Supla Mini

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz lut 02, 2020 12:14 pm

dobo pisze:
sob lut 01, 2020 9:49 am
Powstała poprawiona wersja PCB

Zmiany jakie dokonałem to:
- zmiana zasilania na takie jak u @Espablo (jest troszkę mniejsze - widziałem je już dawno tylko zdawało mi się, że jest to to samo co mam ale w wersji "pionowej")
- zmieniłem LED z GPIO2 na GPIO16
- teraz GPIO2 (goldpin) może być do pomiaru temperatury lub po dodaniu C9 jako sensor TEMP / SENSOR add C9
- wyprowadziłem ADC-LDR (goldpin) jak u @Espablo
- do wyprowadzeń UART / I2C i BUTTON zastosowałem złącze KF128 2.54mm natomiast do OUTPUT KF128 5.08mm uważam, że te złącza są lepsze. Złącza KF128 2.54mm bez problemu można zamienić na złącze goldpin, XH2.54 lub inne o podobnym rozstawie.

Jeszcze nie wyczaiłem jak robi się przerwy w płytce ;) chcę je dać przy przekaźnikach.

.
4_relay_1.png
.
4_relay_2.png
Jak dla mnie to tworzycie dzieła sztuki pod Suplę koledzy @dobo i @espablo

@dobo odnośnie wycinania: to EasyEDA rysujesz coś dowolą warstwą (najlepiej chyba tą Multi) po natysowaniu łuku klikasz prawym i "Convert to Boart Cutout" i masz :)

kurcze nie mogę wrzucić screena bo "przestrzeń na pliki na dysku pełna " ????
dobo
Posty: 240
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

ndz lut 02, 2020 2:11 pm

Wczoraj wieczorem zrobiłem otwory warstwą Obrys płyty i w widoku 3D miałem otwory ale na wszelki wypadek dałem Convert to Boart Cutout to spowodowało, że obrys zmienił kolor na szary jak w otworach zasilacza więc to było by to :) Dzięki @QLQ.

Też nie mogę dodać załącznika mam informacje, że przestrzeń przeznaczona na załączniki jest już zapełniona.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz lut 02, 2020 7:20 pm

Z załącznikami tez tak.mialem dziś. Ludziska nie zwracaja uwagi i wrzucaja pliki jpg, inne img po 2, 3 MB zamiast pomniejszyć ito jest tego efekt.
dobo
Posty: 240
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn lut 03, 2020 12:08 pm

Mam pytanie do osób zamawiających płytki PCB w Easy EDA. Gdzie znaleźć można minimalne wymiary (ścieżek, przelotek, opisu itp.) dla projektowanych płytek PCB?
Dla jlcpcb znalazłem https://jlcpcb.com/capabilities/Capabilities natomiast Easy EDA nie mogę znaleźć.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn lut 03, 2020 9:49 pm

dobo pisze:
pn lut 03, 2020 12:08 pm
Mam pytanie do osób zamawiających płytki PCB w Easy EDA. Gdzie znaleźć można minimalne wymiary (ścieżek, przelotek, opisu itp.) dla projektowanych płytek PCB?
Dla jlcpcb znalazłem https://jlcpcb.com/capabilities/Capabilities natomiast Easy EDA nie mogę znaleźć.
Wyślij do nich zapytanie mailem. Powinni opowiedzieć
kinium
Posty: 57
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

wt lut 04, 2020 10:30 am

dobo pisze:
pn lut 03, 2020 12:08 pm
Mam pytanie do osób zamawiających płytki PCB w Easy EDA. Gdzie znaleźć można minimalne wymiary (ścieżek, przelotek, opisu itp.) dla projektowanych płytek PCB?
Dla jlcpcb znalazłem https://jlcpcb.com/capabilities/Capabilities natomiast Easy EDA nie mogę znaleźć.
Zamawiając płytki przez EasyEda zamawiasz je z jlcpcb. Więc projektuj płytki takie które są w stanie wyprodukować czyli min 5mil dla ścieżki przy dwustronnej płytce.
dobo
Posty: 240
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

wt lut 04, 2020 12:04 pm

kinium pisze:
wt lut 04, 2020 10:30 am
Zamawiając płytki przez EasyEda zamawiasz je z jlcpcb. Więc projektuj płytki takie które są w stanie wyprodukować czyli min 5mil dla ścieżki przy dwustronnej płytce.
W programie Easy EDA są dwie opcje zamawiania
1) jlcpcb
2) Easy EDA

Chodzi mi o minimalne wartości

Przy parametrach jlcpcb część opisową będę musiał poprawić ponieważ opisy elementów na PCB mam grubość 5mil, wysokość 20 mil, a dla jlcpcb to grubość 6mil, wysokość 32mil. W wysokości to ponad 50 % więcej miejsca.

Zamierzam zmniejszyć jeszcze wymiary PCB bo widzę taką możliwość ale chciałbym aby opisy były również czytelne do montażu.
dobo
Posty: 240
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

czw lut 06, 2020 7:45 pm

Lutowanie elementów SMD 0603 to już będzie lekkie wyzwanie :)
Na fotce 0603 i 0805 fotka przez lupę.
Rezystory 0603 i 0805.jpg
Rezystory 0603 i 0805.jpg (49.1 KiB) Przejrzano 291 razy
.
.
Zmontowałem na płytce do testów ESP-01M z 4 przekaźnikami, 4 przyciskami, wyświetlaczem OLED i DS18B20
Całość pobiera max 320mA
IMG_20200206_200519.jpg
IMG_20200206_200519.jpg (39.67 KiB) Przejrzano 291 razy
.
.
Musze poszukać inne GPIO dla jednego przekaźnika na GPIO15 bo się nie lubią :(
Nie wiem czemu ale na OLED nie mam danych z DS18B20 natomiast w aplikacji jest wyświetlana muszę odszukać DHT22 oraz sprawdzić jeszcze działanie na BME280.
ESP-01M SUPLA.png
ESP-01M SUPLA.png (404.6 KiB) Przejrzano 291 razy
.
Filmik https://www.youtube.com/watch?v=gL3x_F7u2aU
Ostatnio zmieniony pt lut 07, 2020 7:17 am przez dobo, łącznie zmieniany 1 raz.
kinium
Posty: 57
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

czw lut 06, 2020 8:14 pm

dobo pisze:
czw lut 06, 2020 7:45 pm
Lutowanie elementów SMD 0603 to już będzie lekkie wyzwanie :)
Na fotce 0603 i 0805 fotka przez lupę.
Dobra pinceta, lupa i porządną stacja lutownicza i nawet ślepy sobie poradzi.
dobo
Posty: 240
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pt lut 07, 2020 4:54 pm

Z przekaźnikiem sobie poradziłem.
add_Relay_Button(5, 4, CHOICE_TYPE);
add_Relay_Button(13, 9, CHOICE_TYPE);
add_Relay_Button(14, 10, CHOICE_TYPE);
add_Relay_Button(12, 16, CHOICE_TYPE);

Takie ustawienie nie nie sprawia problemów ze stanem przekaźników (Reset, Pamięć stanu) oraz przycisków mono i bistabilnych (nie blokuje ESP podczas rozruchu).
ODPOWIEDZ