PZEM004 V3

lgorek
Posts: 25
Joined: Sat Aug 31, 2019 8:35 pm

Sat Aug 31, 2019 9:35 pm

Witam
Na forum jestem nowym, w domu mam kilka ESP8266 z DS18B20 i BME280. Obecnie korzystam z Blynk prosty ale jak mam mieć dwa to może uda mi się wszystko wrzucić do Supla.

Dzisiaj montowałem Zamel MEW-01. Sprzęt fajny ale ogólnie chciałbym mieć kilka takich a cena też swoje robi. Obecnie podłączona jest tylko kuchnia aby wiedzieć ile zjada prądu. Jednak po przeglądaniu neta wpadłem na tego PZEM i od razu zamówione dwie sztuki aby sprawdzić jak to ugryźć.

I teraz mam kilka pytań, ponieważ do do jednego urządzenia to raczej nie mam problemu jakoś będzie dało się to połączyć. Jednak chciałbym już iść na całość i zrobić każde pomieszczenie osobno i ewentualnie gniazdka i świtało. Wychodziło by że mam 10 pomieszczeń gdzie w niektórych mogę zastosować gniazdka/światło co daje nam w przybliżeniu 15 czujników energii. Przy MEW-01 wyszło by to prawie 2000zł. Ale widząc alternatywę warto spróbować może się uda.

Moje pytanie czy jest możliwość podłączenia kilka PZEM do jednego NodeMcu v3 / Wemos D1 mini PRO / takie posiadam albo jeszcze innego. Tak aby jeżeli jest możliwe jednym ESP8266 wysyłać dane z wszystkich PZEM.

Czy ktoś was już coś takiego robił ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6892
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Aug 31, 2019 11:01 pm

Nie ma jeszcze softu do tego. Leży mi kilka sztuk od @QLQ ale nie mam kiedy się tym zająć.
lgorek
Posts: 25
Joined: Sat Aug 31, 2019 8:35 pm

Mon Sep 02, 2019 9:30 pm

pzygmunt wrote:
Sat Aug 31, 2019 11:01 pm
Nie ma jeszcze softu do tego. Leży mi kilka sztuk od @QLQ ale nie mam kiedy się tym zająć.
Nie pozostaje nic jak czekać, a projekty polskie należy rozwijać. Dopiero zaczynam korzystać z Supla ale jest po polsku dzięki czemu żona nie będzie mieć problemu również z obsługą dodatkowo bardzo dużo jest tworzone.

Jak dojdą do mnie czujniki PZEM z chin to będę testował. Zapewne będzie potrzeba dokupienia D1 mini :)


PS.
Są dostępne D1 mini z 32MB pamięcią czy tą pamięć da się wykorzystać do przechowywania danych w czasie kiedy nie ma internetu, a gdy taki się pojawi wyśle na serwer brakujące dane ? Obecnie posiadam internet z GSM więc czasami jest to różnie. Niby ma być światłowód ale kiedy to niewiadome.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6892
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Sep 03, 2019 8:24 am

Oprogramowanie pod stronie urządzenia przechowuje w pamięci tylko stan licznika. Do tego nie jest potrzebna tak duża pamięć. Generalnie nie wykorzystujemy więcej niż 2MB
Post Reply