odbiornik-wi-fi-dopuszkowy-1-kanalowy-zamel-supla-row-01- windows 7-modem huawei

Sterownik jednokanałowy
User avatar
lesny8
Posts: 578
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Aug 25, 2018 3:04 pm

Musisz kolego zgłębić kilka pojęć, a wtedy będzie Ci prościej zrozumieć to co pisali wcześniej koledzy i to co poniżej:
-po pierwsze na temat sieci komputerowych
-po drugie na temat projektu SUPLA.

Musisz posiadać sieć bezprzewodową w zasięgu której będzie pracował ROW-01 lub inne urządzenie wykonawcze. Jeżeli takiej sieci nie masz, to musisz ją stworzyć. Każde urządzenie wykonawcze musi cały czas być widoczne w sieci komputerowej, gdyż komunikuje się co określony interwał z SuplaServer.
Możesz sterować urządzeniami wykonawczymi za pomocą aplikacji na telefon lub tablet. Aplikacja komunikuje się z SuplaServer, aby odczytać stan urządzeń i wykonać zmianę stanu wywołaną Twoim palcem.
SuplaServer to centrum systemu, do niego spływają wszystkie dane i on wszystkim steruje, nie widzisz go fizycznie, teoretycznie nie masz także do niego dostępu wprost, jedynie poprzez API i aplikacje SuplaApp, SuplaCloud.
SuplaCloud to aplikacja w której wszystko konfigurujesz.
SuplaSripts, czyli skrypty kolegi @fracz, to kolejna aplikacja łącząca się z SuplaServer poprzez API, która daje dodatkowe możliwości np. sterowanie poprzez przeglądarkę lub sterowanie głosem, oczywiście po uprzednim, odpowiednim skonfigurowaniu.

ROW <--> SuplaServer <--> SuplaApp / SuplaCloud / SuplaScripts

Podsumowując....
Musisz mieć na stałe włączoną sieć bezprzewodową do której jest podpięty ROW-01, tak samo jak musisz mieć prąd, żeby ten ROW działał.
Komputer z windowsem w całym procesie komunikacji pomiędzy urządzeniami wykonawczymi a SuplaServer nie bierze udziału.
grzegorzmcewp
Posts: 103
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:47 pm

Sat Aug 25, 2018 3:08 pm

Serwer nie czyta danych z komputera tylko z przekaźnika zamel poprzez internet. Przekaźnik ten łączy się z internetem poprzez WiFi jeżeli nie masz takiego urządzenia w domu który odbiera internet i rozdziela go poprzez WiFi musisz go kupić. Laptop w przypadku tego urządzenia potrzebny jest przy pierwszym uruchomieniu aby wpisać ustawienia do połączenia się z siecią WiFi może być to również telefon lub tablet. Potem laptop możesz wyrzucić a to będzie działało.
igielit
Posts: 11
Joined: Sat Aug 25, 2018 7:55 am

Sat Aug 25, 2018 5:09 pm

lesny8 wrote:
Sat Aug 25, 2018 3:04 pm


ROW <--> SuplaServer <--> SuplaApp / SuplaCloud / SuplaScripts

Podsumowując....
Musisz mieć na stałe włączoną sieć bezprzewodową do której jest podpięty ROW-01, tak samo jak musisz mieć prąd, żeby ten ROW działał.
Komputer z windowsem w całym procesie komunikacji pomiędzy urządzeniami wykonawczymi a SuplaServer nie bierze udziału.
dzięki za to



to jeszcze mam pytanie row-1 musi być zasilany z sieci, czyli rozumiem po wyłączeniu sieci przestaje dzialać, nie ma zasilania rezerwowego


czy można za pomocą projektu supla przesyłac obraz w formie klatkowej?
User avatar
lesny8
Posts: 578
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Aug 25, 2018 6:46 pm

igielit wrote:
Sat Aug 25, 2018 5:09 pm
to jeszcze mam pytanie row-1 musi być zasilany z sieci, czyli rozumiem po wyłączeniu sieci przestaje dzialać, nie ma zasilania rezerwowego
ROW-01 jak każde urządzenie wykonawcze jest urządzeniem elektrycznym i potrzebuje prądu do działania(w tym przypadku 230V), nie jest elementem pasywnym układu jak łącznik, nie ma też żadnego zasilania rezerwowego. Brak prądu oznacza brak sterowania lokalnie z łącznika i zdalnie z aplikacji.
Natomiast brak połączenia ROW-01 z siecią bezprzewodową skutkować będzie brakiem komunikacji z SuplaServer, a tym samym brak możliwości sterowania urządzeniem podpiętym pod ROW-01 z SuplaApp. Lokalnie z łącznika zmiana stanu będzie możliwa.

Obejrzyj sobie film jak się go podłącza i jak działa.
igielit wrote:
Sat Aug 25, 2018 5:09 pm
czy można za pomocą projektu supla przesyłac obraz w formie klatkowej?
Nie
igielit
Posts: 11
Joined: Sat Aug 25, 2018 7:55 am

Mon Aug 27, 2018 5:59 pm

igielit wrote:
Sat Aug 25, 2018 5:09 pm
czy można za pomocą projektu supla przesyłac obraz w formie klatkowej?
Nie
[/quote]

a w ogóle obraz?
za pomocą pasków wifi, albo czegoś podobnego podpinanego pod żródło napięcia?>
User avatar
pzygmunt
Posts: 5780
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Aug 27, 2018 6:06 pm

igielit wrote:
Mon Aug 27, 2018 5:59 pm
igielit wrote:
Sat Aug 25, 2018 5:09 pm
czy można za pomocą projektu supla przesyłac obraz w formie klatkowej?
Nie
a w ogóle obraz?
za pomocą pasków wifi, albo czegoś podobnego podpinanego pod żródło napięcia?>
[/quote]

Kolego igielit... ładnie to sobie tak żarty robić ?
igielit
Posts: 11
Joined: Sat Aug 25, 2018 7:55 am

Mon Aug 27, 2018 6:27 pm

wiem, ze dzwoni, ale jeszcze nie wiem w którym kosciele...

skoro rowa mozna podłączyc pod lampe, to pewnie jest taka opcja z podłączeniem czegos nagrywającego...ewentualnie inny system
sensini2
Posts: 2
Joined: Sat Aug 25, 2018 5:52 pm

Fri Aug 31, 2018 6:12 pm

Czy ktoś wie, które porty są wykorzystywane przy połączeniu zamel supla wifi z windows 7?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5780
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Aug 31, 2018 6:58 pm

sensini2 wrote:
Fri Aug 31, 2018 6:12 pm
Czy ktoś wie, które porty są wykorzystywane przy połączeniu zamel supla wifi z windows 7?
Co masz na myśli ?
sensini2
Posts: 2
Joined: Sat Aug 25, 2018 5:52 pm

Fri Aug 31, 2018 8:15 pm

po jakim porcie windowsowskim)wiadomo, ze komunikacja przechodzi przez porty, odbiornik ten komunikuje sie z systemem windows
Post Reply