Sonoff touch 1 kanałowy

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2003
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn paź 22, 2018 6:59 pm

Poczytaj w tym wątku viewtopic.php?f=11&t=338&hilit=touch&start=160#p14139 tu masz gdzie są wyjścia
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 870
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn paź 22, 2018 7:40 pm

wojtas567 pisze:
pn paź 22, 2018 6:59 pm
Poczytaj w tym wątku viewtopic.php?f=11&t=338&hilit=touch&start=160#p14139 tu masz gdzie są wyjścia
OK powiedzmy że wyjścia zlokalizuje, tylko kiepsko u mnie z lutowanie zwłaszcza tak mikroskopijnym. Czy istnieje szansa że dam radę to jakoś zrobić bez przylutowywania czego kolwiek. Tyle aby wgrać soft i zostawić. Czy lepiej nie próbować i znaleźć kogoś kto to przylatuje?
Gucio2607.
Posty: 493
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

pn paź 22, 2018 7:46 pm

Ja lutuje tylko GPIO0, +i- przewodami od konwertera do płytki a RX i TX dotykam igiełkami tylko na czas programowania minus jest taki, że ktos musi pomóc
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 870
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn paź 22, 2018 7:55 pm

Gucio2607. pisze:
pn paź 22, 2018 7:46 pm
Ja lutuje tylko GPIO0, +i- przewodami od konwertera do płytki a RX i TX dotykam igiełkami tylko na czas programowania minus jest taki, że ktos musi pomóc
Czyjąś pomoc by się znalazła, rozumiem że tryb flash to trzeba gpio0 zewrzec do masy i podłączyć zasilanie czy to też dało by radę bez lutowania? Czy jest tam jakieś ryzyko uszkodzenia czegoś jak by się nie spodziewane nagle coś rozłączyło lub bym coś nie tak połączył?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn paź 22, 2018 8:08 pm

PuteR pisze:
pn paź 22, 2018 7:55 pm
Czy jest tam jakieś ryzyko uszkodzenia czegoś jak by się nie spodziewane nagle coś rozłączyło lub bym coś nie tak połączył?
Chcesz od nas gwarancji, że nic nie spieprzysz? :lol:
Niestety - wszystko robisz na własną odpowiedzialność
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 870
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn paź 22, 2018 8:12 pm

Nie oczekuję żadnej gwarancji, tylko rady. Jak coś zawale to oczywiście że nie będę miał do nikogo żadnych pretensji.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2003
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn paź 22, 2018 8:21 pm

Sam musisz sobie odpowiedzieć czy dasz radę.
Jeżeli nie czujesz się na siłach daj to komuś do podpięcia i wgrania softu.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 870
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn paź 22, 2018 8:28 pm

Pewnie i tak spróbuję sam 😁 powiedzcie jeszcze tylko czy jeśli już uda mi się wprowadzić go w tryb flash to jakoś to zauważę, czy dopiero jeśli soft zacznie się wgrywać?
Gucio2607.
Posty: 493
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

pn paź 22, 2018 8:32 pm

PuteR pisze:
pn paź 22, 2018 7:55 pm
Gucio2607. pisze:
pn paź 22, 2018 7:46 pm
Ja lutuje tylko GPIO0, +i- przewodami od konwertera do płytki a RX i TX dotykam igiełkami tylko na czas programowania minus jest taki, że ktos musi pomóc
Czyjąś pomoc by się znalazła, rozumiem że tryb flash to trzeba gpio0 zewrzec do masy i podłączyć zasilanie czy to też dało by radę bez lutowania? Czy jest tam jakieś ryzyko uszkodzenia czegoś jak by się nie spodziewane nagle coś rozłączyło lub bym coś nie tak połączył?
Igiełki trzymasz dociśnięte do RX i TX ktoś trzyma GPIO0 do masy i podłącza konwerter do usb komputera. Po podłączeniu rozwiera GPIO0 i naciska start w programie. Całość trzeba powtórzyć dwa razy bo najpierw czyścisz moduł a później wgrywasz soft.

Ja mam u siebie już 5 touch'e i jeszcze żadnego nie uszkodziłem a dodam, że w 3 jest gołe ESP a to jest dopiero malutkie.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Gucio2607.
Posty: 493
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

pn paź 22, 2018 8:33 pm

PuteR pisze:
pn paź 22, 2018 8:28 pm
Pewnie i tak spróbuję sam 😁 powiedzcie jeszcze tylko czy jeśli już uda mi się wprowadzić go w tryb flash to jakoś to zauważę, czy dopiero jeśli soft zacznie się wgrywać?
Płytka na sonoffie nie będzie mrugać
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sonoff Touch”