Sonoff TH i dwa termometry

cino111
Posts: 631
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Mar 06, 2019 5:57 pm

Podłączyłeś mu zasilanie 230V? na zasilaniu z 5V czujnik nie będzie działał.
Jeżeli na 230v nie działa to spróbuj może softu multiboard viewtopic.php?f=11&t=3843
eXtrem
Posts: 13
Joined: Mon Mar 04, 2019 8:41 pm

Wed Mar 06, 2019 7:23 pm

cino111 wrote:
Wed Mar 06, 2019 5:57 pm
Podłączyłeś mu zasilanie 230V? na zasilaniu z 5V czujnik nie będzie działał.
Jeżeli na 230v nie działa to spróbuj może softu multiboard viewtopic.php?f=11&t=3843
miałem 230V
Ale NIESTETY chyba uwaliłem majfrenda po wgraniu multi nie mruga mi żadna dioda ani niebieska ani czerwona, wciskam odłączam i nic.
cino111
Posts: 631
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Mar 06, 2019 7:44 pm

Raczej nie uwaliłes. Wyczyść moduł plikiem blank. Nie wiem ile sonoff ma pamieci, ale jak 4MB to zrób tak jak na scr. Jak 2MB to Flash Size ustaw na 16Mbit i wczytaj plik 2 razy pod pierwsze 2 adresy a nie jak na scr 4 razy. Trochę to potrwa ale warto. Po tym zabiegu wgraj soft.
Attachments
czyszczenie.PNG
czyszczenie.PNG (137.9 KiB) Viewed 554 times
blank_1MB.zip
(1.13 KiB) Downloaded 30 times
eXtrem
Posts: 13
Joined: Mon Mar 04, 2019 8:41 pm

Wed Mar 06, 2019 8:12 pm

FAIL
czujnik4.jpg
czujnik4.jpg (255.17 KiB) Viewed 545 times
Jednak chwilę później wgrałem.

W screenie jest za dużo zer 0, wszystko poszło OK.

Wgrałem multi wszystko poszło dobrze ale i tak nic nie miga :x
cino111
Posts: 631
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Mar 06, 2019 9:14 pm

Miga nie miga zależy jak w sofcie jest ustawione. Sieci też nie rozglasza?
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Mar 06, 2019 9:19 pm

Jaki masz tam procek? 8266 czy 8285?
Jeśli ten drugi to SPI MODE ma być DOUT

EDIT:masz ustawiony program na ESP32... tak nic nie wgrasz
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1757
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Mar 06, 2019 9:51 pm

w tools3.6.5 wybiera się ESP8266 lub ESP8285 lub ESP32
- wybierz ESP8285...
Pozdrawiam
Wojtek
eXtrem
Posts: 13
Joined: Mon Mar 04, 2019 8:41 pm

Thu Mar 07, 2019 6:51 pm

wojtas567 wrote:
Wed Mar 06, 2019 9:51 pm
w tools3.6.5 wybiera się ESP8266 lub ESP8285 lub ESP32
- wybierz ESP8285...
Przy ESP8285 wywala błąd więc wgrałem ESP8266
Zrobiłem reset
czujnik6.jpg
czujnik6.jpg (248.21 KiB) Viewed 496 times
Wgrałem multi
czujnik7.jpg
czujnik7.jpg (248.29 KiB) Viewed 496 times
Nadal nic nie miga nie rozsyła sieci :(
cino111
Posts: 631
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu Mar 07, 2019 7:28 pm

Ma być tak: 0x000000 do 0x100000
Ty masz za mało zer. Jak wgrywasz 2 pliki to 16Mbit. Jak jeden to 8Mbit itd.
Ściągnij sobie FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v1.2. Na nowszej wersji mi nie działało.
eXtrem
Posts: 13
Joined: Mon Mar 04, 2019 8:41 pm

Thu Mar 07, 2019 7:54 pm

cino111 wrote:
Thu Mar 07, 2019 7:28 pm
Ma być tak: 0x000000 do 0x100000
Ty masz za mało zer. Jak wgrywasz 2 pliki to 16Mbit. Jak jeden to 8Mbit itd.
Ściągnij sobie FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v1.2. Na nowszej wersji mi nie działało.
Wgrałem blanka na ESP tool v.1.2
czujnik8.jpg
czujnik8.jpg (276.23 KiB) Viewed 487 times
Wgrałem multi
czujnik9.jpg
czujnik9.jpg (284.46 KiB) Viewed 487 times

I nadal nic, dawna z niczym tak nie walczyłem.
Post Reply