Sonoff Touch 2 kanałowy.

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lis 19, 2017 2:19 pm

Ja jednak radziłbym wlutować - najlepiej coś takiego:
http://allegro.pl/wtyczka-szpilkowa-gol ... 96966.html
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1950
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz lis 19, 2017 3:52 pm

Z zasilaniem możesz podpiąć się pod czarną złączkę pamiętaj, że tam jest 3V3 oczywiście też musisz znaleźć.
i wtedy potrzebujesz zlokalizować 3 piny TX RX i GPIO0.
Pozdrawiam
Wojtek
skoczo
Posty: 40
Rejestracja: czw lis 16, 2017 8:19 pm

ndz lis 19, 2017 7:02 pm

wojtas567 pisze:
ndz lis 19, 2017 1:44 pm
najlepiej bez lutowania
podłączając takimi kabelkami https://botland.com.pl/15007-thickbox_d ... -65szt.jpg
Jak podłącze to do płytki przełącznika bez lutowania? Te końcówki jakoś się zaciska na końcach? Chyba takie musiały by być bo na programatorze są męskie piny? https://botland.com.pl/przewody-polacze ... results=12
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1950
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz lis 19, 2017 7:25 pm

skoczo pisze:
ndz lis 19, 2017 7:02 pm
Jak podłącze to do płytki przełącznika bez lutowania? Te końcówki jakoś się zaciska na końcach? Chyba takie musiały by być bo na programatorze są męskie piny? https://botland.com.pl/przewody-polacze ... results=12
Jak odpowiednio zagniesz to będą się trzymały
Pozdrawiam
Wojtek
skoczo
Posty: 40
Rejestracja: czw lis 16, 2017 8:19 pm

pn lis 20, 2017 8:39 pm

A jak z softem? Czy ten tutaj będzie pasował?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1950
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn lis 20, 2017 9:18 pm

Na to pytanie trudniej odpowiedzieć nie analizując pod jakie piny są podłączone przekaźniki.
Ale jak przeglądałem dotychczasowe touch-e w kilku wersjach płytkowych i 1, 2, 3 przyciskowe to wejścia i wyjścia mają na tych samych GPIO.
Czyli jak wgrasz nawet soft touch3 to na chmurze wyłaczasz zbędne kanały i będzie ok.
Pozdrawiam
Wojtek
skoczo
Posty: 40
Rejestracja: czw lis 16, 2017 8:19 pm

pn lis 20, 2017 9:19 pm

wojtas567 pisze:
pn lis 20, 2017 9:18 pm
Na to pytanie trudniej odpowiedzieć nie analizując pod jakie piny są podłączone przekaźniki.
Ale jak przeglądałem dotychczasowe touch-e w kilku wersjach płytkowych i 1, 2, 3 przyciskowe to wejścia i wyjścia mają na tych samych GPIO.
Czyli jak wgrasz nawet soft touch3 to na chmurze wyłaczasz zbędne kanały i będzie ok.
A czy jest możliwość zrobienia kopii zapasowej oryginalnego softu? W razie gdyby coś nie działało to można by przywrócić.
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 505
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pt lis 24, 2017 12:48 pm

skoczo pisze:
pn lis 20, 2017 9:19 pm
A czy jest możliwość zrobienia kopii zapasowej oryginalnego softu? W razie gdyby coś nie działało to można by przywrócić.
Jest możliwość. Poszukaj w Google pod: "zgranie i wgranie całej pamięci sonoff"
Ja korzystam z tego sposobu. Nie chcę wrzucać linka, bo prowadzi do innego bloga i być może autor sobie tego nie życzy...
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x Shelly 1v3, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
miko1282
Posty: 423
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

śr gru 20, 2017 6:15 pm

Witam, jak zewrzeć port gpio0 wraz z GND ? Gdzie mam się w lutować
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1950
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr gru 20, 2017 6:55 pm

Na pierwszej stronie masz opis wyprowadzeń modułu ESP zwróć tylko uwagę, że zdjęcie po prawej z nr GPIO jest od spodu płytki sugeruj się wyjściem anteny
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ