Licznik impulsów 3 kanałowy na szynę DIN

mareks6
Posty: 131
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

ndz lip 21, 2019 3:53 pm

Witam, wszystkich. Jakiś czas temu zaprojektowałem płytki do 3 kanałowego licznika impulsów na szynę DIN. Płytki były robione tak by pasowały do budowy dwu-modułowej Z-106.

Pewnie znajdą się jakieś niedociągnięcia, ale jeden egzemplarz poskładany właśnie testuję u brata podpięty pod licznik energii produkowanej przez panele fotowoltaiczne.

Płytki robione programem Eagle. W wersji widocznej na fotkach zapomniałem o kilku opornikach, przez co ESP nie startował poprawnie. W załącznikach jest już poprawiona wersja płytek (uzupełnione brakujące elementy), więc wystarczy wszystko polutować zgodnie ze schematem i wszystko powinno działać od razu.

Płytki są jednostronne, gdyż chciałem ułatwić ewentualnym mniej doświadczonym zainteresowanym w zrobieniu płytek metodą termotransferową (sam też tym sposobem zrobiłem PCB dla 3szt).

Zasilanie to moduł HiLink 5V a za nim stabilizator 3,3V. Zastanawiałem się czy nie zrobić tego od razu na HiLink 3,3V, ale w razie ewentualnych przeróbek w przyszłości 5V może się przydać.

Układ zaprojektowany na dwóch PCB - główna oraz panel kontrolny, który powinien być zamontowany pod dekielkiem obudowy Z-106. Można go po bokach przykleić klejem na gorąco lub jak ja to zrobiłem, przylutować cienkie paski laminatu w pionie oraz przykręcić go na małych śrubeczkach M2 z góry i dołu. Mi się udało, i nakrętki M2 jakie miałem idealnie łapała cyna więc przylutowałem je na stałe do tych pasków laminatu, przez co bez problemu w każdej chwili panel mogę odkręcić.
Płytki łączy się przewodem taśmowym, a najlepiej poprzez takie do płytek testowych z goldpinami, wtedy w razie czego można rozłączyć. Ja kupiłem u chińczyka takie gotowe o długości 10cm.

Złącze programujące jest na płycie głównej, ale dodatkowo na panelu dałem dwurzędowy Goldpin gdyby ktoś chciał wyprowadzić go na zewnątrz. Dwurzędowy, by można było zrobić przelotkę z jednej strony płytki na drugą (lutując z każdej strony goldpiny 4x1). Można też użyć goldpinów w wersji długiej, przez co wystarczą na obie strony płytki. Ja zrobiłem to właśnie tym sposobem, co można zobaczyć na fotkach.

Tak samo antena - jeśli ktoś użyje modułu ESP ze złączem anteny to może wyprowadzić je na wtyk anteny RP-SMA w panelu kontrolnym. Z racji tego, iż dostępne na rynku złącza, są bardzo niskie, trzeba je przylutować jak najwyżej (nie dociskać do PCB) tak by go wystarczyło do wyprowadzenia poza obudowę.

Początkowo użyłem w panelu przednim diod 5mm lecz później okazało się, że są za wysokie by wystarczyło złącza RP-SMA na wysokość. Zeszlifowałem więc lekko diody by były niższe. Niestety wtedy przy płaskim czole i braku oryginalnej soczewki marnie świeciły. Ostatecznie użyłem diod 3mm, nie uwzględniłem jednak poprawek w panelu przednim więc jeśli ktoś go będzie drukować to musi to poprawić we własnym zakresie.

Na płycie głównej są złącza śrubowe ARK z góry i dołu. Górny rząd to po kolei 2x niewykorzystane, 2x zasilanie 240V, 2x niewykorzystane. Dolny rząd to po kolei 3 wejścia impulsów. Te niewykorzystane złącza śrubowe zrobiłem z racji tego że jest miejsce a nie wiem czy kiedyś czegoś tam się nie dorobi. Trzeba jednak pamiętać, że są one zaraz obok tych z wysokim napięciem!

Na płytkach użyłem różnych elementów - zarówno przewlekane jak i SMD - w zależności od tego co mi bardziej pasowało do prowadzenia ścieżek. Wartości elementów na płycie głównej opisane są na schemacie, co do panelu kontrolnego, rezystory należy dobrać we własnym zakresie, w zależności od użytych diod LED i wymaganej mocy świecenia.

W załączniku jest projekt płytek w Eagle, projekt panelu przedniego w Corel Draw (projektowane w Corel Draw 2018 lecz zapisane jako plik w wersji 11 by w starszych wersjach można było otworzyć) oraz wsad do wgrania w moduł ESP-07 dla supli, skompilowany specjalnie pod niego przez Patryka w tym temacie:

viewtopic.php?f=8&t=5164&p=46993#p46993

Jak widać na fotkach panel przedni licho jest wycięty, ale to tylko kwestia czasu - miałem go zbyt mało i w prototypie nie zależało mi na jakości :-)

GPIO0 jest wyprowadzone zarówno na goldpin 2x1 jak i microswitch. Jeśli trzeba zewrzeć ten port na dłużej do masy to robimy to zworą, jeśli na chwilę lub kilka impulsów, używamy microswitcha.

Człowiek uczy się całe życie, więc nie gardzę słowami krytyki - jeśli coś powinno być inaczej, proszę śmiało pisać - będę wiedzieć i pamiętać na przyszłość.
Załączniki
2.jpg
2.jpg (2.01 MiB) Przejrzano 524 razy
1.jpg
1.jpg (2.07 MiB) Przejrzano 524 razy
Licznik energii Supla.rar
Eagle + Corel + Wsad
(376.49 KiB) Pobrany 57 razy
Ostatnio zmieniony śr paź 16, 2019 9:20 pm przez mareks6, łącznie zmieniany 7 razy.
mareks6
Posty: 131
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

śr paź 16, 2019 8:06 pm

Dodatkowe foto.
Załączniki
3.jpg
3.jpg (2.85 MiB) Przejrzano 522 razy
20190928_180218.jpg
20190928_180218.jpg (2.54 MiB) Przejrzano 522 razy
20190928_173949.jpg
20190928_173949.jpg (2.75 MiB) Przejrzano 522 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8392
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr paź 16, 2019 9:01 pm

Brawo :)
ODPOWIEDZ