ROW-01 - załączenie przy powrocie zasilania

Sterownik jednokanałowy
Post Reply
Youka
Posts: 2
Joined: Sun Nov 12, 2017 9:23 pm

Wed Nov 15, 2017 5:44 pm

Hej

Chciałem użyć ROW-01 jako przekaźnika otwierającego bramę garażową. Generalnie ma dać impuls to silnika poprzez impulsowe zwarcie jednego obwodu - niby proste ale ... po zmontowaniu całości zdażyło się ze w domu zabrakło prądu. Po powrocie zasilania ROW-01 zamknął obwód i tym samym otworzył bramę garażowa - dobrze ze byłem w domu. Generalnie chciałbym uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości. Stad moje pytanie czy da się zmienić to zachowanie ??? Jeżeli pytanie jest mega lamerskie, to wybaczcie proszę ale dopiero zaczynam zabawę z Suplą i to jest pierwszy moduł z którym się bawię. Wcześniej miałem do czynienia z przekaźnikami Fibaro i tam się tak nie działo ...

Druga rzecz która mnie nurtuje to tryb pracy modułu (by default bistabilny), czy da się to zmienić a tryb pracy monostabilny ?? Jeszcze raz odniosę się do Fibaro w którym zmiana trybu była jednym z elementów konfiguracji modułu. Pytanie czy tu tez tak jest, jeżeli tak to gdzie to znaleźć ??

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Pawel
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Nov 15, 2017 5:49 pm

Hej.

1. ROW-01 nie jest przeznaczony do sterowania bramą!
2. Załączenie przekaźnika po powrocie zasilania nastąpi jeżeli przed jego zanikiem przekaźnik był ustawiony na stan wysoki.
3. Możesz zmienić konfigurację wejść na stronie konfiguracyjnej. Przełączasz moduł w tryb konfiguracji. Następnie łączysz się z siecią WiFI ZAMEL-ROW-01..... i pod adresem http://192.168.4.1 zmienisz tryb.
Youka
Posts: 2
Joined: Sun Nov 12, 2017 9:23 pm

Fri Nov 17, 2017 2:29 pm

Dzieki za odpowiedz.

Chciałem zastosować RÓW-01 ponieważ zależy mi tylko na binarnym zwarciu i rozwarciu obwodu. Nie potrzebuje np pozycjonowania bramy.
Napisałeś ze ROW nie jest do sterowania brama - możesz zasugerować jakiś inny moduł który z brama poradzi sobie lepiej ??

Jeżeli chodzi o ten drugi temat ... jeżeli byłbym w stanie przestawić ROW na prace monostabilna to niezależnie od momentu przerwy w zasilaniu obwód byłby otwarty ... dobrze to rozumiem ??

Jeszcze raz dziękuje za pomoc
Pozdro.
Pawel
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Nov 17, 2017 3:17 pm

Praca monostabilna dotyczy przycisku - nie przekaźnika. W ROW-01 jak włączysz przekaźnik, to musisz kliknąć drugi raz, aby ponownie zmienił stan. Po zaniku zasilania ma też pamięć ostatniego stanu.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Nov 17, 2017 3:24 pm

Z komercyjnych rozwiązań to moduł Nice-a.
https://www.nice.pl/aktualnosc/sterowni ... z-dostepny

Na forum znajdziesz też kilka rozwiązań DIY.
Post Reply