Livolo do sterowania SUPLĄ

Sterownik jednokanałowy
AdamT
Posty: 94
Rejestracja: ndz sty 06, 2019 9:42 am
Lokalizacja: Kraków

sob lis 02, 2019 11:42 am

System Livolo
https://livolo.com.pl/17-wklady-wlacznikow-dotykowych
Jestem w trakcie przygotowania instalacji pod sterowanie Suplą. Instalacja bardzo rozbudowana i przygotowana do sterowania wyłącznikami monostabilnymi. Teraz dowiedziałem się że sterowanie ma być realizowane wyłącznikami Livolo.
Zakupiłem do testów wyłącznik impulsowy, zainstalowałem do ROW-01 i zaskoczenie. Nie za każdym razem oświetlenie załącza się. Czasem mignie i zgaśnie lub nie załączy się. Za każdym razem słychać działanie przekaźnika. Może zastosować sterowanie tradycyjne bistabilne do sterowania Suplą. Czy ktoś z Was miał doświadczenie z wyłącznikami Livolo i jakie ustawienia w sterownikach ROW.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10094
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lis 02, 2019 12:15 pm

Przekazałem temat do Zamel-a.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 669
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob lis 02, 2019 6:56 pm

Hej. Zadam pytanie. Jaki rodzaj wyłącznika ustawiłeś podczas konfiguracji urządzenia, mono czy bistabilny?
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
AdamT
Posty: 94
Rejestracja: ndz sty 06, 2019 9:42 am
Lokalizacja: Kraków

sob lis 02, 2019 7:33 pm

Wyłącznik monostabilny - dzwonkowy
Aktualizacja dla ROW ściągnięta i zainstalowana.
Próbowałem różnych ustawień i dalej działa wybiórczo.
elmaya
Posty: 1117
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

ndz lis 03, 2019 10:44 am

it may be related to the minimum load for LIVOLO touch switch

minimum circuit load 5 W
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 669
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pn lis 04, 2019 6:12 am

Parametry:
- natężenie prądu: 5 A (prąd zmienny 110 V-250 V/50 Hz-60 Hz)
- całkowite obciążenie znamionowe: 1000W, minimalne obciążenie obwodu 5W
- wewnętrzne zużycie prądu: mniej niż 0,1 mA
- środowisko pracy: -30~70°C; wilgotność względna poniżej 95%
- instalacja taka sama jak zwykłego włącznika światła, więc nie jest wymagany przewód ochronny; łatwy montaż w miejsce
tradycyjnego włącznika ściennego
- używany ze wszystkimi rodzajami żarówek: tradycyjnymi, świetlówkami, żarówkami energooszczędnymi
- produkt pasuje do standardowej puszki elektrycznej, montaż na wkręty
- do produktu dołączona jest instrukcja w języku polskim
- panel szklany nie jest wliczony w cenę wkładu i należy go dokupić osobno
- certyfikaty: CE i RoHS

Daj mi jeszcze info czy ten przycisk masz dwuprzewodowy?
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
AdamT
Posty: 94
Rejestracja: ndz sty 06, 2019 9:42 am
Lokalizacja: Kraków

pn lis 04, 2019 9:25 pm

Jeden przycisk. Seria "wyłącznik impulsowy" dedykowany doi sterowania np fibaro! - tak pisze w opisie technicznym na stronie przedstawiciela.
Dokładnie na opakowaniu - WW-C701IH. Jeżeli wyłącznik impulsowy do sterowania to jak do tego się ma 5W.
Będę kontaktował się z przedstawicielem na Pomorzu. Proszę o opinie i sugestie.

Przewody muszą być podłączone trzy "3"
L - faza zwarta z com - należy wykonać połączenie
L1- wyjście do sterownika
N- neutralny
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 669
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

wt lis 05, 2019 5:57 am

Sprawdzam sprawdzam i wygląda na to, że to musi działać. Poślij mi jeszcze schemat podłączenia. Szkoda, że nie mam na biurku tego wyłącznika.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
AdamT
Posty: 94
Rejestracja: ndz sty 06, 2019 9:42 am
Lokalizacja: Kraków

wt lis 05, 2019 6:26 am

Zmieniłem ustawienia w ROW-01.
Obydwa wyjścia sterowania ustawiłem na monostabilne.
Po tej zmianie działa, pewnie pomyliłem wyjście sterowania - sterownik pod wyłącznikiem i panelem szklanym :oops: :oops:
Ustawienie trybu "high" znacznie poprawiło działanie.
Jakie zmiany są pod ustawieniem "on press" - czy przyśpiesza reakcję ROW ?
Uważam że sterowanie oświetleniem za pomocą dwóch elektronicznych wyłączników nie jest rozsądne, ale będzie działać.
Przepraszam za zamieszanie.
Gucio2607.
Posty: 499
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

pt lis 08, 2019 8:40 pm

Podłączałem ostatnio 3xROW02 i 1xrROW01 pod panelem 7 kanałowym i działa
received_704270420075201.jpeg
received_704270420075201.jpeg (133.55 KiB) Przejrzano 1649 razy
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL ROW-01”