moduł z 4 przekaźnikami + czujnik DS/sensor + BME + OLED

dobo
Posty: 321
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

śr lip 29, 2020 8:00 pm

W sumie jak by wywalić ADC-LDR i zrobić jako pady, a w miejsce tego złącza wstawić gniazdo dla czujnika temp. /sensora, natomiast gniazda włączników i wyświetlacza OLED/BME ze sobą połączyć na środku to dało by radę ściąć te krawędzie dodatkowo z milimetr mogę ukraść jeszcze przy złączu KF128 i przekaźnikach bo tyle jest odstępu między nimi.
Tylko mi to nie potrzebne bo do moich puszek wchodzi więc nie widzę na razie sensu kombinować.
dobo
Posty: 321
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

czw sie 06, 2020 8:34 pm

Tym razem filmik z działania modułu z przekaźnikami mechanicznymi do którego podłączyłem OLEDa, BME280 i DS18B20.
Nie znalazłem lub może przeoczyłem informację ale w Primary GUI V2 nie mogę ustawić aby wyświetlał się 1 DS na OLED wraz z BME.
W aplikacji jest wszystko OK i tam pokazuje temperaturę DSa natomiast na wyświetlaczu OLED brak wyświetla tylko zakładki z danymi BME.
Sytuacja ta nie występuje jak ustawię w kodzie 2 DSy wtedy jest już prezentacja danych na wyświetlaczu, tylko pokazuje jedną wartość bo fizycznie jest podłączony 1 DS w drugiej zakładce pokazuje error (prawidłowo bo nie ma drugiego DSa).

Ponadto dziwna sprawa jest z BME ten sam program był w TUYA 2 relay, w którym BME działał na standardowym adresie natomiast po wgraniu programu do modułu na filmiku i dopisaniu 2 linijek dla dodatkowych przekaźników nie chciało to działać trzeba było zmienić adres poprzez zworkę na BME.


Link do filmiku https://youtu.be/hiCv7n-p6Es

PS. sorry za słabą jakość nagrania potrzebowałem telefonu i do nagrania filmu skorzystałem z kamerki sportowej, która nie dała rady z tak małej odległości złapać dobrej ostrości.


.
IMG_20200806_221120.jpg
IMG_20200806_221120.jpg (91.28 KiB) Przejrzano 804 razy
dobo
Posty: 321
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

sob sie 29, 2020 6:29 pm

Dla użytkowników SUPLI paczka z gerberami do wykonania płytki PCB.
Parę sztuk mogę odstąpić.
dobo
Posty: 321
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

ndz sty 10, 2021 3:53 pm

Kolejna odsłona projektu.
Z ESP-01M wycisnąłem chyba wszystko co się dało.

Z najważniejszych modyfikacji to:
- wymiary PCB zostały zmniejszone i mają teraz 45,0 mm x 44,2 mm
- dodane zostały dodatkowe pola lutownicze dla przekaźnika mechanicznego HF49FD 005-1H11
- sterowanie napięciem AC i DC (w przypadku DC trzeba będzie usunąć przelotkę AC i wlutować się w przygotowane pady bo na razie nie mam gdzie wstawić za pady terminala - rozważam terminal 7P) dodatkowo można zastosować w tym rozwiązaniu przekaźniki SSR DC.


Na zdjęciu poniżej widać dwa przekaźniki SSR OMRON G3MB-202P i HF49FD 005-1H11.

.
ESP_01M_4_RELAY_V2_02.jpg
ESP_01M_4_RELAY_V2_02.jpg (88.94 KiB) Przejrzano 144 razy
ESP_01M_4_RELAY_V2_01.jpg
ESP_01M_4_RELAY_V2_01.jpg (179.16 KiB) Przejrzano 144 razy
dobo
Posty: 321
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

pn sty 11, 2021 6:59 pm

Powstaje kolejna wersja, o której pisałem kiedyś.
W tym rozwiązaniu na PCB modułu umieszczone są 2 przekaźniki, które można rozszerzyć o kolejne 2 przekaźniki (PCB po lewej stronie).
Oczywiście tu również można podłączyć wyświetlacz czy czujnik BME280 lub inny bajer na I2C (piny GPIO TX i RX) oraz pod GPIO2 (gniazdo JST) można podłączyć np. DS18B20.
Jeśli nie korzysta się z rozszerzenia to te GPIO można wykorzystać do innych zadań tak samo z GPIO przycisków 3 i 4.
PCB modułu ma wymiary 45,5mm x 45,5mm możliwe, że wymiar PCB się zwiększy o jakieś 0,5mm ze względu, że ucina mi pady terminala niebieskiego pierwszego od lewej i tak samo od prawej.
.
ESP_01M_2+2_RELAY_V1.jpg
ESP_01M_2+2_RELAY_V1.jpg (116.06 KiB) Przejrzano 108 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam”