Podłączenie do włącznika schodowego

Sterownik jednokanałowy
zboina
Posts: 3
Joined: Fri Jan 13, 2017 9:51 am

Wed Mar 29, 2017 2:37 pm

Witam!

Właśnie dotarł do mnie zakupiony moduł ROW-01.
Mam pytanie: czy będzie on działał w obwodzie 2 włączników schodowych jako 3 włącznik "cyfrowy" - włączanie oświetlenia z telefonu :-)
SebiCo
Posts: 29
Joined: Tue Mar 01, 2016 9:49 am

Wed Mar 29, 2017 2:59 pm

Bez małej modyfikacji instalacji się nie obędzie. Ale raczej nie trzeba będzie nic kuć tylko odpowiednie przepięcie kabli ;)
zboina
Posts: 3
Joined: Fri Jan 13, 2017 9:51 am

Wed Mar 29, 2017 3:52 pm

Bez małej modyfikacji instalacji się nie obędzie. Ale raczej nie trzeba będzie nic kuć tylko odpowiednie przepięcie kabli
A może jakiś schemacik jak podłączyć kabelki - będę bardzo wdzięczny :-)
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Mar 29, 2017 3:58 pm

Z tego co pamiętam to tam oba wejścia sterują równolegle przekaźnikiem, więc jeden przełącznik można podłączyć do jednego wejścia a drugi do drugiego.
tu kolega pokazał viewtopic.php?f=11&t=411&start=60#p7088
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
pzygmunt
Posts: 7077
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Mar 29, 2017 4:12 pm

Za chwile coś narysuję....
User avatar
pzygmunt
Posts: 7077
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Mar 29, 2017 4:47 pm

Warunkiem podłączenia ROW-01 jest posiadanie fazy i przewodu naturalnego w puszce.
Minus załączonego "schematu" bo schematem tego nie można nazwać ;) jest to, że faza zawsze jest przy żarówce co nie jest zgodne z normami bezpieczeństwa.

Oba wejścia IN1 i IN2 muszą pracować w trybie "SWITCH"
Attachments
row-01-schodowy.png
row-01-schodowy.png (69.56 KiB) Viewed 14638 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 7077
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Mar 29, 2017 5:00 pm

A tak to powinno być prawidłowo podłączone.... wszystko zależy od tego na co "pozwoli" Ci istniejąca instalacja. Chyba, że prowadzisz instalację od nowa.
Attachments
ROW-01-schodowy-prawidlowe-podlaczenie.png
ROW-01-schodowy-prawidlowe-podlaczenie.png (86.55 KiB) Viewed 14635 times
zboina
Posts: 3
Joined: Fri Jan 13, 2017 9:51 am

Wed Mar 29, 2017 5:11 pm

@pzygmunt Bardzo DZIĘKUJĘ za schematy!!! To dla mnie wielka pomoc i kilka godzin zaoszczędzonego czasu :-)
Mam nową instalację z żółtym przewodem "zerowy" tak więc powinno się udać to zrobić :-)
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Mar 29, 2017 5:33 pm

zboina wrote:
Wed Mar 29, 2017 5:11 pm
@pzygmunt Bardzo DZIĘKUJĘ za schematy!!! To dla mnie wielka pomoc i kilka godzin zaoszczędzonego czasu :-)
Mam nową instalację z żółtym przewodem "zerowy" tak więc powinno się udać to zrobić :-)
Uważaj, bo jeśli wyłącznik schodowy masz podłączony trzyżyłowym przewodem (nie czterożyłowym) to ten żółtozielony też jest przewodem fazowym!!!
I jeśli nawet czterożyłowym, to jest to przewód ochronny, nie zerowy - a to zasadnicza różnica.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
wwpiotr
Posts: 26
Joined: Fri Nov 04, 2016 9:14 am

Wed Apr 12, 2017 10:06 am

Czy można zmienić soft w ROW-01 ??
Post Reply