Sonoff touch 1 kanałowy

PuteR
Posts: 513
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Mon Oct 22, 2018 9:28 pm

Gucio2607. wrote:
Mon Oct 22, 2018 8:32 pm
PuteR wrote:
Mon Oct 22, 2018 7:55 pm
Gucio2607. wrote:
Mon Oct 22, 2018 7:46 pm
Ja lutuje tylko GPIO0, +i- przewodami od konwertera do płytki a RX i TX dotykam igiełkami tylko na czas programowania minus jest taki, że ktos musi pomóc
Czyjąś pomoc by się znalazła, rozumiem że tryb flash to trzeba gpio0 zewrzec do masy i podłączyć zasilanie czy to też dało by radę bez lutowania? Czy jest tam jakieś ryzyko uszkodzenia czegoś jak by się nie spodziewane nagle coś rozłączyło lub bym coś nie tak połączył?
Igiełki trzymasz dociśnięte do RX i TX ktoś trzyma GPIO0 do masy i podłącza konwerter do usb komputera. Po podłączeniu rozwiera GPIO0 i naciska start w programie. Całość trzeba powtórzyć dwa razy bo najpierw czyścisz moduł a później wgrywasz soft.

Ja mam u siebie już 5 touch'e i jeszcze żadnego nie uszkodziłem a dodam, że w 3 jest gołe ESP a to jest dopiero malutkie.
hmm a czy mogę najpierw wprowadzić moduł w tryb flash a dopiero później podłączyć rx i tx??
User avatar
Espablo
Posts: 1367
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Oct 22, 2018 9:30 pm

możesz tak zrobić
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
PuteR
Posts: 513
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Mon Oct 22, 2018 9:50 pm

udaje mi się chyba wprowadzić go w tryb flash bo nie mruga nic na płytce, ale nie mogę nic wgrać nie wiem czy to przez nie dokładne dociśnięci RX i TX, czy może przez to że podłączam je już po wejściu w tryb flash?? A jeszcze jedno czy TX ma iśc do TX a RX i do RX i czy na przemian??
User avatar
wojtas567
Posts: 1603
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Oct 22, 2018 9:52 pm

TX-RX i RX-TX
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
slawek
Posts: 2171
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Oct 22, 2018 10:07 pm

PuteR wrote:
Mon Oct 22, 2018 9:28 pm

hmm a czy mogę najpierw wprowadzić moduł w tryb flash a dopiero później podłączyć rx i tx??
Espablo wrote:
Mon Oct 22, 2018 9:30 pm
możesz tak zrobić
Niekoniecznie - u mnie często FTDI232 potrafi się zawiesić w takiej sytuacji
Gucio2607. wrote:
Mon Oct 22, 2018 7:46 pm
Igiełki trzymasz dociśnięte do RX i TX ktoś trzyma GPIO0 do masy i podłącza konwerter do usb komputera. Po podłączeniu rozwiera GPIO0 i naciska start w programie. Całość trzeba powtórzyć dwa razy bo najpierw czyścisz moduł a później wgrywasz soft.
Nie trzeba drugi raz wprowadzać w tryb FLASH - po wgraniu blanka nadal masz tryb FLASH - wystarczy wskazać mu pliki do wgrania i kliknąć START

EDIT:Jeśli jest problem z trybem flash - wskazane jest przytrzymanie GPIO0 do masy i puszczenie po kliknięciu START i rozpoczęciu flaszowania, może też zostać połączony przez czas flaszowania .
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
PuteR
Posts: 513
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Tue Oct 23, 2018 6:08 pm

Upewnijcie mnie tylko czy dobrze próbuję podłączyć przewody. Powinno być tak jak zaznaczyłem?? Bo w tryb flash chyba udaje mi się wejść a wgrywanie nie chce ruszyć. Sonoff jest sprawny bo z ewelink działa.
Attachments
20181022_190811.jpg
20181022_190811.jpg (1.38 MiB) Viewed 760 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1603
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Oct 23, 2018 6:12 pm

Wg zdjęcia z dokumentacji to jest akurat odwrotnie :)
GPIO0 masz przy R1, żeby było łatwiej dotykać.
Pozdrawiam
Wojtek
PuteR
Posts: 513
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Tue Oct 23, 2018 6:41 pm

Ok, więc czy tak to powinno wyglądać??
Attachments
2.jpg
2.jpg (737.04 KiB) Viewed 750 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1603
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Oct 23, 2018 6:45 pm

Mając na myśli odwrotnie - zamienione miejscami TX z RX.
masa i plus 3V3 masz na czarnym złączu będzie prościej się podpiąć.
Pozdrawiam
Wojtek
PuteR
Posts: 513
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Tue Oct 23, 2018 6:53 pm

Mi chodziło że przewody maja być już tak podpięte od programatora 😝 wiem że w tej kości jest masa i zasilanie ale tam wpinam programator, a ta masa która pokazałem to potrzebna mi do Wprowadzenia w tryb flash. No chyba że można to jakoś prościej jeszcze zrobić. Zaznaczam że narazie prubuje to zrobić bez lutowania 😁
Post Reply