ... 1-35-5230/
lub są też instalacyjne.
Pozdrawiam
Wojtek
vajera
Posty: 179
Rejestracja: śr paź 31, 2018 7:58 am

pn gru 31, 2018 11:42 am

wojtas567 pisze:
pn gru 31, 2018 11:24 am
Do toucha musisz dodać dodatkowy przekaźnik tego typu:
https://www.tme.eu/pl/details/rm87n-p-2 ... 1-35-5230/
lub są też instalacyjne.
a narysujesz jakiś schemat, please? ;-)
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn gru 31, 2018 11:52 am

Cewkę tego typu przekaźnika co Ci pokazałem lub podobny zasilasz z toucha, a styki z tego dodatkowego przekaźnika traktujesz jako przełącznik z tego schematu viewtopic.php?p=25217#p25217 .
Pozdrawiam
Wojtek
akir
Posty: 141
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

pn gru 31, 2018 2:27 pm

Po przemyśleniu tego rezygnuję jednak z tego rozwiązania.
W supli będę miał widoczne dwa włączniki, nigdy nie będę wiedział czy jest zgaszone czy tez zapalone. Kolor diody na włączniku też będzie jak wypadnie.

Moje obecne rozwiązanie
Obecnie podłącze to na jednym sonoff touch, a na dole dam zwykły włącznik dzwonkowy stylizujący na sonoff touch.
Poczekam aż w supli będą zdarzenia i połączy się włączniki w aplikacji.

Rozwiązanie na dwóch sonoff touch rysunek na dole
Jeśli ktoś chce użyć dwóch sonoff touch to można tak zrobić jak na rysunku, kolor diody będzie zawsze np czerwony (ustawić w opcji konfiguracyjnej jako przycisk bistabillny). Minus to , w aplikacji nie będziemy znali stanu żarówki. Można ewentualnie dać przekaźnik na przewód fazowy żarówki na cewkę przekaźnika i zrobić na nim stan czujnika, który podepniemy do któregoś gpio.

Rozwiązanie na włącznikach LIVOLO i zamel ROW-01
Jeśli chcemy zachować stylizację na sonoff touch, a ma to działać poprawnie.
Kupujemy Zamel ROW-01 podłączamy według schematu jako włącznik oświetlenia.
Jako włączniki oświetlenia kupujemy LIVOLO pojedynczy schodowy w ilości sztuk 2

Wariant 1 instalacja po nowemu: Jeśli mamy instalację nowoczesna ;) wszystko mamy w puszcze włącznika i tam montujemy Zamela.
Wariant 2 Jeśli starsza bez N w puszcze z włącznikiem, dorzucamy z puszki gdzie przewody są łączone przewód N do włącznika. Zamel Row-1 montujemy pod włącznikiem
Wariant 3 Jeśli starsza bez N w puszcze z włącznikiem, sprawdzamy czy zamel zmieści się do puszki gdzie łączone sa przewody i tam wpinamy się zamelem w L,N i przewód który idzie od włącznika do lampy (rozcinamy i wpinamy od strony włącznika do zamlela do IN2 , a przewód zasilający żarówkę do zacisku w zamelu nr 11)
Załączniki
livolo.png
livolo.png (479.39 KiB) Przejrzano 1859 razy
49086393_2171359456515255_7058399307795267584_n.jpg
49086393_2171359456515255_7058399307795267584_n.jpg (113.94 KiB) Przejrzano 1859 razy
diodalodz
Posty: 15
Rejestracja: śr lis 23, 2016 10:23 pm

pn lip 08, 2019 1:20 pm

Mieliście problem z opornym działaniem Toucha ? Czasami by zapalić albo zgasić światło muszę przykładać mocno palec do czujnika... Działa to dość opornie. Może jest jakiś trick by to działało lepiej ?
A jeśli nie to może jest smart przełącznik z ESP i zwykłymi guzikami. W najgorszym wypadku wsadzę coś do puszkowego...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9632
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lip 08, 2019 3:49 pm

Ten czujnik po prostu tak działa. Cena Sonoff-a odpowiada jego jakości.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn lip 08, 2019 4:05 pm

Przemku, nie do końca się z Tobą zgodzę.
Jeżeli zastosujemy sterowanie zboczem narastającym to te touche reagują na dotyk idealnie.
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sonoff Touch”