Zamel ROW-01 - po co dwa wejścia?

Sterownik jednokanałowy
Post Reply
cdxa
Posts: 34
Joined: Mon May 14, 2018 10:08 pm
Location: Poznań

Mon May 14, 2018 10:20 pm

Kupiłem do testów Zamel ROW-01 i mam może głupie pytanie, ale nie udało mi się jescze tego znaleźć takich informacji, ani na supla org, ani w scenach na http://supla.fracz.com, być może jeszcze za krótko się tym bawię, bo około godziny;)
1. Po co w tym module są dwa wejścia? w tym momencie kiedy ustawiłem je na akurat monostabilne działają dokładnie tak samo.
2.Czy można odczytywać stan któregoś wyjść np. do wyzwalania innych wyłączników lub innej akcji? Powiedzmy jedno wejście to sterowanie grupą, ale nie tym fizycznym ROW'em w którym się znajduje. Czyli np wkładam ROW-01 do włącznika światła, jeden przycisk włącza i wyłącza światło, a drugi uruchamia grupę wyłączników SLW-01 do żaluzji, oczywiście nie włączając/wyłączając światła?
User avatar
Lucas
Posts: 264
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Tue May 15, 2018 6:22 am

cdxa wrote:
Mon May 14, 2018 10:20 pm
Kupiłem do testów Zamel ROW-01 i mam może głupie pytanie, ale nie udało mi się jescze tego znaleźć takich informacji, ani na supla org, ani w scenach na http://supla.fracz.com, być może jeszcze za krótko się tym bawię, bo około godziny;)
1. Po co w tym module są dwa wejścia? w tym momencie kiedy ustawiłem je na akurat monostabilne działają dokładnie tak samo.
2.Czy można odczytywać stan któregoś wyjść np. do wyzwalania innych wyłączników lub innej akcji? Powiedzmy jedno wejście to sterowanie grupą, ale nie tym fizycznym ROW'em w którym się znajduje. Czyli np wkładam ROW-01 do włącznika światła, jeden przycisk włącza i wyłącza światło, a drugi uruchamia grupę wyłączników SLW-01 do żaluzji, oczywiście nie włączając/wyłączając światła?
Ad. 1. Dwa wejścia masz po to, że możesz użyć różnych typów włączników jednocześnie, czyli dzwonkowych (monostabilne, chwilowe) i standardowych włączników (bistabilne). Zresztą tak jest moduł fabrycznie skonfigurowany: IN1 dla wyłączników chwilowych i IN2 dla standardowych (jest taki zapis w instrukcji). Tryb IN1 i IN2 możesz zmienić w konfiguracji modułu.

Ad. 2. IMHO nie da się. W ROW-01 jest jednokanałowy, zarówno IN1 jak IN2 sterują dokładnie tym samym kanałem wyjściowym. Jak będzie logika, to wtedy wyzwolenie jakiegoś kanału lub aktywacja czujnika będzie mogła uruchomić scenę lub inny kanał - przynajmniej tak mi się wydaje, że @pzygmunt ma takie założenia.
cdxa
Posts: 34
Joined: Mon May 14, 2018 10:08 pm
Location: Poznań

Tue May 15, 2018 8:16 am

Lucas wrote:
Tue May 15, 2018 6:22 am
Ad. 1. Dwa wejścia masz po to, że możesz użyć różnych typów włączników jednocześnie
możesz przydać jakieś praktyczne zastosowanie? w jednej puszce nie zamontujemy przecież jednocześnie dwóch rodzajów włączników, zresztą nawet gdyby to po co skoro i tak dwa będą spełniać tą samą rolę? Jedyne co przychodzi mi do głowy to sterowanie innym rodzajem sygnału niż włącznik główny, z poza systemu supla, jakieś np. awaryjne otwieranie/wyłączanie, niezależne od stanu komunikacji wifi. Domyślałem się że jest tak jak piszesz, ale po prostu jedno fizyczne wejście jest w większości przypadków nie wykorzystane.
Lucas wrote:
Tue May 15, 2018 6:22 am
Ad. 2. IMHO nie da się. W ROW-01 jest jednokanałowy, zarówno IN1 jak IN2 sterują dokładnie tym samym kanałem wyjściowym. Jak będzie logika, to wtedy wyzwolenie jakiegoś kanału lub aktywacja czujnika będzie mogła uruchomić scenę lub inny kanał - przynajmniej tak mi się wydaje, że @pzygmunt ma takie założenia.
To rozumiem ale w praktyce musiałbym zastosować np. dodatkowy moduł SRW-01 w puszce tylko do sterowania grupą rolet , tak żeby inicjować grupę rolet w momencie kiedy moduł jest aktywny, chociaż sam bezpośrednio nie sterowałby żadną. W "realnym świecie" jak ktoś doposaża istniejące instalacje to ciężkie do zrobienia. Mamy np. puszkę z trzyklawiszowym bistabilnym włącznikiem światła w pomieszczeniu z czterema oknami, chciałbym aby dwa klawisze odpowiadały za podnoszenie/opuszczanie wszystkich rolet w pomieszczeniu (góra, dół) a trzeci klawisz jako włącznik światła, oczywiście sterowany przez suplę. Z tego co udało mi się poznać system, trzeba by upychać do puszki SRW-01 podłączony do dwóch klawiszy, tak żeby sterować grupą rolet stworzoną w cloud, drugi ROW-1 do sterowania oświetleniem.
Gdyby jednak dało się używać wejść w ROW-01 do wyzwalania można by całość zrealizować na jednym module. Wejście 1 sterowanie oświetleniem, wejście 2 sterowanie roletami , funkcje wybierane pojedynczym przyciśnięciem w pętli (góra -> stop -> dół -> stop) Wydaję mi się że tak naprawdę to kwestia oprogramowania, sprzętowo moduły powinny być na to gotowe.
User avatar
Lucas
Posts: 264
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Tue May 15, 2018 3:35 pm

cdxa wrote:
Tue May 15, 2018 8:16 am
możesz przydać jakieś praktyczne zastosowanie? w jednej puszce nie zamontujemy przecież jednocześnie dwóch rodzajów włączników, zresztą nawet gdyby to po co skoro i tak dwa będą spełniać tą samą rolę? Jedyne co przychodzi mi do głowy to sterowanie innym rodzajem sygnału niż włącznik główny, z poza systemu supla, jakieś np. awaryjne otwieranie/wyłączanie, niezależne od stanu komunikacji wifi. Domyślałem się że jest tak jak piszesz, ale po prostu jedno fizyczne wejście jest w większości przypadków nie wykorzystane.
Nie chodziło mi o montowanie dwóch typów włączników do tego samego w jednej puszcze. Bardziej o to, że do ROW-01 możesz podłączyć więcej niż jeden włącznik, np. żeby sterować oświetleniem (bądź czymś innym) z więcej niż jednego miejsca. Można zastosować kilka połączonych równolegle włączników dzwonkowych i wtedy podłączyć je do IN1 lub klasyczne włączniki (np. schodowe) i wtedy jako bistabilne podłączyć je pod IN2.
Oczywiście możesz wykorzystać tylko jedno wejście w zależności od swoich potrzeb.
cdxa wrote: To rozumiem ale w praktyce musiałbym zastosować np. dodatkowy moduł SRW-01 w puszce tylko do sterowania grupą rolet , tak żeby inicjować grupę rolet w momencie kiedy moduł jest aktywny, chociaż sam bezpośrednio nie sterowałby żadną. W "realnym świecie" jak ktoś doposaża istniejące instalacje to ciężkie do zrobienia. Mamy np. puszkę z trzyklawiszowym bistabilnym włącznikiem światła w pomieszczeniu z czterema oknami, chciałbym aby dwa klawisze odpowiadały za podnoszenie/opuszczanie wszystkich rolet w pomieszczeniu (góra, dół) a trzeci klawisz jako włącznik światła, oczywiście sterowany przez suplę. Z tego co udało mi się poznać system, trzeba by upychać do puszki SRW-01 podłączony do dwóch klawiszy, tak żeby sterować grupą rolet stworzoną w cloud, drugi ROW-1 do sterowania oświetleniem.
Gdyby jednak dało się używać wejść w ROW-01 do wyzwalania można by całość zrealizować na jednym module. Wejście 1 sterowanie oświetleniem, wejście 2 sterowanie roletami , funkcje wybierane pojedynczym przyciśnięciem w pętli (góra -> stop -> dół -> stop) Wydaję mi się że tak naprawdę to kwestia oprogramowania, sprzętowo moduły powinny być na to gotowe.
Do każdej rolety powinieneś zastosować osobny SRW-01. Dzięki grupom w nowym cloudzie możesz sterować wszystkimi roletami jednocześnie z aplikacji. Póki co nie możesz sterować grupą rolet przez fizyczne przyciski podłączone do SRW-01 (na marginesie Zamelowski SRP-01 posiada osobne zaciski do centralnego sterowania, ale to zupełnie inny produkt). Aczkolwiek patrząc na ostatni projekt kolegi @Duch__ to fizycznym przyciskiem podłączonym do ESP-01 mógłbyś uruchomić scenę, która będzie działała na kilku roletach.
Wejścia IN1 i IN2 nie mają swojego osobnego odzwierciedlenia w cloudzie, oba sterują tym samym kanałem, więc nie możesz ustawić tak, że wyzwolenie IN2 zrobi Ci jakąś inną akcję niż przycisk podłączony do IN1. Poza tym IN1 i IN2 są sterowane przez podanie na nie fazy.
magx2
Posts: 150
Joined: Wed May 17, 2017 1:27 pm

Tue May 15, 2018 11:39 pm

Ja u siebie podłączyłem 2 przelaczniki do sterowania światłem bez użycia przełącznika sachodowego. Taka mała wygoda
Java 4 Life :twisted: :twisted: :twisted:
Post Reply