Licznik impulsów - 3 wejścia

Awatar użytkownika
michael
Posty: 1105
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt paź 08, 2019 7:35 am

o widzisz :)
umknęła mi ta informacja, a myślałem, że jestem na forum na bieżąco :roll:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
klew
Posty: 825
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt paź 08, 2019 7:57 am

Patryk pisze:
wt paź 08, 2019 7:32 am
michael pisze:
wt paź 08, 2019 7:11 am
Nie wiem jak to wykasować.
viewtopic.php?p=43100#p43100
To jest co innego.

Michel ustawił w cloud wartość początkową. To nie jest wartość zapisana na urządzeniu zliczającym impulsy.
Wartość początkowa jest dodawana do "pomiaru" w momencie jej wprowadzenia - stąd pojawił się duży skok na wykresie. Wyczyszczenie historii pomiarów powoduje, że "wartość początkowa" + "aktualny pomiar z licznika" lądują na pierwszym miejscu w "historii pomiarów". Dzięki temu wykres nie pokazuje dużego skoku (pierwsza wartość nie jest wyświetlana na wykresie), ale już zużycie w aktualnym miesiącu i opłaty tą wartość uwzględniają. Reset licznika na urządzeniu nic tutaj nie pomoże.

U mnie też to tak wygląda. Dodałem sobie 7 liczników impulsów kilka dni temu. Kable grzewcze nic jeszcze nie pracowały, a podliczony koszt jest powyżej 2000 zł ;)

Może lepiej by było gdyby ta wartość początkowa była zapisywana w bazie jako wartość z poprzedniego miesiąca. Albo można nic nie robić i od listopada będzie ok :D
Screenshot_20191008-095351.png
Screenshot_20191008-095351.png (123.96 KiB) Przejrzano 821 razy
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

czw paź 17, 2019 2:53 pm

Hejka, ma ktoś może gotowe liczniki impulsów? takie już na płytce i polutowane? Chętnie odkupię bo mi przyszły drobiazgi od Chińczyków...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8392
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw paź 17, 2019 3:37 pm

Zgłoś się do Zamel-a. Może uda Ci się zdobyć prototyp LIW-01 na szynę DIN.
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

czw paź 17, 2019 6:07 pm

A czy soft z pierwszego postu można wgrać do nodemcu? Chciałem na początek zobaczyć jak to będzie współpracować z moim przepływomierzem...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8392
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw paź 17, 2019 6:08 pm

Można. Poniżej masz link do tutoriala.
https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

pt paź 18, 2019 7:29 am

pzygmunt pisze:
czw paź 17, 2019 6:08 pm
Można. Poniżej masz link do tutoriala.
https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/
Piknie wszystko śmiga...pięknie liczy i wogóle...problem tylko w sprzęcie...okazało się że mam czujnik przepływu wody , a nie licznik...dziękuję @pzygmunt za wskazówki
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

wt lis 05, 2019 8:32 pm

Ile czasu ESP powinien wytrzymać z tymi licznikami? Ja mialem 2 liczniki aktywne na jednym esp od samego poczatku powstania softu i wlasnie mi wszystko padło. Nie łączy sie nawet z siecią. Czy to mozliwe ze padl juz eprom?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1108
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt lis 05, 2019 9:12 pm

Moje cały czas liczą. Od 3 maja 2019 r.
Screenshot_20191105-220806_SUPLA.jpg
Screenshot_20191105-220806_SUPLA.jpg (57.23 KiB) Przejrzano 638 razy
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ