Strona 3 z 4

Re: Licznik impulsów - 3 wejścia

: czw lip 04, 2019 6:04 am
autor: lesny8
Tak, można podłączyć 3 liczniki.

Re: Licznik impulsów - 3 wejścia

: pt lip 05, 2019 4:18 pm
autor: maroko
Dziękuję za odpowiedź na jedno z pytań.
Jaka może być maksymalna odległość od licznika? Chciałbym podłączyć 2 liczniki, i szukam optymalnego miejsca.
Do licznika od wody miałbym 40-50 metrów (jest na zewnątrz w studzience wodomierzowej) i zastanawiam się czy zadziała czy szukać montażu na zewnątrz w połowie drogi (wtedy po 20-25m do każdego licznika).

Pozdrawiam,
Marek

Re: Licznik impulsów - 3 wejścia

: pt lip 05, 2019 8:36 pm
autor: lesny8
Musisz to zbadać empirycznie, zobaczyć jak na takim odcinku się zachowuje licznik, czy nie będzie gubił impulsów. Może być za duży spadek napięcia. Nie wiem czy ktoś z forumowiczów stosował tak długie przewody jak podajesz, by odpowiedzieć Ci ze 100% pewnością jaki jest max.

Zrób testowe środowisko i pochwal się wynikami. Na pewno się potem komuś przyda takie info.

Re: Licznik impulsów - 3 wejścia

: wt sie 13, 2019 10:51 am
autor: maroko
Cześć,

Licznik mam zamontowany od 2 tygodni. Od kilku dni zauważyłem problem z brakiem odczytu. Moduł jest w supli, sieć go widzi i pinguje. Nie czyta impulsów. Po restarcie zaczyna czytać (tworzy wykres) przez kilka minut, po czym znowu przestaje.

@Robert Błaszczak, spotkałeś się z takim problemem? Może ktoś inny też zgłaszał?

Poniżej screen jak to wygląda na wykresie. Górka na wykresie to moment po restarcie licznika.
2019-08-13 11.37.51.jpg
2019-08-13 11.37.51.jpg (213.52 KiB) Przejrzano 763 razy

Re: Licznik impulsów - 3 wejścia

: wt sie 13, 2019 10:58 am
autor: Robert Błaszczak
Nie zaobserwowałem takiego problemu. Z jakiego urządzenia podajesz impulsy? Z licznika energii z wyjściem impulsowym? Bo jeśli tak, to może to nie działać poprawnie. Licznik 3-wejściowy przystosowany jest do zliczania impulsów z pełnym zwarciem wejścia (np. kontaktron wodomierza), a nie z wyjściami typu otwarty kolektor.

Re: Licznik impulsów - 3 wejścia

: wt sie 13, 2019 1:09 pm
autor: maroko
Tak, z licznika elektrycznego z wyjściem impulsowym. Działało to przez ponad tydzień prawidłowo. Dopiero od kilku dni się wysypało.
Screenshot_20190813-161715_SUPLA.jpg
Screenshot_20190813-161715_SUPLA.jpg (262.89 KiB) Przejrzano 740 razy

Re: Licznik impulsów - 3 wejścia

: wt sie 13, 2019 5:09 pm
autor: Robert Błaszczak
Ja mam swoje dwa liczniki energii z wyjściem impulsowym (oba produkcji ORNO, jeden 1-fazowy, drugi 3-fazowy w drugim mieszkaniu) podłączone przez taki układ z tranzystorem: https://www.blaszczak.pl/supla-licznik- ... ktrycznej/
To działa od maja 2019 bez problemów.

Re: Licznik impulsów - 3 wejścia

: wt sie 13, 2019 8:44 pm
autor: maroko
Tak na szybko... usunąłem moduł z cloud. Na nowo skonfigurowałem i dodałem używając innego wejścia. Od godziny działa bez zarzutu.
Dam znać jeśli coś się zmieni.
Pozdrawiam

Re: Licznik impulsów - 3 wejścia

: wt paź 08, 2019 7:11 am
autor: michael
Licznik od Roberta działa bajecznie :)
Opcja z akumulatorem sprawdza się doskonale.
Testowałem moduł na samym akumulatorku przez 6 godzin i nadal pracował. Z uwagi, że była już noc to nie testowałem ile w ogóle wytrzyma na samej baterii :)

Koszt na screenshocie w bieżącym miesiącu wynika z ustawienia stanu początkowego w Cloudzie na 4797. Nie wiem jak to wykasować :roll:
Jedynie co udało mi się zrobić to wykasować historię pomiarów, dzięki czemu z wykresu zniknął mi ten wysoki słupek zużycia :lol:

Obrazek

Re: Licznik impulsów - 3 wejścia

: wt paź 08, 2019 7:32 am
autor: Patryk
michael pisze:
wt paź 08, 2019 7:11 am
Nie wiem jak to wykasować.
viewtopic.php?p=43100#p43100