Page 2 of 3

Re: Instalacja ROW-01 w istniejącej puszce

Posted: Tue Apr 18, 2017 6:07 am
by jaros
Mamy tu klasyczny przykład niewłaściwego zerowania odbiornika,który jesli jest metalowy(łampa,żyrandol)stanowi potencjalną śmiertelna pułapkę dla nieswiadomego uzytkownika.Bardzo proszę ,zwróćcie uwagę na podłączenie żyłki uziemiajacej do zera.Jeśli z jakichś powodów,np.ta instalacja już jest stara :shock: ,powstanie przerwa na przewodzie zerowym,to ewidentnie na obudowie lampy pojawi nam się napięcie 230V.Bardzo też jestem ciekawy jak Kol. PZ. z tego wybrnie :twisted: .

Jako eletryk ,radziłbym Koledze autorowi tematu ,zasiegnąć rady elektryka czy kogoś kto umie użyć choćy zwykłego multimetru lub probówki,na pewno znajdzie się tam ktoś w najblizszej okolicy...

Re: Instalacja ROW-01 w istniejącej puszce

Posted: Tue Apr 18, 2017 7:21 am
by slawek
Kolego @jaros - ówczesne przepisy nie wymagały zerowania urządzeń podłączonych powyżej 2,5m - i tego się trzymajmy ;)
Natomiast sprawdziłbym ciągłość tej trzeciej żyły, sprawdziłbym też czy wyłącznik rozłącza mi zero czy fazę...

Re: Instalacja ROW-01 w istniejącej puszce

Posted: Tue Apr 18, 2017 8:07 am
by pzygmunt
Po pierwsze weź próbówkę i sprawdź na której żyle masz zero, a na której fazę. Później sprawdź czy włącznik załącza zero czy załącza fazę.
Weź też multimetr i sprawdź czy trzecia żyła ma przejście do gniazdka to raz i dwa czy przypadkiem nie jest gdzieś podłączona do uziemienia. (Znajdź uziemienie i sprawdź multimetrem czy jest przejście.

Kolego @jaros... nikt nie mówił, że zaproponowane rozwiązanie jest zgodne z obecnymi przepisanie to raz. Dwa cały czas podkreślam aby ostrożnie podejść do tematu z uwagi na bezpieczeństwo.

Re: Instalacja ROW-01 w istniejącej puszce

Posted: Tue Apr 18, 2017 10:40 am
by jaros
Panowie,w moim ostatnim poscie nie chodziło mi bynajmniej by kogokolwiek pouczać,sens jest inny,by nie przedłużać:

-Informatycy do komputerów,elektrycy do probówek,przedstawiciele innych zawodów-do telefonów ,by w razie potrzeby wezwać tego czy tamtego fachowca :D !!!

Re: Instalacja ROW-01 w istniejącej puszce

Posted: Fri Apr 21, 2017 10:38 am
by hetmanjiiis
Ok wezwę znajomego elektryka :). A może podzielił by się ktoś układem, jak podłączyć biurkową lampkę z ROW'em ?
Z braku laku, dobry kit, chciałbym zobaczyć jak będzie działać. Da się podłączyć ROW z lampką biurkową ?

Re: Instalacja ROW-01 w istniejącej puszce

Posted: Fri Apr 21, 2017 11:01 am
by julekjulek
Da się podłączyć ROW z lampką biurkową ?
ZAMEL ROW-01 INSTRUKCJA INSTALATORA schemat na stronie nr 6 (lub stronie nr 7). Lamkę biurkową umieszczasz w miejscu żarówki.

Re: Instalacja ROW-01 w istniejącej puszce

Posted: Fri Apr 21, 2017 11:11 am
by pzygmunt

Re: Instalacja ROW-01 w istniejącej puszce

Posted: Fri Apr 21, 2017 11:16 am
by jaros
Lampke biurkowa,a raczej gniazdko do ktorego bezpiecznie wepniesz owa lampke.Do tego gniazdka mozesz podpiac tez inne odbiorniki 230V,byle by nie przekraczaly 1200-1500 W.

Re: Instalacja ROW-01 w istniejącej puszce

Posted: Fri Apr 21, 2017 11:49 am
by hetmanjiiis
Dzięki panowie :) wieczorem będę próbować :)

Re: Instalacja ROW-01 w istniejącej puszce

Posted: Sun Nov 26, 2017 10:03 am
by Waterlive
Ta trzecia niewykorzystana żyła mogła służyć jeszcze do załączania drugiego obwodu żyrandola (podział np. jeden klawisz załącza 1 żarówkę drugi klawisz 2 żarówki, dwa naraz załączają wszystkie 3). W tym przypadku trzecim przewodem powinno się dać "cofnąć" przewód neutralny, ale stracimy podział w żyrandolu na sekcje (w tym konkretnym przypadku i tak to nie było wykorzystane bo nie podłączone).

Zdecydowanie zalecam aby bawił się tym jednak elektryk :)