Instalacja ROW-01 w istniejącej puszce

Sterownik jednokanałowy
hetmanjiiis
Posts: 7
Joined: Wed Apr 12, 2017 1:56 pm

Wed Apr 12, 2017 2:15 pm

Witam wszystkich jestem Michał,
Postanowiłem zamówić Supla Row-01 i tak się super złożyło że jest już u mnie na biurku z numerkiem 145 :). Biorę się właśnie za jego instalację do istniejącej puszki w moim pokoju. Styczność z elektryką, jakąś podstawową miałem ale ogólnie jestem bardzo w tym słaby.
Mam takie pytanie, w ścianie mam dwa kabelki, L i N dochodzą one do włącznika i zastanawiam się jak w to wpiąć ROW-01.
W instrukcji użytkownika znalazłem schemat, po przestudiowaniu go nie rozumiem momentu gdzie wychodzi kabelek od ROW-01, od złącza które idzie do lampy. Muszę pociągnąć nowy kabel do lampy? a później wpiąć go z powrotem do N?
Tak wynika ze schematu,
Image

Z góry dziękuję

Update:
Chyba się myliłem, w puszcze mam trzy przewody jeden wchodzi do przełącznika, drugi wychodzi z przełącznika i jeden jest zaklejony ( to jest N? )
i z tego co rozumiem to muszę:
1) Wypiąć aktualne wyjście z przełącznika
2) w jego miejsce wpiąć nowy przewód który połączę z ROW-1
3) wypięty "stary" przewód (którego wypiąłem w punkcie 1) wpiąć pod wyjście ROW-01 tam gdzie idzie do lampy (X)

4) rozumiem że ten przewód nie podpięty (pewnie N) muszę połączyć do miejsca "N" na ROW-01 tylko teraz pytanie, jak podłączyć miejsce "L" z Row-01 do przewodu L, jakimiś złączkami dwa przewody do jednego przewodu?

Jak ja to tam pomieszczę to nie wiem :)
Attachments
Schemat1.png
Schemat
Schemat1.png (20.74 KiB) Viewed 13624 times
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Apr 12, 2017 3:10 pm

Jeśli masz tylko 2 żyły to nie da rady - moduł musi mieć zasilanie (L i N) a ty masz tylko jeden z biegunów - prawdopodobnie L.
Na twoim miejscu szukałbym miejsca na moduł w puszce łączeniowej - prawdopodobnie u góry gdzieś nad wyłącznikiem - tam masz dostęp do wszystkich potrzebnych ci kabelków... A w twojej puszce masz tylko te zaznaczone na rysunku
Attachments
Schemat1.png
Schemat1.png (24.42 KiB) Viewed 13614 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
jaros
Posts: 101
Joined: Tue Sep 27, 2016 12:00 pm

Wed Apr 12, 2017 3:19 pm

Niestety Kolego brak Ci jeszcze jednego kabelka w tej puszce.By ROW zadzialal musisz miec jeden kabelek z zerem(N) ,jeden z faza(L) i jeden ktorym wyslesz prad do lampy.Koniecznie tez musisz sie zorientowac czy instalacja w Twoim domu steruje lampami za pomoca zera(stare systemy-lata 60-70 te, czy faza-te juz nowsze.).Nastepnie znajdz puszke zasilajaca(15-25 cm.pod sufitem)i jesli instalacja jest w rurkach,uzupelnij brakujacy kabelek.
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Apr 12, 2017 3:21 pm

Dla jasności na kolorowo wrysowałem ci istniejące połączenie
Attachments
Schemat1.png
Schemat1.png (24.15 KiB) Viewed 13611 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
jaros
Posts: 101
Joined: Tue Sep 27, 2016 12:00 pm

Wed Apr 12, 2017 3:21 pm

O,pardon,Kolega byl szybszy :)
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Apr 12, 2017 3:28 pm

jaros wrote:
Wed Apr 12, 2017 3:21 pm
O,pardon,Kolega byl szybszy :)
Ale za to temat został wyjaśniony dogłębnie na wszystkie strony :lol:
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 5963
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Apr 12, 2017 3:41 pm

Wszystko zleży jaką masz instalację.
Jeżeli masz tylko trzy przewody w tym wolny to bardzo prawdopodobne, że jest to dodatkowy przewód umożliwiający montaż włącznika
dwuklawiszowego do oświetlania z dwoma żarówkami. Jest on często w kolorze przewodu ochronnego PE (żółto zielony).

W przypadku trzech przewodów w puszce to bardzo możliwe, że masz starą instalację i wszystko podłączone jest tak jak na obrazku "Przed".
(brak N lub brak L w puszce)
Wtedy musisz połączyć PE z N przy żarówce i połączyć wszystko tak jak jest na obrazku "Po".

!!!WAŻNE!!!
Od prześwietlenia instalacji zacznij! aby nie podłączyć czegoś w sposób zagrażającym bezpieczeństwu!
Attachments
przed.png
przed.png (60.75 KiB) Viewed 13610 times
po.png
po.png (93.39 KiB) Viewed 13610 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 5963
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Apr 12, 2017 3:58 pm

I rzeczywiście jak masz starą instalację to włącznik używa najprawdopodobniej przewodu N więc musisz połączyć przy żarówce L z PE.
Tylko jeszcze raz podkreślę!!! sprawdź czy PE nie jest do czegoś podłączony.
Attachments
po.png
po.png (82.52 KiB) Viewed 13608 times
przed.png
przed.png (53.73 KiB) Viewed 13608 times
jaros
Posts: 101
Joined: Tue Sep 27, 2016 12:00 pm

Wed Apr 12, 2017 10:32 pm

I to jest sedno sprawy :shock: Kość niezgody pomiędzy elektrykami ,spętanymi zasadami,przepisami i normami ,a informatykami,dla których granice kreatywności praktycznie nie istnieją 8-)

Kolego,wez młotek i przecinak,zrób małą sexi-bruzdę wzdłóż obecnej kablotrasy i dołóż tę brakującą żyłkę.
hetmanjiiis
Posts: 7
Joined: Wed Apr 12, 2017 1:56 pm

Sat Apr 15, 2017 2:26 pm

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, zabieram się do do analizowania, jest to na pewno stara instalacja, wszystkie kabelki są jednego koloru :(
Pozdrawiam wszystkich, Wesołych Świąt
UPDATE:
Załączyłem zdjęcia, jak wyglądają przewody przy przełączniku i u góry przy lampie. Wszystkie przewody mam brązowe więc dodałem numeracje.
@pzygmunt
Wydaje mi się że trafiłeś tym obrazkiem w moją instalację. Mam starą instalację, w dodatku wszystkie przewody jakie mam, są w kolorze brązowym :(.
Przewód nr. 3 na obrazku, to jest prawdopodobnie ten przewód, o którym pisałeś - PE (u mnie brązowy, na obrazku żółty) jest nie podłączony do przełącznika i nie podłączony do lampy.
Rozumiem że muszę połączyć ten nie używany z N przy żarówce ( w jaki sposób to zrobić? dokręcić do kostki w miejscu gdzie wchodzi niebieski przewód od lampy?? czy jakimiś złączkami specjalnymi?)
Jakby ktoś mógł mi napisać gdzie który przewód wpiąć to byłbym bardzo wdzięczny. Ciągnięcie dodatkowych przewodów nie wchodzi w grę, peszle mam z jakichś rurek i bóg jeden wie co tam jest w środku.
Attachments
IMAG2046.jpg
IMAG2046.jpg (749.95 KiB) Viewed 13509 times
IMAG2044.jpg
IMAG2044.jpg (596.07 KiB) Viewed 13509 times
Post Reply