Page 1 of 1

Zmiana ustawień WiFi

Posted: Thu Aug 09, 2018 6:19 am
by Mateuszjjj
Witam

Mam pewien problem z programowaniem modułów Supla.

Podłączyłem 3 moduły supla row-01 do instalacji aby sterować oświetleniem. Połączenie internetowe zostało wykonane na tymczasowym routerze mobilnego internetu. Teraz jak już posiadam normalny domowy router to nie mogę podłączyć się modułami do niego i kiedy tylko wyłączę internet mobilny moduły rozłączają się. Jak podłączyć moduły do nowego routera?

Pozdrawiam Mateusz

Re: Zmiana ustawień WiFi

Posted: Thu Aug 09, 2018 6:25 am
by byniom
Żeby było najprościej to nazwę routera i hasło do sieci ustaw takie jak masz w mobilnym.

Re: Zmiana ustawień WiFi

Posted: Thu Aug 09, 2018 8:04 am
by pzygmunt
Poniższą procedurę wykonujesz na każdym z urządzeń z osobna.

1. Przełączasz ROW-01 w tryb konfiguracji przytrzymując przycisk config przez min 5 sek. (dioda zacznie szybko migać)
2. Uruchamiasz aplikację w smartfonie i klikasz "Dodaj urządzenie". W pewnym momencie musisz podać nowe dane do sieci wifi, a reszta tak jak przy pierwszym podłączeniu. Oczywiście kreator nie doda tego urządzenia jako nowe tylko uaktualni w nim dane dostępowe do WiFi.

Jeżeli ROW-01 zamontowałeś pod włącznikiem światła to nie musisz go demontować. Wystarczy jak zapalisz i zgasisz 10x światło w szybkim tempie. (klik co 0,5 - 1 sek.)

Re: Zmiana ustawień WiFi

Posted: Thu Aug 09, 2018 8:10 am
by Lucas
A jeśli nie chcesz nazywać sieci domowej tak jak w routerze mobilnym, to przełącz ROW-01 w tryb konfiguracji. Zgodnie z instrukcją wciśnięcie przycisku CONFIG na obudowie przez co najmniej 5 sekund lub jeśli masz je już w puszkach to przełącz 10x podłączony do nich wyłącznik światła (@pzygmunt pisał na gdzieś na forum, że można tak zrobić. Jeśli nic nie zmieniałeś, to wejście w tryb konfiguracji powinno być aktywne przez dołączone wyłączniki). Następnie odszukaj sieć WIFI zaczynającą się od ZAMEL..., otwórz w przeglądarce 192.168.4.1 i ustaw nową nazwę sieci i hasło.

Ps. @pzygmunt byłeś szybszy :)

Re: Zmiana ustawień WiFi

Posted: Thu Aug 09, 2018 8:19 am
by Mateuszjjj
Witam
Robiłem w ten sposób ale moduł dalej jest rozłaczony, pokazuje sie komunikat że wszystko się udało ale niestety nie działa

Pozórnawiam

Re: Zmiana ustawień WiFi

Posted: Thu Aug 09, 2018 8:26 am
by pzygmunt
Mateuszjjj wrote:
Thu Aug 09, 2018 8:19 am
Witam
Robiłem w ten sposób ale moduł dalej jest rozłaczony, pokazuje sie komunikat że wszystko się udało ale niestety nie działa

Pozórnawiam
To odczytaj z tego ostatniego "okienka" co masz napisane w "Poprzedni status"

Re: Zmiana ustawień WiFi

Posted: Sat Aug 11, 2018 8:34 am
by Mateuszjjj
Status not fund
Niestety dalej nie działa chociaż kreator podaje że wszystko się udało ale na liście moduł dalej jest rozlaczony

Re: Zmiana ustawień WiFi

Posted: Sat Aug 11, 2018 9:15 am
by pzygmunt
Mateuszjjj wrote:
Sat Aug 11, 2018 8:34 am
Status not fund
Niestety dalej nie działa chociaż kreator podaje że wszystko się udało ale na liście moduł dalej jest rozlaczony
Not found oznacza, że sieć wifi o podanej nazwie nie została znaleziona.
Proszę się upewnić, że podana nazwa jest poprawnie wprowadzona.
Duże/małe litery mają znaczenie. Lepiej jak nazwa sieci WiFI nie ma polskich znaków.

Re: Zmiana ustawień WiFi

Posted: Sun Aug 12, 2018 12:14 pm
by Mateuszjjj
Nazwa WiFi i hasło się zgadzają a moduły dalej nie działają

Re: Zmiana ustawień WiFi

Posted: Sun Aug 12, 2018 1:52 pm
by Duch__
A może problemem jest router który nie dopuszcza urządzeń do sieci bo filtruje po adresie MAC?