ZAMEL ROW-01 zmiana hasła wifi i problem z połączeniem

Sterownik jednokanałowy
lukpio3
Posty: 16
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:13 pm

sob sty 18, 2020 9:53 am

Witajcie,
W związku z tym że miałem małe włamanie do sieci wifi byłem zmuszony zmienić hasło. Niestety, po zmianie hasła do sieci kompletnie nie jestem w stanie sparować już modułu z siecią. Robiłem wszystko to co tu było opisane na forum. Tryb konfiguracji a module, a aplikacji dodaj nowe urządzenie, podaję nowe hasło do wifi, łączy po czym komunikat że nie połączył. Połączyłem się przez komputer z siecią ZAMEL..., podałem wszystkie parametry od nowa ręcznie, zapisałem. Ponownie tryb config, dodaj nowe urządzenie i bez przerwy to samo. Restartowałem router, odłączałem zasilanie od modułu. Zero. Nie pomaga nic. Proszę o pomoc. Czy to urządzenie można tylko raz skonfigurować a przy zmianie hasła trzeba kupować nowe? :/ Bo już nie wiem co mogę zrobić więcej. Jak ewentualnie przywrócić je do ustawień fabrycznych? Podczas pierwszego parowania nie było absolutnie żadnych problemów. Wszystko przebiegło bez najmniejszego problemu. Teraz od 2h się męczę i za moment wyjdę z siebie.

Aha, dodam jeszcze że urządzenie usunąłem i nawet dodawanie zupełnie od początku nie działa.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob sty 18, 2020 10:26 am

Odczytaj z ostatniego okna kreatora lub z 192.168.4.1 co jest w „poprzedni status” / „last state”
lukpio3
Posty: 16
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:13 pm

ndz sty 19, 2020 11:05 am

Cały czas był status connecting natomiast po którymś z rzędu restarcie zaskoczył. Robiłem kilka razy pod rząd procedurę:
- tryb config
- połączenie przez komputer z siecią ZAMEL
- ustawienie wszystkich parametrów
- zapis
- restart
I po restarcie zgodnie z instrukcją, moduł powinien połączyć się z siecią natomiast u mnie mnie po restarcie dioda dalej zaczynała migać szybko, moduł był dalej w trybie config. Nie wiem ile raz powtarzałem czynność ale na 100% ponad 20 razy. Dopiero po kilkudziesięciu próbach, restart i stał się cud, zaskoczył. Było połączenie. Nie wiem co było nie tak. Nic w między czas nie zmieniałem. Za każdym razem powtarzałem tą samą czynność. Na routerze nic nie robiłem. Teraz będę miał na uwadze czym grozi zmiana hasła do wifi. Aczkolwiek w tym przypadku nie miałem wyjścia bo jak mówiłem, ktoś wpiął się do mojej sieci i ciągnął sobie internet a że mieszkam w dość gęstej zabudowie i mam mocno rozgłoszony sygnał po to aby mieć zasięg wifi również w garażu to sąsiedzi mieli ułatwione zadanie.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz sty 19, 2020 12:00 pm

Czy przypadkiem nie wychodziłeś z konfiguracji przytrzymując ponownie przez 5 sek. przycisk ? To czyści ustawienia.
lukpio3
Posty: 16
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:13 pm

ndz sty 19, 2020 6:03 pm

Nie, ani razu. Za każdym razem powtarzałem tą samą czynność którą kończyłem odłączając zasilanie i włączając je ponownie. Zresztś pewnie gdybym czyścił ustawienia to po połączeniu się z siecią ZAMEL i wejściu na adres 192.168.4.1, miałbym wszystko wyczyszczone a tak nie było. Wszystko było wypełnione. Jedyne co podawałem bo było puste ale to normalne to hasło do WIFI. Później zasilanie OFF, włączam i ciągle to samo było. Mówię, problem jest rozwiązany ale zastanawia mnie czemu były takie problemy z czymś takim bo moim zdaniem nie powinno ich być.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz sty 19, 2020 6:06 pm

Nikt wcześniej nie zgłosił podobnego problemu. Zwykle gdy moduł nie może wyjść z trybu konfiguracji to znaczy, że jakiś parametr nie został uzupełniony. Może hasło wklejałeś z jakimś znakiem specjalnym ?
ODPOWIEDZ