Sonoff Touch 2 kanałowy.

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr paź 18, 2017 9:20 pm

Na dziś faktycznie wystarczy.
Z tą odwróconą logiką namieszałem, bo teraz włączenie - powoduje wyłączenie światła (w aplikacji), ale jest dobrze przy powrocie zasilania jest zawsze wyłączone.
Dzięki za cierpliwość :)
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi
Posty: 1467
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr paź 18, 2017 9:22 pm

No dobra jeszcze jeden soft dzisiaj przygotuję.

EDIT:
Soft ma jednak swoje bolączki, więc go kasuję.
Ktoś musi przejąć temat, bo ja wysiadam.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw paź 19, 2017 3:02 pm

Cześć
No i ten ostatni okazał się rewelacyjny :D
Ja nie oglądałem meczu ale miałem już dosyć ;)
Wydaje mi się, że jest wszystko dobrze :)
dla lubiących więcej światła zrobiłbym drugi soft z włączoną diodą :)
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi
Posty: 1467
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn paź 23, 2017 9:52 pm

Po ciężkich bojach udało się coś przygotować, można testować, ale zalecam zgranie oryginalnego softu, bo moduł jest bardzo kapryśny.

Podziękowania dla @wojtas567 za wytrwałość w testowaniu.


Firmware v2.5.3 z pamięcią stanu i wygaszoną diodą LED

sonoff_touch_dual_1024_eagle.flash.bin ----------->0x00000
sonoff_touch_dual_1024_eagle.irom0text.bin ----->0x40000
esp_init_data_default.bin ---------------------------->0xFC000

SPI MODE - DOUT
Flash Size - 8Mbit (1MByte)

DS18B20 -> GPIO2
CFG button -> GPIO0 - przycisk nr 1, tryb monostable
skoczo
Posty: 40
Rejestracja: czw lis 16, 2017 8:19 pm

ndz lis 19, 2017 11:20 am

Hej,

Gdzie znajdę jakąś instrukcję jak podłączyć programator? Czy w ogóle ten soft będzie pasował?
Moja płytka wygląda inaczej niż w pierwszych postach. Nie jest opisana.

Zdjęcia: https://www.amazon.com/clouddrive/share ... tPsswWX2gd
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz lis 19, 2017 11:49 am

W dolnej części płytki masz jakieś dwa rzędy pod goldpiny jest szansa, że tam jest TX, RX :)
jeszcze inna wersja niż widziałem w sieci, a jak wygląda ten touch z zewnątrz?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lis 19, 2017 11:56 am

Ten krótszy rząd - kwadratowy pin to VCC.następne to TX,RX (lub odwrotnie - jak pomylisz - nic się nie stanie - po prostu nie zadziała - zobacz w innych touch-ach - na pewno będzie tak samo) i na końcu GND
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
skoczo
Posty: 40
Rejestracja: czw lis 16, 2017 8:19 pm

ndz lis 19, 2017 12:00 pm

wojtas567 pisze:
ndz lis 19, 2017 11:49 am
W dolnej części płytki masz jakieś dwa rzędy pod goldpiny jest szansa, że tam jest TX, RX :)
jeszcze inna wersja niż widziałem w sieci, a jak wygląda ten touch z zewnątrz?
Dorzuciłem zdjęcia. No właśnie są tam dwa rzędy pod goldpiny ale bez opisu. Ja nie jestem elektronikiem i nie bardzo mam jak to sprawdzić. Myślałem że może już ktoś miał doczynienia z taką płytką.
skoczo
Posty: 40
Rejestracja: czw lis 16, 2017 8:19 pm

ndz lis 19, 2017 12:10 pm

slawek pisze:
ndz lis 19, 2017 11:56 am
Ten krótszy rząd - kwadratowy pin to VCC.następne to TX,RX (lub odwrotnie - jak pomylisz - nic się nie stanie - po prostu nie zadziała - zobacz w innych touch-ach - na pewno będzie tak samo) i na końcu GND
A jak z softem? Czy ten tutaj będzie pasował? Czy można gdzieś dostać kod(github)? Czy jest jakaś różnica z której strony wlutuję piny? Od spodu (tak jak tutaj https://youtu.be/MITHhQ8aD6Y?t=22) się nie da bo nie mam miejsca żeby później tą płytkę założyć i musiał bym je wylutowywać.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz lis 19, 2017 1:44 pm

najlepiej bez lutowania
podłączając takimi kabelkami https://botland.com.pl/15007-thickbox_d ... -65szt.jpg
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sonoff Touch”