Licznik impulsów - 3 wejścia

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lip 03, 2019 3:52 pm

pzygmunt pisze:
śr lip 03, 2019 12:25 pm
Pytania laika.
Nie powinna tam być wylana masa ?
Czy kondensatory C2,C3,C4 nie są w konflikcie z konceptem optoizolacji ?
Ad. 1
Według mojej wiedzy, to w przypadku kiedy PCB jest praktycznie tylko "interfejsem" wejść i wyjść - nie ma takiej potrzeby. Elementem głównym jest gotowy moduł WEMOS / LOLIN. Spotyka się np. PCB z wylanymi polami miedzi nie podłączonymi do masy - to chyba tylko w celu oszczędności na procesie trawienia laminatu. Ale sam jestem ciekawy Waszej opinii, bo może PCB jest ŹLE zaprojektowane.

Ad. 2
W tym projekcie transoptory zostały wykorzystane nie w celu izolacji galwanicznej, tylko w celu eliminacji potencjalnych zakłóceń z długich przewodów. Temat opisany w tym wątku: viewtopic.php?f=24&t=3916
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 310
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

śr lip 03, 2019 4:08 pm

O co chodzi z tą "wylaną masą"?
O takie coś? Czy o coś innego?
qqqqe.JPG
qqqqe.JPG (657.73 KiB) Przejrzano 850 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lip 03, 2019 5:57 pm

Tak, dokładnie o to chodzi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 310
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

śr lip 03, 2019 6:57 pm

Od wylanej masy czy też bez ani lepiej ani gorzej działać to nie będzie.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8430
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lip 03, 2019 7:14 pm

Wylana masa chyba nie zaszkodzi, a może zebrać z eteru zakłócenia. Wytrawiania też mniej...
Ale... w tej materii jestem laikiem. Może tylko mi się wydaje.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr lip 03, 2019 8:10 pm

Taka wylana masa działa jak ekran jak najbardziej jest wskazana.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8430
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lip 03, 2019 8:15 pm

Jak projektowałem swoje pierwsze amatorskie płytki to zawsze wylewałam.
(Pomijam te robione w dzieciństwie malując na laminacie ścieżki lakierem do paznokci)....Szczególnie jak kiedyś obserwowałem problemy jakie miał znajomy z większym projektem. Rozlanie masy rozwiązało sprawę.
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 310
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

śr lip 03, 2019 8:59 pm

Wejdźcie na jakieś forum audiofilów, tam na temat prowadzenia masy można doktorat napisać. Taki mały OT.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lip 03, 2019 9:02 pm

Ja pamiętam z "elektronika", że masę (ekran) stosuje się przy układach w.cz. No ale świat się zmienia i pewnie wytyczne projektowania PCB również :).
Następne projekty będą z "wylewaną masą" :D .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
maroko
Posty: 135
Rejestracja: ndz wrz 30, 2018 7:14 pm

czw lip 04, 2019 5:58 am

Jaka może być max odległość od płytki do licznika?
Czy dobrze rozumiem, że 3 wejścia oznaczają możliwość podłączenia 3 liczników (każdy inny)?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam”